Agritrop
Accueil

Meat levels of 25-hydroxyvitamin D3 in Moroccan one-humped dromedary camels (Camelus dromedarius)

El Khasmi Mohammed, Bargaa Rita, Riad Fouad, Safwate Abdallah, El Hassane Tahri, Farh Mohamed, El Abbadi Najia, Abouhafs Rachid, Faye Bernard. 2013. Meat levels of 25-hydroxyvitamin D3 in Moroccan one-humped dromedary camels (Camelus dromedarius). Emirates Journal of Food and Agriculture, 25 (4) : 267-273.

Article de revue ; Article de revue à facteur d'impact Revue en libre accès total
[img]
Prévisualisation
Version publiée - Anglais
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
document_567632.pdf

Télécharger (124kB) | Prévisualisation

Résumé : The aim of this study was to determine the 25-hydroxyvitamin D3 (25-OH-D3) amounts in meat and serum of the Moroccan one-humped camels. The obtained results showed that the 25-OH-D3 amounts in serum (ng/mL), liver, kidney and muscle (ng/g) were 390±45; 7.071±1.003; 6.154±1.067 and 4.241±1.045 respectively. Values in liver were significantly higher (p< 0.05) than those of muscle. Serum 25-OH-D3 levels in camels were very higher than those of ruminant species. Meat of camel was rich in water and ash, and the amounts of 25-OH-D3 in it's various analyzed tissues were similar to those reported for this constituent in the corresponding tissues of bovine species and slightly higher than those measured in other domestic animals.

Mots-clés Agrovoc : viande de chameau, sérum sanguin, dromadaire, composition chimique, teneur en vitamines, vitamine D, Camelus dromedarius

Mots-clés géographiques Agrovoc : Maroc

Classification Agris : Q04 - Composition des produits alimentaires
L50 - Physiologie et biochimie animales

Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2005-2013) - Alimentation accessible et de qualité

Auteurs et affiliations

  • El Khasmi Mohammed, Université Hassan II de Casablanca (MAR)
  • Bargaa Rita, Université Hassan II de Casablanca (MAR)
  • Riad Fouad, Université Hassan II de Casablanca (MAR)
  • Safwate Abdallah, Université Hassan II de Casablanca (MAR)
  • El Hassane Tahri, Université Hassan II de Casablanca (MAR)
  • Farh Mohamed, Université Hassan II de Casablanca (MAR)
  • El Abbadi Najia, CNESTEN (MAR)
  • Abouhafs Rachid, Service vétérinaire préfectoral de Casablanca (MAR)
  • Faye Bernard, CIRAD-ES-UMR SELMET (SAU)

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/567632/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-04-04 ]