Agritrop
Home

Browse by Mot Clé Matière

Export as [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0
Group by: Date | Item Type | No Grouping
Number of items: 54.

Journal article

Culinary practices mimicking a polysaccharide-rich recipe enhance the bioaccessibility of fat-soluble micronutrients. Dhuique-Mayer Claudie, Servent Adrien, Descalzo Adriana Maria, Mouquet-Rivier Claire, Amiot Marie Josèphe, Achir Nawel. 2016. Food Chemistry, 210 : pp. 182-188.
[img]

Tetraploidy enhances the ability to exclude chloride from leaves in carrizo citrange seedlings. Ruiz Marta, Quinones Anna, Martínez-Cuenca Mary-Rus, Aleza Pablo, Morillon Raphaël, Navarro Luis, Primo-Millo Eduardo, Martínez-Alcántara Belén. 2016. Journal of Plant Physiology, 205 : pp. 1-10.
[img]

Huiles et corps gras des Pays du Sud et lipochimie. Lecomte Jérôme, Pina Michel, Villeneuve Pierre. 2013. OCL. Oilseeds and Fats, Crops and Lipids, 20 (1) : pp. 3-7.
[img]

Lipase-catalyzed interesterification reactions for human milk fat substitutes production: A review. Soumanou Mohamed Mansourou, Perignon Marlène, Villeneuve Pierre. 2013. European Journal of Lipid Science and Technology, 115 (3) : pp. 270-285.
[img]

Use of bioethanol for biodiesel production. Brunschwig Christel, Moussavou Mounguengui Rédéo Wilfried, Blin Joël. 2012. Progress in Energy and Combustion Science, 38 (2) : pp. 283-301.
[img]

Kinetic study of [bêta]-carotene and lutein degradation in oils during heat treatment. Achir Nawel, Randrianatoandro Verohanitra A., Bohuon Philippe, Laffargue Andréina, Avallone Sylvie. 2010. European Journal of Lipid Science and Technology, 112 (3) : pp. 349-361.
[img]

Chicken fat dry fractionation: Effects of temperature and time on crystallization, filtration and fraction properties. Arnaud Elodie, Collignan Antoine. 2008. European Journal of Lipid Science and Technology, 110 (3) : pp. 239-244.
[img]

Quantitative and qualitative study of gastric lipolysis in premature infants : Do MCT-enriched infant formulas improve fat digestion? Roman Céline, Carrière Frédéric, Villeneuve Pierre, Pina Michel, Millet Véronique, Simeoni Umberto, Sarles Jacques. 2007. Pediatric Research, 63 (1) : pp. 83-88.
[img]

Suitable colling program for chicken fat dry fractionation. Arnaud Elodie, Pina Michel, Collignan Antoine. 2007. European Journal of Lipid Science and Technology, 109 (2) : pp. 127-133.

Thermal characterization of chicken fat dry fractionation process. Arnaud Elodie, Trystram Gilles, Relkin Perla, Collignan Antoine. 2006. Journal of Food Engineering, 72 (4) : pp. 390-397.
[img]

Acyl migration incidence on accuracy of a triacylglycerol regioanalysis - a theoretical evaluation. Turon Fabrice, Bonnot François, Caro Yanis, Pina Michel, Graille Jean. 2003. Chemistry and Physics of Lipids, 125 (1) : pp. 41-48.

Direct method for regiospecific analysis of TAG using [alpha]-MAG. Turon Fabrice, Bachain Philippe, Caro Yanis, Pina Michel, Graille Jean. 2002. Lipids, 37 (8) : pp. 817-821.

Marché mondial. Quelle place pour l'Afrique ? : (Dossier : "Oléagineux"). Voituriez Tancrède. 2001. Marchés Tropicaux et Méditerranéens (2899) : pp. 1134-1136.

L'huile de palme : sa place dans l'alimentation humaine. Graille Jean, Pina Michel. 1999. Plantations, Recherche, Développement, 6 (2) : pp. 85-93.
[img]
Preview

La crise asiatique et l'économie mondiale de l'huile de palme. Voituriez Tancrède. 1998. OCL. Oléagineux Corps gras Lipides, 5 (3) : pp. 170-175.

