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Résultats pour : "Composé aromatique"

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Nombre de documents : 53.

2018

Chemical and biological 'Barcodes' or markers in food traceability: A case study on Wines. Dey Gargi, Montet Didier. 2018. In : Food traceability and authenticity: analytical techniques. Montet Didier (ed.), Ray Ramesh C. (ed.). Boca Raton : CRC Press, 90-115. (Food Biology Series) ISBN 9781498788427
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Impact of fruit texture on the release and perception of aroma compounds during in vivo consumption using fresh and processed mango fruits. Bonneau Adeline, Boulanger Renaud, Lebrun Marc, Maraval Isabelle, Valette Jérémy, Guichard Elisabeth, Günata Ziya. 2018. Food Chemistry, 239 : 806-815.
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2017

Insecticidal activity of the leaf essential oil of Peperomia borbonensis MIQ.(Piperaceae) and its major components against the melon fly Bactrocera cucurbitae (Diptera: Tephritidae). Dorla Emmanuelle, Gauvin-Bialecki Anne, Deuscher Zoé, Allibert Agathe, Grondin Isabelle, Deguine Jean-Philippe, Laurent Philippe. 2017. Chemistry and Biodiversity, 14 (6) e1600493, 9 p.
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A new vanilla species from Costa Rica closely related to V. planifolia (Orchidaceae). Azofeifa-Bolaños José B., Gigant Rodolphe, Nicolas Garcia Mayra, Pignal Marc, Tavares-Gonzalez Fabiola, Hágsater Eric, Salazar-Chávez Gerardo, Reyes-López Delfino, Archila-Morales Fredy, García García José, Da Silva Denis, Allibert Agathe, Solano-Campos Franck, Rodriguez-Jimenes Guadelupe, Paniagua-Vásquez Amelia, Besse Pascale, Pérez Silva Araceli, Grisoni Michel. 2017. European Journal of Taxonomy (284), 26 p.
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2016

Analysis of PAH residues and amounts of phenols in fish smoked with woods traditionally used in French Guiana. Remy Cécile C., Fleury Marie, Beauchêne Jacques, Rivier Michel, Goli Thierry. 2016. Journal of Ethnobiology, 36 (2) : 312-325.
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Aroma compounds in fresh and dried mango fruit (Mangifera indica L. cv. Kent): Impact of drying on volatile composition. Bonneau Adeline, Boulanger Renaud, Lebrun Marc, Maraval Isabelle, Günata Ziya. 2016. International Journal of Food Science and Technology, 51 (3) : 789-800.
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Caractérisation biochimique et activités biologiques des feuilles de Lippia multiflora Verbenaceae "théier de savane" cultivé en milieux forestier et savanicole de Côte d'Ivoire. Soro Lêniféré Chantal. 2016. Abidjan : UNA [Université Nangui Abrogoua], 204 p. Thèse de doctorat : Nutrition et sécurité alimentaire : Université Nangui Abrogoua
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Contribution of predominant yeasts to the occurence of aroma compounds during cocoa bean fermentation. Kone Koumba-Mal, Guehi Tagro Simplice, Durand Noël, Ban-Koffi Louis, Berthiot Laurent, Fontana-Tachon Angélique, Brou Kouakou, Boulanger Renaud, Montet Didier. 2016. Food Research International, 89 (Part 2) : 910-917.
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Nutritional composition of pineapple (Ananas comosus (L.) Merr.). Sun Guang-Ming, Zhang Xiu-Mei, Soler Alain, Marie-Alphonsine Paul-Alex. 2016. In : Nutritional composition of fruit cultivars. Londres : Academic Press, 609-637. ISBN 978-0-12-408117-8
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Vers une compréhension des relations entre les baobabs et quelques éléments des écosystèmes forestiers de l'ouest de Madagascar: pollinisateurs, disperseurs et prédateurs. Andriantsalaza S., Rasoamanana E.N., Razanamaro Onja, Elgoyen C., Leong Pock Tsy Jean-Michel, Ramavovololona Perle, Rakouth Bakolimalala, Roger Edmond, Danthu Pascal. 2016. In : Recherches interdisciplinaires pour le développement durable et la biodiversité des espaces ruraux malgaches. Duchaufour Hervé (ed). Antananarivo : PARRUR, 349-368. ISBN 978-2-9559658-0-1
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2015

