Lemeilleur Sylvaine, Balineau Gaëlle.
2016. Tackling the climate change challenge: what roles for certification and ecolabels?.
In : Climate change and agriculture worldwide. Torquebiau Emmanuel (ed.), Manley David (trad.), Cowan Paul (trad.)
Version publiée
- Anglais
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Résumé : Certification and ecolabelling are forms of private governance meant to reflect sustainable development issues. These instruments encourage 'good' environmental and social practices, many of which are akin to climate change mitigation and adaptation approaches. To make it clear how effective they can be in that role, we present them here, recalling that they are at once standards for best practices, by definition supposed to inform and guide stakeholders' choices, and market incentives (bonuses, minimum prices, etc.) to change production practices. Despite their advantages, voluntary sustainability standards are proving to be ambiguous tools for meeting the challenges of climate change.
Mots-clés Agrovoc : changement climatique, certification, norme, marché, durabilité, Theobroma cacao, bois, produit agricole, label de qualité, développement durable, adaptation aux changements climatiques, atténuation des effets du changement climatique, adaptation
Classification Agris : P40 - Météorologie et climatologie
E70 - Commerce, commercialisation et distribution
E14 - Économie et politique du développement
F01 - Culture des plantes
K10 - Production forestière
Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2014-2018) - Alimentation durable
Auteurs et affiliations
- Lemeilleur Sylvaine, CIRAD-ES-UMR MOISA (FRA) ORCID: 0000-0003-4855-7644
- Balineau Gaëlle, AFD (FRA)
Autres liens de la publication
Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/578634/)
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