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Comparative assessment of agronomical performances of six commercial cocoa Varieties in on farm progeny trials in Cameroon

Sounigo Olivier, Feumba de Tchoua L.F., Bourgoing Raymond, Nsouga Amougou F., Abolo Dieudonné, Efombagn Mousseni Ives Bruno. 2017. Comparative assessment of agronomical performances of six commercial cocoa Varieties in on farm progeny trials in Cameroon. In : Proceedings of the first International Symposium on Cocoa Research ISCR 2017. ICCO. Lima : ICCO, 4 p. International Symposium on Cocoa Research – ISCR 2017 : Promoting Advances in Research to Enhance the Profitability of Cocoa Farming. 1, Lima, Pérou, 13 Novembre 2017/17 Novembre 2017.

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Matériel d'accompagnement : 1 diaporama (11 vues)

Résumé : A long term participatory breeding program was launched in Cameroon in 2005, as a key component of a worldwide cocoa breeding project, funded by CFC (Common Fund for Commodities). One activity within this program has consisted in setting up on farm progeny trials in order to assess the performances of commercial cocoa varieties, when tested in on farm conditions. 4,500 cocoa trees, belonging to six commercial varieties (six full-sib progenies issued from bi-clonal seed-gardens) were assessed in 11 progeny trial plots, set up in 2006, in two geographical sites of Cameroon. Cocoa yield data recorded during the period from 2011 to 2015 were analyzed and showed significant differences among progenies, ranging between 830 and 1,480 kg cocoa/ha/year. In addition, 273 cocoa seedlings, sampled in nursery within a mixture of the commercial progenies issued from seed-gardens (CV), have been planted simultaneously with 170 seedlings issued from pods collected in farmers' plots, in three progeny trial plots set up in 2007. 85 of these farmers' seedlings were issued from pods collected on cocoa trees belonging to the traditional amelonado variety (named german cocoa) (GC), while 85 others were issued from pods collected on trees belonging to commercial varieties (half-sibs issued from commercial varieties) (FV). Under the conditions of our trial plots (no permanent shade during the first ten years, because of the simultaneous planting of cocoa and shade trees), GC trees yielded significantly less (450 kg/ha/year) than FV (880 kg/ha/year) and CV trees (910 kg/ha/year). The impact of these results on the future release of commercial cocoa varieties in Cameroon is discussed in this paper.

Résumé (autre langue) : Un programme participatif de reproduction à long terme a été lancé au Cameroun en 2005, comme une composante clé mondiale d'amélioration du cacao, financé par le Fonds Commun pour les Produits Basiques (CFC par ses sigles en anglais). Une activité au sein de ce programme a consisté à établir des preuves de progéniture dans des fermes dans le but d'évaluer les rendements des variétés commerciales de cacao lorsqu'elles sont essayées dans des conditions de ferme. 4.500 arbres ont été évalués, appartenant à six variétés commerciales (six progénitures de frères complets provenant de potagers de graines biclonales) dans 11 parcelles d'essai de progéniture, établies en 2006, dans deux sites géographiques du Cameroun. Les données de performance du cacao enregistrée pendant la période 2011 – 2015 et ont montré des différences significatives entre les progénitures, comprises entre 830 et 1480 kg de cacao/ha/an. En outre, 273 plantules de cacao ont été plantées, échantillonnées en serre dans un mélange de progénitures commerciales issues de potagers de grains (CV), simultanément avec 170 plantules obtenues de cosses recueillies d'arbres de cacao appartenant à la variété melon traditionnel (appelé e cacao allemand) (CA), tandis que 85 ont été obtenues de cosses recueillies d'arbres appartenant à des variétés commerciales (demi frères issus de variétés commerciales (FV). Sous les conditions de nos parcelles de preuve (sans ombre permanente pendant les dix premières années, à cause des semailles simultanées de cacao et d'arbres d'ombre), les arbres CA ont produit beaucoup moins (450 kg/ha/an) que FV (880 kg/ha/an) y des arbres CV (910 kg / ha / an). L'impact de ces résultats dans la future libération de variétés commerciales du cacao au Cameroun est discuté en ce moment.

Classification Agris : F30 - Génétique et amélioration des plantes
U30 - Méthodes de recherche

Auteurs et affiliations

  • Sounigo Olivier, CIRAD-BIOS-UPR Bioagresseurs (CMR) ORCID: 0000-0001-6278-8903
  • Feumba de Tchoua L.F., IRAD (CMR)
  • Bourgoing Raymond
  • Nsouga Amougou F., IRAD (CMR)
  • Abolo Dieudonné, IRAD (CMR)
  • Efombagn Mousseni Ives Bruno, IRAD (CMR)

Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/586662/)

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