Agritrop
Accueil

Food safety management in developing countries

Hanak-Freud Ellen, Boutrif Ezzedine, Fabre Pierre, Pineiro Maya. 2002. Food safety management in developing countries. In : Food safety management in developing countries : Proceedings of the international workshop, CIRAD-FAO, 11-13 December 2000, Montpellier (France) = Gestion de la sécurité des aliments dans les pays en développement : actes de l'atelier international CIRAD-FAO, 11-13 décembre 2000, Montpellier, France. Hanak Ellen (ed.), Boutrif Ezzedine (ed.), Fabre Pierre (ed.), Pineiro Maya (ed.). CIRAD, FAO. Montpellier : CIRAD, 1-15. International Workshop on Food Safety Management in Developing Countries, Montpellier, France, 11 Décembre 2000/13 Décembre 2000.

Communication sans actes
[img]
Prévisualisation
Version publiée - Anglais
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
ID514096.pdf

Télécharger (173kB) | Prévisualisation

Titre français : Gestion de la sécurité des aliments dans les pays en développement

Résumé : Prominent food scares and changes in the international trading environment have brought food safety to the forefront of international agri-food policy concerns. Recent trends include an increased emphasis on food safety regulations in international trade, a tightening of standards in the North, a reorientation of private sector quality assurance techniques towards preventive management, and a corresponding shift by regulatory agencies toward process-based standards including “mandatory HACCP.” There is also a new focus on consumers' role in the food safety equation, both as actors in the supply chain and as advocates, and an increased spotlight on scientific methods for assessing food-borne risk. Drawing on the 24 papers presented at an international workshop held in December 2000 and on workshop discussions, this article looks at the consequences of these trends for developing countries, and raises questions for future directions by the range of actors: governments, industry, consumers, scientists, and developing country partners.

Mots-clés Agrovoc : produit alimentaire, hygiène des aliments, qualité, pays en développement, réglementation, commerce international, danger pour la santé, consommateur, protection du consommateur, politique alimentaire, secteur agroindustriel

Mots-clés complémentaires : Sécurité des aliments

Classification Agris : Q01 - Sciences et technologies alimentaires - Considérations générales
E10 - Économie et politique agricoles

Auteurs et affiliations

  • Hanak-Freud Ellen, CIRAD-CA-CALIM (FRA)
  • Boutrif Ezzedine, FAO (ITA)
  • Fabre Pierre, CIRAD-CA-CALIM (FRA)
  • Pineiro Maya, FAO (ITA)

Autres liens de la publication

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/514096/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-01-28 ]