Agritrop
Home

Alternative approaches to innovation. The place of knowledge in a social science/ industry cooperation programme

Goulet Frédéric, Sauvegrain Sophie-Anne, Arciniegas Laura, Bricas Nicolas. 2016. Alternative approaches to innovation. The place of knowledge in a social science/ industry cooperation programme. Anthropology of Food, 10, 15 p.

Journal article ; Article de recherche ; Article de revue à comité de lecture Revue en libre accès total
[img]
Preview
Published version - Anglais
Use under authorization by the author or CIRAD.
aof-7974-10-innovating-in-a-more-just-way-the-place-of-knowledge-in-a-social-science-industry-cooperation-programme.pdf

Télécharger (241kB) | Preview

Titre français : Innover à plusieurs niveaux. La place de la connaissance dans un dispositif de coopération sciences sociales/ industrie

Liste HCERES des revues (en SHS) : oui

Thème(s) HCERES des revues (en SHS) : Anthropologie-Ethnologie

Abstract : This article analyses a cooperation program between the social sciences and the industry aiming to develop alternative approaches to design innovation within a food company. We question the ways in which socio-anthropological knowledge about food consumers was produced within the frame of this partnership, and was mobilized within the company to design more accurate innovations, in terms of responsibility and adequacy to the market. From a field study at the interface between action and critical research, we first analyse the origin and issues of the partnership between the company, the social sciences and the kind of knowledge they generate. We then show the inherent difficulties of this cooperation, in terms of contrasted temporality between knowledge production and product design, methodology boundaries, and the importance granted by the company to socio-anthropological knowledge. (Résumé d'auteur)

Résumé (autre langue) : Cet article analyse un dispositif de coopération sciences sociales - industrie, dont l'objectif est de développer des démarches alternatives de conception d'innovation au sein d'une entreprise agroalimentaire. Nous questionnons les modalités par lesquelles des connaissances socio-anthropologiques sur l'alimentation des consommateurs sont produites dans le cadre de ce partenariat et sont mobilisées au sein de l'entreprise pour stimuler la production d'innovations plus justes, en termes de responsabilité et d'adéquation au marché. A partir d'une enquête de terrain à l'interface entre recherche action et analyse critique, nous analysons tout d'abord l'origine et l'enjeu de ce rapprochement avec les sciences sociales et le type de connaissances qu'elles génèrent. Nous montrons ensuite les difficultés émaillant cette coopération, en termes de temporalités dissonantes entre activité de production de connaissances et conception de produits, de frontières du dispositif, et d'importance accordée au sein de ce dernier par l'entreprise aux connaissances socio-anthropologiques. (Résumé d'auteur)

Classification Agris : E14 - Development economics and policies
E73 - Consumer economics
E40 - Cooperatives
E50 - Rural sociology
E21 - Agro-industry
U30 - Research methods

Axe stratégique Cirad : Axe 3 (2014-2018) - Alimentation durable

Auteurs et affiliations

Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/580068/)

View Item (staff only) View Item (staff only)

[ Page générée et mise en cache le 2019-10-03 ]