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Estimating the impact of small-scale farmer collective action on food Safety: The case of vegetables in Vietnam

Naziri Diego, Aubert Magali, Codron Jean-Marie, Thi Tan Loc Nguyen, Moustier Paule. 2014. Estimating the impact of small-scale farmer collective action on food Safety: The case of vegetables in Vietnam. Journal of Development Studies, 50 (5) : 715-730.

Article de revue ; Article de revue à facteur d'impact
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Matériel d'accompagnement : 1 fichier complépentaire "Online material" (2 p.)

Quartile : Q2, Sujet : ECONOMICS / Quartile : Q3, Sujet : PLANNING & DEVELOPMENT

Liste HCERES des revues (en SHS) : oui

Thème(s) HCERES des revues (en SHS) : Economie-gestion

Résumé : This paper is an original empirical attempt to explain the outcome of collective action in the domain of food safety. We examine conditions and institutions that influence pesticide residue levels in vegetables using econometric analysis on data gathered from 60 farmer organisations in Vietnam. Findings suggest that collective action affects safety in that it provides members with technical assistance and monitoring for pest management at the farming level. They confirm the U-shape hypothesis of the effect of group size on safety performance which derives from the trade-off that exists between economies of scale and free-riding. The contribution of public authorities and ecological conditions to food safety remains controversial, while market forces do not yet seem able to drive the production of safer vegetables.

Mots-clés Agrovoc : produit alimentaire, légume, sécurité alimentaire, pesticide, résidu, modèle économétrique, marketing, petite exploitation agricole

Mots-clés géographiques Agrovoc : Viet Nam

Classification Agris : Q03 - Contamination et toxicologie alimentaires
U30 - Méthodes de recherche
H01 - Protection des végétaux - Considérations générales
E80 - Économie familiale et artisanale

Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2014-2018) - Alimentation durable

Auteurs et affiliations

  • Naziri Diego, NRI (GBR)
  • Aubert Magali, INRA (FRA)
  • Codron Jean-Marie, INRA (FRA)
  • Thi Tan Loc Nguyen, VAAS (VNM)
  • Moustier Paule, CIRAD-ES-UMR MOISA (FRA) ORCID: 0000-0003-2916-6496

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/573390/)

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