Agritrop
Accueil

L'importance des filières locales : le cas de l'huile de palme au Bénin

Fournier Stéphane, Okounlola Biaou André, Adje Isaac. 2001. L'importance des filières locales : le cas de l'huile de palme au Bénin. OCL. Oléagineux Corps gras Lipides, 8 (6) : 646-653.

Article de revue ; Article de revue à facteur d'impact
[img] Version publiée - Français
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
document_488768.pdf

Télécharger (309kB)

Titre anglais : Importance of "local" commodities: Palm oil production in Benin

Résumé : For more than two centuries, small artisanal units have maintained a palm oil production in Benin, They have been providing the major part of the country's export receipts over a long period. The rise of international competition and the population increase ended up concentrating the value chain on the local market. But the artisanal sector remaining prevalent and very atomized, this chain always implies a great number of actors. The development programs have been increasing the production for about ten years, but have supported only a new category of actors, the private producers of selected palm trees. Our analysis leads to several proposals for a more harmonious development of the value chain.

Mots-clés Agrovoc : huile de palme, traitement, artisanat, mécanisation

Mots-clés géographiques Agrovoc : Bénin

Classification Agris : E21 - Agro-industrie

Auteurs et affiliations

  • Fournier Stéphane, CIRAD-TERA-AF (FRA)
  • Okounlola Biaou André, INRAB (BEN)
  • Adje Isaac, INRAB (BEN)

Autres liens de la publication

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/488768/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-12-10 ]