Agritrop
Accueil

Senegal's confectionery peanut supply chain : the challenge of controlling aflatoxin levels

Dimanche Philippe, Kane Amadou. 2002. Senegal's confectionery peanut supply chain : the challenge of controlling aflatoxin levels. In : Food safety management in developing countries : Proceedings of the international workshop, CIRAD-FAO, 11-13 December 2000, Montpellier (France) = Gestion de la sécurité des aliments dans les pays en développement : actes de l'atelier international CIRAD-FAO, 11-13 décembre 2000, Montpellier, France. Hanak Ellen (ed.), Boutrif Ezzedine (ed.), Fabre Pierre (ed.), Pineiro Maya (ed.). CIRAD, FAO. Montpellier : CIRAD, 1-4. International Workshop on Food Safety Management in Developing Countries, Montpellier, France, 11 Décembre 2000/13 Décembre 2000.

Communication sans actes
[img]
Prévisualisation
Version publiée - Anglais
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
ID514112.pdf

Télécharger (94kB) | Prévisualisation

Titre français : Filière arachide de bouche du Sénégal : enjeux de la maîtrise de l'aflatoxine

Résumé : The European Union's new standards on aflatoxin pose considerable challenges for countries exporting confectionery peanuts, like Senegal. This article describes the main elements of a project aiming to promote this supply chain, and bringing together the authorities, research, industrialists and other actors in the chain. One of the key aims of the project is to put into place a new quality control and certification procedure for confectionery peanut products destined for export. This has led to a focus on the country's laboratory capabilities – with a reinforcement of the industry's own selfmonitoring labs and the establishment of a national reference laboratory authorized to certify lots for export. The aim is to create a quality label for Senegalese peanuts, which will orient the activities of actors all along the supply chain.

Mots-clés Agrovoc : arachide, aflatoxine, contamination biologique, protection du consommateur, exportation, assurance qualité, laboratoire, label de qualité, Union européenne

Mots-clés géographiques Agrovoc : Sénégal

Mots-clés complémentaires : Arachide de bouche

Classification Agris : Q03 - Contamination et toxicologie alimentaires
D50 - Législation

Auteurs et affiliations

  • Dimanche Philippe, CIRAD-CA-CALIM (FRA)
  • Kane Amadou, ITA [Institut de technologie alimentaire] (SEN)

Autres liens de la publication

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/514112/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-01-28 ]