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Nombre de documents : 45.

2012

2011

Antimicrobial effects of essential oils of Cinnamosma fragrans on the bacterial communities in the rearing water of Penaeus monodon larvae. Sarter Samira, Randrianarivelo Roger, Ruez Philippe, Raherimandimby Marson, Danthu Pascal. 2011. Vector Borne and Zoonotic Diseases, 11 (4) : 433-437.
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Application de l'HACCP comme outil de maîtrise des contaminants pour certaines filières de la côte Est de Madagascar : Thème 2 - Qualités et typicités des produits de l'Océan Indien. Weil Mathieu. 2011. In : Journées scientifiques QualiREG 2011, Saint Gilles les Hauts, La Réunion, 11-13 avril 2011. QUALIREG; CIRAD; INRA. s.l. : s.n., Diaporama, (14 vues) Journées scientifiques QualiREG 2011, Saint Gilles les Hauts, Réunion, 11 Avril 2011/13 Avril 2011.
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Combined effect of steam and lactic acid treatments for inactivating Campylobacter jejuni inoculated on chicken skin. Chaine Aline, Arnaud Elodie, Sarter Samira, Kondjoyan Alain, Collignan Antoine. 2011. World's Poultry Science Journal, 67, suppl., Résumé : 51-52. EggMeat 2011, Leipzig, Allemagne, 4 Septembre 2011/8 Septembre 2011.
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Effect of steam, lactic acid and combined treatments for inactivating Campylobacter jejuni inoculated on chicken skin. Chaine Aline, Arnaud Elodie, Sarter Samira, Kondjoyan Alain, Collignan Antoine. 2011. In : EggMeat 2011: XIV European Symposium on the Quality of Eggs and Egg Products and XX European Symposium on the Quality of Poultry Meat, Leipzig, Germany, September 4-8, 2011. s.l. : s.n., 8 p. EggMeat 2011, Leipzig, Allemagne, 4 Septembre 2011/8 Septembre 2011.
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Formation ISO 17025 dans le cadre du projet CSITC : mission Mali 14 au 18/11/2011. Giner Michel, Martin Luc, Weil Mathieu, Calchera Gilles. 2011. Montpellier : CIRAD, Diaporama, (117 vues)
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Formation à l'audit interne (SOPRAL-CTHT-SCIM-MADAPRO). Weil Mathieu. 2011. s.l. : s.n., 1 diaporama (66 vues)
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Innovations pour maîtriser les dangers microbiologiques dans la production et la transformation des aliments en région tropicale. Sarter Samira. 2011. Saint-Denis : Université de la Réunion, 133 p. Habilitation à diriger des recherches : Microbiologie alimentaire : Université de la Réunion
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Methods for containment of antimicrobial resistance in farmed fish intended for food. Sarter Samira. 2011. Vietnam Journal of Science and Technology, 49 (6A) : 21-28.
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Methods for containment of antimicrobial resistance in farmed fish intended for food. Sarter Samira. 2011. In : Quality Management and Food Safety (Conference QMFS 2011), 24-25 November 2011, Hanoi, Vietnam. s.l. : s.n., 10 p. Conference on Quality Management and Food Safety, Hanoi, Viet Nam, 24 Novembre 2011/25 Novembre 2011.
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Missions de terrain, analyses microbiologiques et guide BPH Vanille-district d'Antalha. Sarter Samira. 2011. Antananarivo : CIRAD-PERSYST, 2 p.
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Présentation du Guide de Bonnes Pratiques d'Hygiène pour la filière Litchi à Madagascar élaboré en 2008 par le CTHT et le Cirad. Weil Mathieu. 2011. In : Atelier PIP : mise en place d'un guide sectoriel d'autocontrôle pour le litchi, Tamatave, Madagascar, 03 février 2011. COLEACP-PIP. s.l. : s.n., Diaporama, (13 vues) Atelier PIP : projet de mise en place guide SAC litchi, Tamatave, Madagascar, 3 Février 2011.
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2010

