Agritrop
Accueil

Estimation of aflatoxin levels in selected foods and feeds in India

Reddy D.V.R., Thirumala Devi K., Reddy S.V., Waliyar Farid, Mayo M.A., Rama Devi K., Ortiz Rodomiro, Lenné Jillian M.. 2002. Estimation of aflatoxin levels in selected foods and feeds in India. In : Food safety management in developing countries : Proceedings of the international workshop, CIRAD-FAO, 11-13 December 2000, Montpellier (France) = Gestion de la sécurité des aliments dans les pays en développement : actes de l'atelier international CIRAD-FAO, 11-13 décembre 2000, Montpellier, France. Hanak Ellen (ed.), Boutrif Ezzedine (ed.), Fabre Pierre (ed.), Pineiro Maya (ed.). CIRAD, FAO. Montpellier : CIRAD, 1-4. International Workshop on Food Safety Management in Developing Countries, Montpellier, France, 11 Décembre 2000/13 Décembre 2000.

Communication sans actes
[img]
Prévisualisation
Version publiée - Anglais
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
ID514090.pdf

Télécharger (91kB) | Prévisualisation

Titre français : Estimation des niveaux d'aflotoxines dans certaines denrées alimentaires et dans l'alimentation animale en Inde

Résumé : Public and industrial interest in mycotoxin contamination has grown in India following significant deaths of poultry fed with contaminated feed in the 1990s. Using low-cost immunochemical tests, the research team analyzed samples of spices available at local markets and of ingredients used for industrial production of chicken feed. Aflatoxin contamination was particularly high for low-grade chillies (mainly purchased by the poor) and chilli powder sold as superior grade in supermarkets. High levels of contamination also occurred in maize and groundnut used for feed, a result which has prompted the feed industry to use the developed technologies for the routine testing of various ingredients. Monitoring of hazardous foods and feeds needs to take place more generally, and the marketing of contaminated products discouraged, to limit human and animal health risks.

Mots-clés Agrovoc : produit alimentaire, contamination biologique, aflatoxine, aliment pour animaux, secteur agroindustriel, inspection des aliments, protection du consommateur, élevage de volailles, protection de la santé

Mots-clés géographiques Agrovoc : Inde

Classification Agris : Q53 - Contamination et toxicologie des aliments pour animaux

Auteurs et affiliations

  • Reddy D.V.R., ICRISAT (IND)
  • Thirumala Devi K., ICRISAT (IND)
  • Reddy S.V., ICRISAT (IND)
  • Waliyar Farid, ICRISAT (IND)
  • Mayo M.A., SCRI [Scottish Crop Research Institute] (GBR)
  • Rama Devi K., Society for Transformation Agriculture and Alternatives in Development (IND)
  • Ortiz Rodomiro, ICRISAT (IND)
  • Lenné Jillian M., ICRISAT (IND)

Autres liens de la publication

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/514090/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-01-28 ]