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Control of ochratoxin A in coffee to meet the standards of importing countries : the Guatemalan experience

Anzueto Francisco. 2002. Control of ochratoxin A in coffee to meet the standards of importing countries : the Guatemalan experience. In : Food safety management in developing countries : Proceedings of the international workshop, CIRAD-FAO, 11-13 December 2000, Montpellier (France) = Gestion de la sécurité des aliments dans les pays en développement : actes de l'atelier international CIRAD-FAO, 11-13 décembre 2000, Montpellier, France. Hanak Ellen (ed.), Boutrif Ezzedine (ed.), Fabre Pierre (ed.), Pineiro Maya (ed.). CIRAD, FAO. Montpellier : CIRAD, 1-4. International Workshop on Food Safety Management in Developing Countries, Montpellier, France, 11 Décembre 2000/13 Décembre 2000.

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Titre français : Maîtrise de l'ochratoxine A dans le café face aux normes des pays importateurs : l'expérience du Guatemala

Résumé : For a small country like Guatemala, heavily dependent on the coffee industry for employment, income and foreign exchange earnings, responsiveness to importing country norms on ochratoxin levels in coffee is a necessity. Guatemala produces essentially arabica coffee, processed by the wet method, which may account for the relatively low levels of ochratoxin revealed in laboratory tests of its green coffee. Nevertheless, the industry aims to conduct more in-depth analysis of possible sources of contamination along the supply chain, and to provide information on good practices to the range of key actors (technicians, producers, exporters) to guarantee quality levels. Given the importance of coffee in the country, this should have a positive impact more widely in the agrifood sector with respect to food safety management.

Mots-clés Agrovoc : café arabica, ochratoxine, norme, contamination biologique, industrie du café, hygiène des aliments, sécurité sanitaire des aliments

Mots-clés géographiques Agrovoc : Guatemala

Mots-clés complémentaires : Sécurité des aliments

Classification Agris : Q03 - Contamination et toxicologie alimentaires
D50 - Législation

Auteurs et affiliations

  • Anzueto Francisco, ANACAFE (GTM)

Autres liens de la publication

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/514088/)

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