Antibiotic resistance in aquaculture : novel antimicrobials based on essential oils. Sarter Samira, Danthu Pascal. 2010. In : International Conference on Food Security During Challenging Times, 5-7th July 2010, Selango, Malaysia. s.l. : s.n., Diaporama, (18 vues) International Conference on Food Security During Challenging Times, Selangor, Malaisie, 5 Juillet 2010/7 Juillet 2010.
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Combined effect of steam and lactic treatment for inactivating Salmonella enterica Serovar Enteritidis on chicken skin. Arnaud Elodie, Sarter Samira, Kondjoyan Alain, Collignan Antoine. 2010. In : 15th World Congress of Food Science and Technology IUFoST, 22-26 August 2010, Cape Tow, South Africa. s.l. : s.n., Résumé, 75. World Congress of Food Science and Technology IUFoST. 15, Le Cap, Afrique du Sud, 22 Août 2010/26 Août 2010.
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Fréquences et modalités de consommation des légumes-feuilles dans la commune urbaine d'Antananarivo (CUA). Rakotonirainy Nivo, Razafindratovo Valérie, Sarter Samira, Andrianarisoa Blandine, Dabat Marie-Hélène, Ralison Charlotte, Trèche Serge. 2010. In : Actes du Forum de la recherche, Antsiranana, 3-5 décembre 2008 "Recherche valorisée : enjeux de développement régional". Madagascar-MESRS-Direction générale de la recherche et du partenariat. Antananarivo : Direction de la recherche [Madagascar], 263-273. Forum de la Recherche, Antsiranana, Madagascar, 3 Décembre 2008/5 Décembre 2008.
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Microbial safety of cured vanilla beans. Sarter Samira. 2010. In : Vanilla. Odoux Eric (ed.), Grisoni Michel (ed.). Boca Raton : CRC Press, 229-236. (Medicinal and aromatic plants, 47) ISBN 978-1-4200-8337-8
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Métrologie : Sensibilisation à la métrologie. Weil Mathieu. 2010. s.l. : s.n., Diaporama, (22 vues)
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Novel alternative to antibiotics in shrimp hatchery: Effects of the essential oil of Cinnamosma fragrans on survival and bacterial concentration of Penaeus monodon larvae. Randrianarivelo Roger, Danthu Pascal, Benoit C., Ruez Philippe, Raherimandimby Marson, Sarter Samira. 2010. Journal of Applied Microbiology, 109 (2) : 642-650.
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Production de cresson à haut risque dans les bas fonds d'Antananarivo ? Dabat Marie-Hélène, Andrianarisoa Blandine, Aubry Christine, Faramalala Ravoniarisoa Evelyne, Randrianasolo Hasimboahirana, Rakoto Nelly, Sarter Samira, Trèche Serge. 2010. VertigO, 10 (2), 18 p.
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Quel enseignement de l'intensification aquacole pour mieux gérer l'emploi des antibiotiques en crevetticulture ? Sarter Samira. 2010. In : Actes du Forum de la recherche, Antsiranana, 3-5 décembre 2008 "Recherche valorisée : enjeux de développement régional". Madagascar-MESRS-Direction générale de la recherche et du partenariat. Antananarivo : Direction de la recherche [Madagascar], 367-374. Forum de la Recherche, Antsiranana, Madagascar, 3 Décembre 2008/5 Décembre 2008.

Regards croisés sur le risque lié à la qualité sanitaire du cresson à Antananarivo, Madagascar. Dabat Marie-Hélène, Andrianarisoa Blandine, Randrianasolo Hasimboahirana, Ravoniarisoa Evelyne Faramalala, Ramananarivo Romaine, Rakoto Nelly, Sarter Samira, Aubry Christine, Trèche Serge. 2010. In : Atelier Système post-récolte, valorisation technologique et qualité des ressources alimentaires africaines, 20-25 septembre 2010, Cotonou, Bénin. s.l. : s.n., 21 p. Atelier Système post-récolte, valorisation technologique et qualité des ressources alimentaires africaines, Cotonou, Bénin, 20 Septembre 2010/25 Septembre 2010.
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Sensibilisation au management de la qualité. Weil Mathieu, Zouaouir Racha. 2010. s.l. : s.n., 1 diaporama (55 vues)
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A Swot analysis of HACCP implementation in Madagascar. Sarter Samira, Sarter Gilles, Gilabert Patrick. 2010. Food Control, 21 (3) : 253-259.
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2009

Bacterial antibiotic resistance in aquaculture. Sarter Samira, Guichard Benjamin. 2009. In : Aquaculture microbiology and biotechnology. Montet Didier (ed.), Ray Ramesh C. (ed.). Enfield : Science Publishers, 133-157. ISBN 978-1-57808-574-3