Lipase specificities : potential application in lipid bioconversions. Villeneuve Pierre, Foglia T.A.. 1997. International News on Fats, Oils and Related Materials, 8 (6) : pp. 640-650.

Lipochimie : présence et prospective. Graille Jean. 1995. OCL. Oléagineux Corps gras Lipides, 2 (5) : pp. 352-389.

Apports des réactifs de Grignard dans l'analyse des acides gras à chaînes courtes. Pina Michel, Montet Didier, Graille Jean, Ozenne Catherine Lucette, Lamberet Gilles François. 1991. Revue Française des Corps Gras, 38 (7-8) : pp. 213-218. Journée de printemps de l'AFECG, Paris, France, 3 April 1991.

Rapid titration of sterols in complex media. Pioch Daniel, Lozano Paul, Frater C., Graille Jean. 1991. Revue Française des Corps Gras, 38 (11/12) : pp. 381-386.

La France et la biotechnologie des corps gras. Graille Jean. 1984. Biofutur (28) : pp. 77-79.

Informations économiques. Données économiques sur la production de l'arachide et des corps gras. IRAT - FRA. 1965. L'Agronomie Tropicale. Série 2, Agronomie Générale. Etudes Techniques, 20 (9) : pp. 901-908.

Utilisation directe de l'huile de palme dans l'alimentation. Michaux R.M.E., Carrière De Belgarric René, Mensier Paul H., Loury M.. 1947. Oléagineux, 2 (4) : pp. 175-185.

Book

Lipides et corps gras alimentaires. Graille Jean (ed.). 2003. Paris : Lavoisier Tec et Doc, 469 p. (Collection sciences et techniques agro-alimentaires) ISBN 2-7430-0594-7

Book chapter

Aspects économiques du marché des oléagineux. Voituriez Tancrède. 2003. In : Lipides et corps gras alimentaires. Graille Jean (ed.). Paris : Lavoisier Tec et Doc, pp. 417-451. (Collection sciences et techniques agro-alimentaires) ISBN 2-7430-0594-7

L'évolution de la consommation alimentaire. Figuié Muriel, Bricas Nicolas. 2003. In : Marché alimentaire et développement agricole au Vietnam. Moustier Paule (ed.), Dao Thê Anh (ed.). CIRAD, CNSSH, RIFAV, VASI. Hanoi : MALICA, pp. 36-47.
[img]

The evolution of food consumption. Figuié Muriel, Bricas Nicolas. 2003. In : Food markets and agricultural development in Vietnam. Moustier Paule (ed.), Dao Thê Anh (ed.). CIRAD, CNSSH, RIFAV, VASI. Hanoi : MALICA, pp. 36-47.
[img]

Huile de palme. Voituriez Tancrède. 1998. In : Cyclope 1998 : les marchés mondiaux. Kieffer Guy-André (ed.), De Perthuis Christian (ed.). Paris : Economica, pp. 295-296. ISBN 2-7178-3638-1

Paper with proceedings

Comparison of two spectra acquisition conditions for the evaluation of genetic parameters of duck fatty liver quality. Bastianelli Denis, Fernandez Xavier, Bernadet Marie-Dominique, Manse Hélène, Bonnal Laurent, Marie-Etancelin Christelle. 2012. In : 15th International Conference on Near Infrared Spectroscopy. Edited by M. Manley, C.M. McGoverin, D.B. Thomas and G. Downey. Cape Town : International Council for Near Infrared Spectroscopy, pp. 328-330. International Conference on Near Infrared Spectroscopy. 15, Cape Town, Afrique du Sud, 13 May 2011/20 May 2011.
[img]

Use of NIRS for the genetic study of the quality of duck fatty liver. Bastianelli Denis, Fernandez Xavier, Davrieux Fabrice, Vitezica Zulma G., Robert-Granié Christelle, Marie-Etancelin Christelle. 2012. In : 15th International Conference on Near Infrared Spectroscopy. Edited by M. Manley, C.M. McGoverin, D.B. Thomas and G. Downey. Cape Town : International Council for Near Infrared Spectroscopy, pp. 331-335. International Conference on Near Infrared Spectroscopy. 15, Cape Town, Afrique du Sud, 13 May 2011/20 May 2011.
[img]

Evaluation des risques sanitaires au cours du procédé de fabrication d'un saucisson sec de volaille. Deumier François, Collignan Antoine. 2002. In : Prévision, analyse et gestion du risque alimentaire : Quatorzièmes Rencontres scientifiques et technologiques des industries alimentaires AGORAL 2002, 26 et 27 mars, Nancy. Paris : Lavoisier Tec et Doc, pp. 443-449. ISBN 2-7430-0561-0 Rencontres Agoral 2002. 14, Nancy, France, 26 March 2002/27 March 2002.

