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The experience of the TIVISKI dairy in Mauritania : food security first, food safety second

Abeiderrahmane Nancy. 2002. The experience of the TIVISKI dairy in Mauritania : food security first, food safety second. In : Food safety management in developing countries : Proceedings of the international workshop, CIRAD-FAO, 11-13 December 2000, Montpellier (France) = Gestion de la sécurité des aliments dans les pays en développement : actes de l'atelier international CIRAD-FAO, 11-13 décembre 2000, Montpellier, France. Hanak Ellen (ed.), Boutrif Ezzedine (ed.), Fabre Pierre (ed.), Pineiro Maya (ed.). CIRAD, FAO. Montpellier : CIRAD, 1-6. International Workshop on Food Safety Management in Developing Countries, Montpellier, France, 11 Décembre 2000/13 Décembre 2000.

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Titre français : L'expérience de la laiterie TIVISKI en Mauritanie : d'abord la sécurité alimentaire, ensuite la sécurité des aliments

Résumé : For a dairy industry in developing country such as Mauritania, the question of food safety is posed in a context radically different from that of Europe at every level: raw material production, human resources and accessible technology, regulatory environment, market characteristics. This article describes the steps that the dairy TIVISKI (formerly “Laitière de Mauritanie”) has taken to develop an industrial dairy for dromedary and cow's milk over the past decade, and ways a “made-to-measure” quality policy has been developed. The conclusion raises questions concerning the appropriate role for regulators of food safety in a very poor country: should health education to stimulate consumer awareness and demand for safety take precedence over (largely ineffective) attempts to control food suppliers? Should standards be adapted to local conditions, making it more feasible for regulators to actually do their job? Are double-standards the answer to enable some producers to export to Europe?

Mots-clés Agrovoc : industrie laitière, lait de vache, lait de chamelle, produit laitier, hygiène du lait, éducation du consommateur, comportement du consommateur, norme, contrôle de qualité

Mots-clés géographiques Agrovoc : Mauritanie

Mots-clés complémentaires : Sécurité des aliments

Classification Agris : Q03 - Contamination et toxicologie alimentaires

Auteurs et affiliations

  • Abeiderrahmane Nancy, Tiviski (MRT)

Autres liens de la publication

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/514116/)

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