Composition and antimicrobial activity of essential oils of Cinnamosma fragrans. Randrianarivelo Roger, Sarter Samira, Odoux Eric, Brat Pierre, Lebrun Marc, Romestand Bernard, Menut Chantal, Andrianoelisoa Hanitriniaina Sahondra, Raherimandimby Marson, Danthu Pascal. 2009. Food Chemistry, 114 (2) : 680-684.
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Le cresson dans la ville d'Antananarivo : qualité sanitaire des échantillons prélevés dans les sites de production. Rafalimanana R.H., Sarter Samira, Andrianarisoa Blandine. 2009. In : Congrès de la Société Française de Microbiologie. Les moyens de maîtrise des contaminants microbiologiques de la chaîne alimentaire, 5 novembre 2009, Paris, France. SFM. s.l. : s.n., 1 p. Congrès de la Société Française de Microbiologie, Paris, France, 5 Novembre 2009.
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Saro (Cinnamosma fragans Baillon) essential oil: Application in health and medicine. Behra Olivier, Danthu Pascal, Sarter Samira, Radaniela Rina, Fourcade César, Randrianarivelo Roger, Ranaivosoa Boris, Arnal-Schnebelen Bérengère. 2009. In : African natural plant products: new discoveries and challenges in chemistry and quality. Juliani H. Rodolfo (ed.), Simon James E. (ed.), Ho Chi-Tang (ed.). Washington : ACS, 485-494. (ACS Symposium Series, 1021) ISBN 978-0-8412-6987-3
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2008

Antibiotic resistance : Its significance and impacts on health management. Sarter Samira. 2008. In : Workshop on Veterinary Public Health - Food Safety Control in the SADC Region (Food Originating from Livestock), Antananarivo, Magdagascar, 26-28 February 2008. s.l. : s.n., Diaporama, (17 vues) Workshop on Veterinary Public Health - Food Safety Control in the SADC Region, Antananarivo, Madagascar, 26 Février 2008/28 Février 2008.
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Composition and antimicrobial activity of essential oils of an endemic plant of Madagascar: Cinnamosma fragans. Randrianarivelo Roger, Sarter Samira, Odoux Eric, Brat Pierre, Lebrun Marc, Romestand Bernard, Menut Chantal, Andrianoelisoa Hanitriniaina Sahondra, Raherimandimby Marson, Danthu Pascal. 2008. In : First European Food Congress, Ljubljana, Slovenia, 4-9th November 2008. s.l. : s.n., 1 p. EFFoST Congress. 1, Ljubljana, Slovénie, 4 Novembre 2008/9 Novembre 2008.
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Effects of mycotoxins, aflatoxin B1 and deoxynivalenol, on the bioluminescence of Vibrio fischeri. Sarter Samira, Metayer Isabelle, Zakhia Nadine. 2008. World Mycotoxin Journal, 1 (2) : 189-193.
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Effects of steam and lactic acid treatments on inactivation of Listeria innocua surface-inoculated on chicken skins. Lecompte Jean-Yves, Kondjoyan Alain, Sarter Samira, Portanguen Stéphane, Collignan Antoine. 2008. International Journal of Food Microbiology, 127 (1-2) : 155-161.
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Food control improvements : strengthening good hygienic pratices. Sarter Samira. 2008. In : Workshop on Veterinary Public Health - Food Safety Control in the SADC Region (Food Originating from Livestock), Antananarivo, Magdagascar, 26-28 February 2008. s.l. : s.n., Diaporama, (17 vues) Workshop on Veterinary Public Health - Food Safety Control in the SADC Region, Antananarivo, Madagascar, 26 Février 2008/28 Février 2008.
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Improving microbial safety of poultry products by combined steam and lactic acid decontamination treatments. Lecompte Jean-Yves, Collignan Antoine, Sarter Samira, Portaguen Stéphane, Kondjoyan Alain. 2008. In : ICEF 10 : Tenth International Congress on Engineering and Food, Viña del Mar, Chile, April 20 - 24, 2008. s.l. : s.n., 1 p. International Congress on Engineering and Food. 10, Viña del Mar, Chili, 20 Avril 2008/24 Avril 2008.
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2007

Bacterial antibioresistance : Its implication in better management practices. Sarter Samira. 2007. In : Workshop on Best Management Practices (BMPs) for Small-Scale Shrimps Farmers, 28-30 MAy 2007, Bangkok, Thaïlande. s.l. : s.n., Diaporama, (42 vues) Workshop on Best Management Practices (BMPs) for Small-Scale Shrimps Farmers, Bangkok, Thaïlande, 28 Mai 2007/30 Mai 2007.
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Intérêt d'utiliser les traitements par de la vapeur d'eau seule ou combine avec de l'acide lactique pour décontaminer la surface des viandes : le cas des carcasses de volailles. Kondjoyan Alain, Portanguen Stéphane, Lecompte Jean-Yves, Sarter Samira, Collignan Antoine. 2007. Viandes et Produits Carnés, 26 (4) : 110-114.
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