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Evaluating the role of animal feed in food safety

Bastianelli Denis, Le Bas Cédric. 2002. Evaluating the role of animal feed in food safety. In : Food safety management in developing countries : Proceedings of the international workshop, CIRAD-FAO, 11-13 December 2000, Montpellier (France) = Gestion de la sécurité des aliments dans les pays en développement : actes de l'atelier international CIRAD-FAO, 11-13 décembre 2000, Montpellier, France. Hanak Ellen (ed.), Boutrif Ezzedine (ed.), Fabre Pierre (ed.), Pineiro Maya (ed.). CIRAD, FAO. Montpellier : CIRAD, 1-4. International Workshop on Food Safety Management in Developing Countries, Montpellier, France, 11 Décembre 2000/13 Décembre 2000.

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Titre français : Evaluation du rôle de l'alimentation dans la sécurité des aliments : perspectives d'actions

Résumé : Although the primary effect of animal feed is to contribute to animal health, defects in its composition can at times negatively influence the sanitary quality of animal products consumed by humans. A range of factors make the management of these problems more difficult in developing countries: climate more favorable to microbial and fungal contamination, less structured supply chains (with fewer in-built incentives for quality assurance), limited resources to conduct monitoring and testing. This article reviews some of the major potential hazards in feed – aflatoxins, feed additives, and feed-borne microbial contamination – and explores potential solutions in the context of developing country supply chains, such as the use of non-toxic and inexpensive additives. There is a pressing need for objective and original research in this area.

Mots-clés Agrovoc : aliment pour animaux, produit alimentaire, hygiène des aliments, pays en développement, contamination, danger pour la santé

Mots-clés complémentaires : Sécurité des aliments

Classification Agris : Q53 - Contamination et toxicologie des aliments pour animaux
Q03 - Contamination et toxicologie alimentaires

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Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/514091/)

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