Paper without proceedings

Lipophilization of phenolic compounds by lipase-catalyzed reactions. Villeneuve Pierre, Figueroa-Espinoza Maria-Cruz, Piombo Georges, Barouh Nathalie, Baréa Bruno, Lago Regina C.A., Pina Michel. 2004. In : 3rd Euro fed lipid congress 'Oils, fats and lipids in a changing world", 5-8 September 2004, Edinburgh, Scotland. s.l. : s.n., Résumé, 1 p. Euro Fed Lipid. 3, Edinburgh, Royaume-Uni, 5 September 2004/8 September 2004.

Study of chicken fat dry factionation. Arnaud Elodie, Pina Michel, Collignan Antoine. 2004. In : 9th International Congress on Engineering and Food, 7-11 March 2004, Montpellier (France). IAEF. s.l. : s.n., 6 p. International Congress on Engineering and Food. 9, Montpellier, France, 7 March 2004/11 March 2004.

Séchage par friture : transformations physiques et biochimiques. Vitrac Olivier, Lisse Isabelle, Trystram Gilles, Raoult-Wack Anne-Lucie. 1998. In : Compte-rendu des 16èmes journées de l'AFSIA. Séchage avec réaction = [Proceedings of the sixteenth AFSIA day. Drying with reaction]. AFSIA; Ecole Nationale Supérieure de Physique. Toulouse : AFSIA, pp. 27-35. (Cahier de l'AFSIA, 16) Journées de l'AFSIA. 16, Illkirch Graffenstaden, France, 28 April 1998/29 April 1998.

Séchage-cuisson par friture : transformations physiques des matériaux. Vitrac Olivier, Lisse Isabelle, Diaz Adriana Pulido, Trystram Gilles, Raoult-Wack Anne-Lucie. 1998. In : Structuration des aliments : ingrédients et procédés = [Food structuration : ingrédients and processes]. ANIA; CNISF. Paris : Lavoisier, pp. 1-7. Rencontres agoral. rencontres scientifiques et technologiques des industries alimentaires. 10, Massy, France, 1998.

Une application originale de friture en bain pour déshydrater des produits oléagineux riches en eau avant d'en extraire l'huile. Raoult-Wack Anne-Lucie, Rouzière André, Reynes Max, Noël Jean-Marc. 1997. In : Engineering and food at ICEF 7. Part 2 = [Technologie et alimentation au 7ème ICEF. 2ème partie]. Jowitt R. Sheffield : Sheffield Academic Press, G49-G52 International Congress on Engineering and Food. 7, Brighton, Royaume-Uni, 13 April 1997/17 April 1997.

Contribution of Grignard reagents in the analysis of short-chain fatty acids. Pina Michel, Ozenne Catherine Lucette, Lamberet Gilles François, Montet Didier, Graille Jean. 1995. In : New trends in lipid and lipoprotein analyses. Sebedio J.L. (ed.), Perkins E.G. (ed.). Champaign : AOCS, pp. 242-249. International symposium on new trends in lipid and lipoprotein analysis, La Grande-Motte, France, 15 September 1993/17 September 1993.

A quick method for sterols titration in complex media. Pioch Daniel, Lozano Paul, Frater C., Graille Jean. 1995. In : New trends in lipid and lipoprotein analyses. Sebedio J.L. (ed.), Perkins E.G. (ed.). Champaign : AOCS, pp. 317-322. International symposium on new trends in lipid and lipoprotein analysis, La Grande-Motte, France, 15 September 1993/17 September 1993.

Maltodextrins obtained from cassava starch and their use as a fait replacer. Ramirez P.M.X., Guzman R.R., Aguinaga A., Stouvenel A., Dufour Dominique. 1994. In : International meeting on cassava flour and starch. Abstract. CIAT. Cali : CIRAD, p. 141. International Meeting on Cassava Flour and Starch, Cali, Colombie, 11 January 1994/15 January 1994.