Discrimination des procédés de transformation post-récolte du cacao et du café par analyse globale de l'écologie microbienne. Hamdouche Yasmine. 2015. Montpellier : Montpellier SupAgro, 292 p. Thèse de doctorat : Biotechnologie, Microbiologie : Montpellier SupAgro Centre international d'études supérieures en sciences agronomiques
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Fungal endophytes of Vanilla planifolia across Réunion Island: isolation, distribution and biotransformation. Khoyratty Shahnoo, Dupont Joël, Lacoste Sandrine, Palama Tony Lionel, Young Hae Choi, Kim Hye Kyong, Payet Bertrand, Grisoni Michel, Fouillaud Mireille, Verpoorte Robert, Kodja Hippolyte. 2015. BMC Plant Biology, 15 (142), 19 p.
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The albicidin resistance factor AlbD is a serine endopeptidase that hydrolyzes unusual oligoaromatic-type peptides. Vieweg Laura, Kretz Julian, Pesic Alexander, Kerwat Dennis, Grätz Stefan, Royer Monique, Cociancich Stéphane, Mainz Andi, Süssmuth Roderich. 2015. Journal of the American Chemical Society, 137 (4) : 7608-7611.
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The distribution of coumarins and furanocoumarins in Citrus species closely matches Citrus phylogeny and reflects the organization of biosynthetic pathways. Dugrand-Judek Audray, Olry Alexandre, Hehn Alain, Costantino Gilles, Ollitrault Patrick, Froelicher Yann, Bourgaud Frédéric. 2015. PloS One, 10 (11) e0142757, 25 p.
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2014

Aromatic composition and potent odorants of the "specialty coffee" brew "Bourbon Pointu" correlated to its three trade classifications. Piccino Sébastien, Boulanger Renaud, Descroix Frédéric, Shum Cheong Sing Alain. 2014. Food Research International, 61 : 264-271.
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Sustancias aromáticas en el cacao cosechado en la zona de Río Anus, municipio sucre, estado portuguesa, Venezuela. Alvarado Mary Lisbeth, Portillo Elvis, Boulanger Renaud, Bastide Philippe, Macia Isabel. 2014. Revista UNELLEZ de Ciencia y Tecnologia, 32 : 38-43.
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Use of multi-response modelling to investigate mechanisms of [bêta]-Carotene degradation in dried orange-fleshed sweet potato during storage: From carotenoids to aroma compounds. Achir Nawel, Pénicaud Caroline, Bechoff Aurélie, Boulanger Renaud, Dornier Manuel, Dhuique-Mayer Claudie. 2014. Food and Bioprocess Technology, 7 (6) : 1656-1669.
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2013

Coumarin and furanocoumarin quantitation in citrus peel via ultraperformance liquid chromatography coupled with mass spectrometry (UPLC-MS). Dugrand Audray, Olry Alexandre, Duval Thibault, Hehn Alain, Froelicher Yann, Bourgaud Frédéric. 2013. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 61 (45) : 10677-10684.
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Sensory evaluation and consumer acceptability of an african fish based flavouring agent and taste enhancer. Kindossi Janvier, Akpo-Djenontin O.O.D., Anihouvi Victor, Akissoé Noël H., Declemy Anne-Laure, Vieira-Dalodé Générose, Tomlins Keith I., Pallet Dominique, Hounhouigan Joseph D.. 2013. Indian Journal of Applied Research, 3 (8) : 62-66.
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2012

Characterisation of the volatile profile of coconut water from five varieties using an optimised HS-SPME-GC analysis. Prades Alexia, Ablan Assa Rebecca Rachel, Dornier Manuel, Pain Jean Pierre, Boulanger Renaud. 2012. Journal of the Science of Food and Agriculture, 92 (12) : 2471-2478.
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Climatic factors directly impact the volatile organic compound fingerprint in green Arabica coffee bean as well as coffee beverage quality. Bertrand Benoît, Boulanger Renaud, Dussert Stéphane, Ribeyre Fabienne, Berthiot Laurent, Descroix Frédéric, Joët Thierry. 2012. Food Chemistry, 135 (4) : 2575-2583.
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Identification of key aroma compounds from bitter orange (Citrus aurantium L.) products: essential oil and macerate-distillate extract. Deterre Sophie, Rega Barbara, Delarue Julien, Decloux Martine, Lebrun Marc, Giampaoli Pierre. 2012. Flavour and Fragrance Journal, 27 (1) : 77-88.
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2011

