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Les conditions de durabilité de la production de la canne à sucre à la Martinique : une approche territoriale

Mbolidi-Baron Hélène. 2002. Les conditions de durabilité de la production de la canne à sucre à la Martinique : une approche territoriale. Toulouse : Université de Toulouse-Le Mirail, 2 vol. (697, 82 p.). Thèse de doctorat : Etudes rurales : Université de Toulouse-Le Mirail

Thèse
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Titre anglais : The conditions of sugarcane production sustainability in Martinique: a territorial approach

Encadrement : Jouve, Philippe

Résumé : The recent evolutions relative to the sugarcane and to its two main finished products (the sugar and the rum) in Martinique led in interrogate about the future of this production. The present thesis, which concerns this problem, was the object of collection of data and analysis on the functioning of sugarcane production units and on the construction of the controlled label (AOC) “Martinique agricultural rum”. It contributes so to the knowledge and to the understanding of the martinican sugarcane production at the dawn of the XXIth century. From a forward-looking on the future of the martinican sugarcane production, it proposes a methodology of analysis to think about the future of small agro-industrial productions, in a fragile socioeconomic context. The problem of the sugarcane future in Martinique is analyzed from the central concept of durability, allowing the consideration of the various dimensions of this production (environmental, economic, social, land). As has been the case in other old “sugar islands”, sugarcane has known a significant decline in Martinique since the sixties, however the AOC label for Martinique agricultural rum obtained in 1996 allowed for a certain enhancement of the territory. In the context of an unsure sugar and rum market, this thesis shows that the future of sugarcane production goes through the strengthening of the patrimonial dimension of Martinique agricultural rum, as well as the valorization of the role of sugarcane in the construction of the identity as well as the development of the territory. Beyond the side effects of slavery, the role of sugarcane in the structuring process of martinican society, economy, culture, architectural and landscape heritage, makes this crop the key element of the territory. However, because of persistent socio-ethnical caesuras, the identity dimension of this culture finds it difficult to crystallize in the label “Martinique”, still quite new. Acknowledging the contribution of sugarcane to the sustainable development of the territory could be favorable to the convergence of the individual and collective, socio-economic and environmental interests.

Résumé (autre langue) : Les évolutions récentes relatives à la canne et à ses deux principaux produits finis (le sucre et le rhum) à la Martinique ont conduit à s'interroger sur le devenir de cette production agro-industrielle. Analysant le fonctionnement des unités de production cannière et la construction de l'AOC "Rhum agricole Martinique", la présente thèse contribue à la connaissance et à la compréhension de la filière canne martiniquaise à l'aube du XXIe siècle. Elle propose une méthodologie d'analyse pour réfléchir au devenir de petites productions agro-industrielles, dans un contexte socio-économique fragile. La problématique du devenir de la canne à la Martinique est analysée à partir du concept central de durabilité, favorisant la prise en compte des différentes dimensions de cette production (environnementale, économique, sociale, foncière). Dans un contexte de marchés sucriers et rhumiers incertains, ce travail montre que l'avenir de cette production passe par le renforcement de la dimension patrimoniale du rhum agricole Martinique et la valorisation du rôle de la canne dans la construction identitaire et le développement durable du territoire martiniquais.

Mots-clés Agrovoc : Saccharum, durabilité, eau de vie, sucre de canne, appellation d'origine, analyse économique, écosystème, données de production, industrie du sucre, situation économique, pratique culturale, conduite de la culture, impact sur l'environnement, coût, organisation du travail, environnement socioéconomique, prix, politique foncière, politique de développement, histoire

Mots-clés géographiques Agrovoc : Martinique, France

Classification Agris : E16 - Économie de la production
E10 - Économie et politique agricoles

Auteurs et affiliations

  • Mbolidi-Baron Hélène, Université de Toulouse-Le Mirail (FRA)

Autres liens de la publication

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/517504/)

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