Agritrop
Accueil

Preservation of mango quality by using functional chitosan-lactoperoxidase systems coatings

Cissé Mohamed, Polidori Jessica, Montet Didier, Loiseau Gérard, Ducamp-Collin Marie-Noelle. 2015. Preservation of mango quality by using functional chitosan-lactoperoxidase systems coatings. Postharvest Biology and Technology, 101 : 10-14.

Article de revue ; Article de revue à facteur d'impact
[img] Version publiée - Anglais
Accès réservé aux personnels Cirad
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
document_574392.pdf

Télécharger (753kB)

Quartile : Q1, Sujet : HORTICULTURE / Quartile : Q1, Sujet : AGRONOMY / Quartile : Q1, Sujet : FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY

Résumé : Influence of chitosan coating with or without the active antimicrobial lactoperoxidase system was studied on postharvest mangoes. Mangoes were treated with three concentrations of chitosan (0.5; 1; 1.5%) containing or not lactoperoxidase with or without iodine as a second electron donor. Coatings containing 1 and 1.5% chitosan incorporated with lactoperoxidase system efficiently inhibited fungal proliferation and delayed mango ripening. Iodine did not influence antifungal activity. Ripening parameters (firmness, respiration, weight loss and color) were not influenced by the lactoperoxidase system, but were more influenced by chitosan concentration. Chitosan coating alone reduced weight loss, and delayed the decline in firmness and respiration rate. It exhibited a beneficial effect on the contents of total soluble solids (TSS), ascorbic acid, total acidity (TA) and pH.

Mots-clés Agrovoc : Mangifera indica, mangue, enrobage, chitosane, lactopéroxydase, qualité, aptitude à la conservation, composition chimique, technologie après récolte, activité enzymatique

Mots-clés géographiques Agrovoc : Brésil, Languedoc-Roussillon, France

Classification Agris : J11 - Manutention, transport, stockage et conservation des produits d'origine végétale
Q02 - Traitement et conservation des produits alimentaires
Q04 - Composition des produits alimentaires

Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2014-2018) - Alimentation durable

Auteurs et affiliations

  • Cissé Mohamed, UPGC (CIV)
  • Polidori Jessica
  • Montet Didier, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA)
  • Loiseau Gérard, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA)
  • Ducamp-Collin Marie-Noelle

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/574392/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-04-12 ]