Biosynthesis of 2-acetyl-1-pyrroline, a potent flavour compound in rice : effect of salt stress during plant growth and some clues on the biosynthetic pathway. Poonlaphdecha Janchai. 2011. Montpellier : UM2, 118 p. Thèse de doctorat : Sciences des aliments. Sciences des procédés : Université Montpellier 2
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Contribution to aroma potential of andean blackberry (Rubus glaucus benth.). Meret M., Brat Pierre, Mertz Christian, Lebrun Marc, Günata Ziya. 2011. Food Research International, 44 (1) : 54-60.
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Détermination de la qualité de l'eau de coco en fonction du stade de maturation des noix et lors de sa stabilisation par chauffage ohmique et filtration membranaire. Prades Alexia. 2011. Montpellier : UM2, 289 p. Thèse de doctorat : Biochimie, chimie et technologie des aliments. Sciences des pProcédés - Sciences des aliments : Université Montpellier 2
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New insight on the genesis and fate of odor-active compounds in vanilla beans (Vanilla planifolia G. Jackson) during traditional curing. Pérez Silva Araceli, Günata Ziya, Lepoutre Jean-Paul, Odoux Eric. 2011. Food Research International, 44 (9) : 2930-2937.
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2010

Quantification of 2-acetyl-1-pyrroline in rice by stable isotope dilution assay through headspace solid-phase microextraction coupled to gas chromatography-tandem mass spectrometry. Maraval Isabelle, Sen Kemal, Agrebi Abdelhamid, Menut Chantal, Morere Alain, Boulanger Renaud, Gay Frédéric, Mestres Christian, Günata Ziya. 2010. Analytica Chimica Acta, 675 (2) : 148-155.
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2009

Implications des interactions noyaux cytoplasmes et de l'allopolyploïdisation sur l'expression phénotypique et génomique chez les agrumes. Bassene Jean Baptiste. 2009. Corte : Université de Corse, 236 p. Thèse de doctorat : Biochimie et biologie moléculaire : Université de Corse
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2008

Evolution et caractérisation des relations arômes-structure de riz aromatiques. Thomsen Maiken. 2008. Montpellier : UM2, 25 p. Mémoire de master : Sciences et procédés de l'agro-alimentaire et de l'environnement : Université Montpellier 2
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Odor-active compounds in cooked rice cultivars from Camargue (France) analyzed by GC-O and GC-MS. Maraval Isabelle, Mestres Christian, Pernin Karine, Ribeyre Fabienne, Boulanger Renaud, Guichard Elisabeth, Günata Ziya. 2008. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 56 (13) : 5291-5298.
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Quality of orange juice in barrier packaging material. Berlinet Cécilia, Brat Pierre, Ducruet Violette. 2008. Packaging Technology and Science, 21 (5) : 279-286.
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2007

Les secrets aromatiques du chocolat. Boulanger Renaud. 2007. Découverte (352-353) : 36-41.

2004

Impact des technologies de traitement post-récolte sur la qualité aromatique et sensorielle du café. Gonzalez-Rios Oscar. 2004. Montpellier : UM2, 192 p. Thèse de doctorat : Sciences des aliments. Option Sciences et procédés biologiques et industriels : Université Montpellier 2

Influence of cultivar, growth altitude and maturity stage on banana volatile compound position. Brat Pierre, Yahia Ahmed, Chillet Marc, Bugaud Christophe, Bakry Frédéric, Reynes Max, Brillouet Jean-Marc. 2004. Fruits, 59 (2) : 75-82.
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Prediction of sensorial properties (color and taste) of amala, a paste from yam chips flour of West Africa, through flour biochemical properties. Mestres Christian, Dorthe Sandrine, Akissoé Noël H., Hounhouigan Joseph D.. 2004. Plant Foods for Human Nutrition, 59 (3) : 93-99.

2002

Physiologie post-récolte et conservation de la mangue. Ducamp Marie-Noelle. 2002. In : Journée manguier - Réunion annuelle CIRAD-Flhor Programme arboriculture fruitière, 3 septembre 2001 = Réunion annuelle 2001 CIRAD-FLHOR. Montpellier : CIRAD-FLHOR, 1 Cd-Rom Réunion annuelle 2001 CIRAD-FLHOR, Montpellier, France, 3 Septembre 2001/6 Septembre 2001.

