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Les nouvelles frontières de la sécurité alimentaire

Janin Pierre, Dury Sandrine. 2012. Les nouvelles frontières de la sécurité alimentaire. Cahiers Agricultures, 21 (5) : pp. 285-292.

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Titre anglais : The new frontiers of food security. A prospective review

Quartile : Q3, Sujet : AGRICULTURE, MULTIDISCIPLINARY / Quartile : Q3, Sujet : AGRONOMY

Liste HCERES des revues (en SHS) : oui

Thème(s) HCERES des revues (en SHS) : Géographie-Aménagement-Urbanisme-Architecture

Abstract : La lutte contre l'insécurité alimentaire et nutritionnelle a connu des succès relatifs au cours des décennies passées en Afrique subsaharienne, grâce à certaines innovations techniques et à la mobilisation de nouveaux acteurs. Mais, avec la pérennisation des situations "à risque", la complexification des contextes "de crise", les interactions imprévues et les changements "d'échelle", les effets de telles actions s'avèrent de plus en plus limités. Les enjeux globalisés et renouvelés de la sécurité alimentaire (convergence entre droits, capacités, inégalités, vulnérabilités...) en appellent non seulement à la mise au point de nouveaux instruments techniques et politiques mais plus encore à un changement de paradigme. (Résumé d'auteur)

Résumé (autre langue) : The struggle against food and nutrition insecurity has achieved relative success during the past few decades: the widespread use of technical innovations (in risks prediction, in agricultural intensification or in ready-to-use therapeutic foods) has been combined with the reshaping of the political and humanitarian environment. Still, as risky situations and food crises continue, these sectorial actions are no longer functional and effective. These ''new or variant food crises'' are more difficult to anticipate and more complex to solve because of multi-dimensional and multi-level scales along with unpredictable interactions between risks, perceptions and actions, in addition to competition between actors. The challenges concerning securing food are so important that revising our way of thinking has now become a must. This leads us to reverse the perspective and to no longer consider the fight against food insecurity in terms of quantified targets and standards but rather as a process made up of uncertainties, trials and errors, and of various arrangements owing to existing power relations. Using the concept of ''securing food'' seems more appropriate to give a full account of the diverse achievements as well as of the remaining challenges in this broadened field of inquiries, which encompasses the agro-environmental issue (related to future effects of climate change), the nutritional sphere, as well as problems of rights, inequality, vulnerability and resilience. (Résumé d'auteur)

Mots-clés Agrovoc : sécurité alimentaire, Disponibilité alimentaire, Politique alimentaire, Politique agricole, Développement agricole, Situation agricole, Crise économique, Produit alimentaire, Nutrition humaine

Classification Agris : E14 - Development economics and policies
E73 - Consumer economics
S01 - Human nutrition - General aspects

Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2005-2013) - Alimentation accessible et de qualité

Auteurs et affiliations

Autres liens de la publication

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/566288/)

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