Agritrop
Accueil

Influence of temperature and relative humidity on the immobilized lactoperoxidase system in a functional chitosan film

Cissé Mohamed, Montet Didier, Tapia Maria Soledad, Loiseau Gérard, Ducamp-Collin Marie-Noelle. 2012. Influence of temperature and relative humidity on the immobilized lactoperoxidase system in a functional chitosan film. Food Hydrocolloids, 28 (2) : 361-366.

Article de revue ; Article de revue à facteur d'impact
[img] Version publiée - Anglais
Accès réservé aux personnels Cirad
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
document_567385.pdf

Télécharger (512kB)

Quartile : Q1, Sujet : FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY / Quartile : Q1, Sujet : CHEMISTRY, APPLIED

Résumé : The effect of temperature (10-30 °C), relative humidity (RH, 50-90%), and storage period (2-10 days) were studied on the production and sustainability of thiocyanate (SCN?) and hypothiocyanite-hypoiodite (OSCN?, OI?) components of a lactoperoxidase system (LPOSI) in chitosan film by applying response surface methodology and Doelhert experimental design. The results of analysis of variance indicated that the temperature and storage period exhibited a significant effect on the film properties. Temperature had a positive influence on OSCN?, OI?, while these products (OSCN?, OI?) decreased during the storage period, and SCN? disappeared after 2 days. Lactoperoxidase systems with iodine (LPOSI) or without iodine (LPOS), incorporated into chitosan films, showed inhibition of Xanthomonas campestris pv. Mangiferae indicae and did not changed the chitosan film permeability to gas and water vapor.

Mots-clés Agrovoc : chitosane, matériau de conditionnement, lactopéroxydase, propriété antimicrobienne, Xanthomonas campestris, température, humidité relative, stockage, perméabilité, gaz, vapeur d'eau, film comestible

Mots-clés complémentaires : Film (matériau)

Classification Agris : Q02 - Traitement et conservation des produits alimentaires
Q60 - Traitement des produits agricoles non alimentaires
Q80 - Conditionnement

Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2005-2013) - Alimentation accessible et de qualité

Auteurs et affiliations

  • Cissé Mohamed, Université d'Abobo-Adjamé (CIV)
  • Montet Didier, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA)
  • Tapia Maria Soledad, UCV (VEN)
  • Loiseau Gérard, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA)
  • Ducamp-Collin Marie-Noelle, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA)

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/567385/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-01-28 ]