2000

Production of 6-pentyl-[alpha]-pyrone by Trichoderma. harzianum in liquid and solid state cultures. Sarhy-Bagnon Valérie, Lozano Paul, Saucedo-Castaneda Gerardo, Roussos Sevastianos. 2000. Process Biochemistry (1991), 36 (1-2) : 103-109.
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The effect of the nature of the soil amendments on the main aromatic compounds in Vanilla fragrans beans. Odoux Eric, Languille Sarah, Leble Jean-Patrice, Lombard Aïdée Emilie. 2000. Fruits, 55 (1) : 63-71.

1998

Etude de la ségrégation des caractères de qualité aromatique du cacao dans la descendance UPA 402 x UF 676. Chapelin M.. 1998. s.l. : s.n., 122 p. Mémoire : Industrie : Université Montpellier 1

Projet 951. Transformation et qualité des productions agricoles de la réunion. Opération n.95103. Etude de la maturation aromatique de la vanille. Odoux Eric, Lombard Aïdée Emilie, Leble Jean-Patrice. 1998. In : CIRAD-FLHOR- Rapport annuel d'éxécution des conventions 1997 : filière maraîchage. s.l. : CIRAD-FLHOR, 26-29.

1997

Caractérisation de l'arôme de riz : optimisation de protocoles d'extraction et d'analyse. Nardi S.. 1997. Toulouse : ESAP, 132 p. Mémoire d'ingénieur : Ecole supérieure d'agriculture de Purpan

Caractérisation des polysaccharides et des composés aromatiques de différents cultivars de mangue (Mangifera indica L.). Devenir de ces constituants lors de la préparation de concentrés aromatiques pulpeux. Olle Didier. 1997. Paris : ENSIA, 174 p. Thèse de doctorat : Sciences Alimentaires : Ecole nationale supérieure des industries agricoles et alimentaires

Coconut like aroma production by Trichoderma harzianum in solid state fermentation. Sarhy-Bagnon Valérie, Lozano Paul, Pioch Daniel, Roussos S.. 1997. In : Advances in solid state fermentation. Roussos S. (ed.), Lonsane B.K. (ed.), Raimbault M. (ed.), Viniegra Gonzales G. (ed.). ORSTOM, UAM, Agropolis. Dordrecht : Kluwer Academic, 379-391. ISBN 0-7923-4732-3 International symposium on solid state fermentation FMS-95. 2, Montpellier, France, 27 Février 1997/28 Février 1997.

1996

Aroma in rice : genetic analysis of a quantitative trait. Lorieux Mathias, Petrov Marina, Huang N., Guiderdoni Emmanuel, Ghesquière Alain. 1996. Theoretical and Applied Genetics, 93 : 1145-1151.

Identification des arômes de trois variétés de dattes. Reynes Max, Lebrun Marc, Shaw P.. 1996. In : Le palmier dattier dans l'agriculture d'oasis des pays méditerranéens. Ferry Michel (ed.), Greiner Didier (ed.), Bedrani S. (ed.), Tonneau Jean-Philippe (ed.). CIRAD-SAR, INRA, GRIDAO. Paris : CIHEAM, 212. (Options méditerranéennes, 28) Journées Internationales sur le Palmier Dattier dans l'Agriculture d'Oasis des Pays Méditerranéens, Elche, Espagne, 25 Avril 1995/27 Avril 1995.

Rice aroma analysis : discrimination between a scented and a non-scented rice. Petrov Marina, Danzart Marc, Giampaoli Pierre, Faure Jacques, Richard H.. 1996. Sciences des Aliments, 16 (4) : 347-360.

1995

Ripening and biochemistry of the fruit. John P., Marchal Jean. 1995. In : Bananas and plantains = [Bananiers et plantains]. Gowen S. (ed.). Londres : Chapman and Hall, 434-467.

1992

Mission plantes aromatiques et à parfums au Mexique. Demarne F.E.. 1992. s.l. : CIRAD-CA, 21 p.

1985

Aroma components production by immobilized microbial cells. Jourdain N., Goli Thierry, Jallageas J.C., Crouzet C., Ghommidh C., Navarro J.M., Crouzet Jean. 1985. In : Topics in flavour research. Berger R.G. (ed.), Nitz S. (ed.). Eschborn : s.n., 430-441.

1983

Les fractions protéiques du cacao avant et après torréfaction. Influence de la fermentation. Barel Michel, Guyot Bernard, Vincent Jean-Claude. 1983. Café, Cacao, Thé, 27 (2) : 127-144.

1971

Méthodes d'études des composants aromatiques des extraits de la vanille. Oliver Robert. 1971. Antananarivo : IRAM, 14 p. (Document IRAM, n. 275)

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