Agritrop
Accueil

Sustainable cocoa production. Learning from agroforestry

Jagoret Patrick, Deheuvels Olivier, Bastide Philippe. 2014. Sustainable cocoa production. Learning from agroforestry. Perspective (27) : 1-4.

Article de revue ; Article de revue à comité de lecture Revue en libre accès total
[img]
Prévisualisation
Version publiée - Anglais
Sous licence Licence Creative Commons.
Perspective_27_Jagoret_ENG.pdf

Télécharger (262kB) | Prévisualisation

Résumé : In order to meet growing demand for chocolate products, numerous initiatives have been launched over the last 10 years with a view to increasing cocoa production. These initiatives continue to promote the input-intensive model advocated since the 1960s, even though this model has reached its agronomic, socio-economic, and environmental limits. Hence the proposal to learn from agroforestry in order to develop the current model: introducing fruit and forest tree species into cocoa plantations contributes to the agro-ecological intensification of cocoa production, while improving flexibility and resilience, which are essential to smallholder farmers, who grow 95% of the world's cocoa.

Mots-clés Agrovoc : Theobroma cacao, agroforesterie, petite exploitation agricole, agroécologie, document d'orientation

Mots-clés géographiques Agrovoc : Mexique, Panama, Colombie, Équateur, Brésil, Indonésie, Côte d'Ivoire, Ghana, Nigéria, Cameroun

Classification Agris : F01 - Culture des plantes
F08 - Systèmes et modes de culture

Champ stratégique Cirad : Axe 1 (2014-2018) - Agriculture écologiquement intensive

Auteurs et affiliations

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/588442/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-12-18 ]