Contribution of Grignard reagents in the analysis of short chain fatty acids. Pina Michel, Ozenne Catherine Lucette, Lamberet Gilles François, Montet Didier, Graille Jean. 1993. In : Analyse des lipides et des lipoprotéines : évolution, perspectives. Brochure des résumés = New trends in lipid and lipoprotein analysis. Conference pre-prints$ENG. AOCS, INRA, ITERG. Champaign : American Oil Chemists' Society, 8 p. New trends in lipid and lipoprotein analysis, La Grande-Motte, France, 15 September 1993/17 September 1993.

Quick method for sterols titration in complex media. Pioch Daniel, Lozano Paul, Frater C., Graille Jean. 1993. In : Analyse des lipides et des lipoprotéines : évolution, perspectives. Brochure des résumés = New trends in lipid and lipoprotein analysis. Conference pre-prints$ENG. AOCS, INRA, ITERG. Champaign : American Oil Chemists' Society, 4 p. New trends in lipid and lipoprotein analysis, La Grande-Motte, France, 15 September 1993/17 September 1993.

Thesis

Caractérisation du beurre de Pentadesma butyracea Sabine, fonctionnalisation des triacylglycérols par transfert acyle sélectif en biocatalyse. Tchobo Paul Fidèle. 2008. Cotonou : UAC, 122 p. Thèse de doctorat : Chimie organique, alimentaire, industrielle, catalyse enzymatique et technologie alimentaire : Université d'Abomey-Calavi
[img]
Preview

Etude expérimentale et modélisation du procédé de fractionnement à sec appliqué à la matière grasse de volaille : incidence sur la qualité des fractions. Arnaud Elodie. 2005. Saint-Denis : Université de la Réunion, 197 p. Thèse de doctorat : Génie des procédés : Université de la Réunion

L'huile de palme et son marché : la modélisation de la volatilité. Voituriez Tancrède. 1999. Paris : Université Panthéon-Sorbonne, 343 p. Thèse d'université : Sciences Economiques : Université Panthéon-Sorbonne
[img]
Preview

L'économie oléifère de l'Union Indienne : évaluation d'une stratégie d'autonomie. Dorin Bruno. 1994. s.l. : s.n., 344 p. Thèse de doctorat : Economie du Développement Agricole, Agro-Alimentaire et Rural : Université Montpellier 1

Disertation

Etude de la ségrégation des caractères de qualité aromatique du cacao dans la descendance UPA 402 x UF 676. Chapelin M.. 1998. s.l. : s.n., 122 p. Mémoire : Industrie : Université Montpellier 1

Technical and research document

Les substituts de matières grasses : étude bibliographique. Mouquet Claire. 1991. Montpellier : CIRAD-CEEMAT, 26 p.

Mission report

Section of report

Vers une meilleure gestion de la qualité dans la filière volaille. Cardinale Eric, Arnaud Elodie. 2007. In : Le Cirad à la Réunion en 2006. Gay Jean-Pierre (ed.). CIRAD-Délégation de la Réunion. Montpellier : CIRAD, pp. 30-31.

Use of plant lipases to modify oils and fats. Pina Michel, Villeneuve Pierre. 2005. In : Food, nutrition, health. Matheron Gérard (ed.), Amsallem Isabelle (ed.), Puygrenier Marc (ed.). Agropolis. Montpellier : Agropolis, p. 7. (Les dossiers d'Agropolis International, 2)

Utilisation de lipases végétales pour modifier les huiles et corps gras. Pina Michel, Villeneuve Pierre. 2005. In : Alimentation, nutrition, santé. Matheron Gérard (ed.), Amsallem Isabelle (ed.), Puygrenier Marc (ed.). Agropolis. Montpellier : Agropolis, p. 7. (Les dossiers d'Agropolis International, 2)

Institutional document

Rapport annuel 1950. IRHO - FRA. 1951. Paris : IRHO, 104 p.

Rapport annuel 1947. IRHO - FRA. 1948. Paris : IRHO, 58 p.

This list was generated on Mon Jan 11 05:25:31 2021 CET.