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Agricultural management, livestock and food security

Torquebiau Emmanuel, Soussana Jean-François. 2016. Agricultural management, livestock and food security. In : The Mediterranean region under climate change: a scientific update. Thiébault S. (ed.), Moatti Jean-Paul (ed.). Marseille : IRD-AllEnvi, 455-459. ISBN 978-2-7099-2219-7

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Note générale : This book, coordinated by AllEnvi, is published on the occasion of the 22nd Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change (COP22, Marrakech, 2016)

Résumé : Over the centuries, farmers from the countries bordering the Mediterranean have developed a variety of agricultural practices, providing a wide array of commodities that have made the Mediterranean diet world famous. However, climate change projections reveal that some of these practices are at risk because of the expected drier and hotter conditions coupled with soil and water constraints, as well as a higher fire frequency threat. Nevertheless, adapting to climate hazards has long been part of farming practice in this area. The growing of pulses or other drought-tolerant crops (olives, grapes, almonds, etc.), transhumance and the use of rangelands or tree fodder by livestock, as well as water harvesting techniques, are among some of the age-old solutions to erratic rainfall or hot summers. In this chapter, we highlight some of the challenges facing agriculture in the Mediterranean and provide a series of examples of how agricultural and livestock management can be better adapted to climate change. Reliable metrics are necessary to enable the impact of climate change to be assessed and targeted agricultural policies to be designed. Long-term environmental observatories are essential to improve land management in the context of global change. Modelling the projected effects of current climatic trends shows that regional agricultural import dependence will increase as the impacts of climate change become more severe. Small ruminants (sheep, goats) have a good adaptation potential and can play a food security net role under climate change with a view to responding to the local food demand that emerges with new life styles. Local small ruminant breeds are adapted to harsh environments but this unique genetic heritage is now endangered. Perennial forage grasses are an alternative to cereals due to lower input requirement, year-round soil cover and optimal use of water. Mediterranean fruit trees, although well adapted, face increases in temperature and soil salinity as well as decreases in water availability. They will require improvements such as selection of early flowering varieties (olive), assessment of best pollinating conditions (figs) and salt tolerant rootstock (citrus).

Résumé (autre langue) : Depuis des siècles, les ag1iculteurs de la zone méditerranéenne ont mis au point une large gamme de pratiques agricoles à l'origine de productions qui ont rendu le régime alimentaire méditerranéen célèbre dans le monde entier. Les projections climatiques montrent cependant que des risques de sécheresse et de température élevée, associés à des contraintes concernant le sol, l'eau et les dangers d'incendie, menacent certaines de ces pratiques. L'adaptation à l'aléa climatique est néanmoins une habitude ancienne dans cette zone. La culture de légumes secs ou d'autres cultures tolérantes à la sécheresse (olives, raisin, amandes, etc.), la transhumance, l'utilisation des terrains de parcours et du fourrage arboré par le bétail, ou encore les techniques de capture de l'eau, font partie de ces solutions ancestrales au problème de la pluviométrie irrégulière ou des étés caniculaires. Dans ce chapitre, nous présentons certains des défis auxquels l'agriculture méditerranéenne est confrontée et nous proposons quelques exemples illustrant l'adaptation de l'agriculture et de l'élevage au changement climatique. Pour évaluer l'impact du changement climatique et concevoir des politiques agricoles appropriées, des mesures fiables sont nécessaires. Pour améliorer la gestion des terres dans un contexte de changement climatique, des observatoires environnementaux à long terme sont indispensables. La modélisation des effets attendus du changement climatique montre que la région deviendra progressivement plus dépendante des importations agricoles. Les petits ruminants (moutons, chèvres) ont un fort potentiel d'adaptation et peuvent jouer un rôle de filet de sécurité alimentaire en accord avec les nouvelles exigences alimentaires liées à de nouveaux styles de vie. Les races locales de petits ruminants sont adaptées à des environnements contraignants mais ce patrimoine génétique est désormais menacé. Les graminées fourragères pérennes représentent une alternative aux céréales en raison de leurs exigences modestes en intrants, de leur capacité à couvrir le sol toute l'année et de leur utilisation optimale de l'eau. Bien qu'ils soient bien adaptés, les arbres fruitiers méditerranéens sont confrontés à l'augmentation de la température et de la salinité du sol ainsi qu'à une diminution des réserves en eau. Ils devront faire l'objet d'améliorations comme la sélection de variétés à floraison précoce (oliviers), la prise en compte des conditions de pollinisation (figuiers) ou le greffage sur des porte-greffes tolérants à la salinité (agrumes).

Mots-clés Agrovoc : système agropastoral, pratique culturale, adaptation aux changements climatiques, sécheresse, sécurité alimentaire, gestion des ressources naturelles, utilisation des terres, élevage, choix des espèces, arbre fruitier, adaptabilité, Citrus, Ficus carica, Olea europaea, zone méditerranéenne

Classification Agris : F08 - Systèmes et modes de culture
P40 - Météorologie et climatologie
F40 - Écologie végétale

Champ stratégique Cirad : Axe 1 (2014-2018) - Agriculture écologiquement intensive

Editeurs scientifiques et affiliations

  • Torquebiau Emmanuel, CIRAD-PERSYST-UPR AIDA (FRA)
  • Soussana Jean-François, INRA (FRA)

Autres liens de la publication

Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/582292/)

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