Agritrop
Accueil

Circularity as a complement to productivity, efficiency, and self-sufficiency concepts for greater sustainability in food systems

Chary Killian Thibaud, Soulé Emma, Harchaoui Souhil. 2025. Circularity as a complement to productivity, efficiency, and self-sufficiency concepts for greater sustainability in food systems. Environmental Research. Food Systems, 2 (4):043001, 13 p.

Article de revue ; Autre type d'article ; Article de revue à comité de lecture
[img]
Prévisualisation
Version publiée - Anglais
Sous licence Licence Creative Commons.
Chary et al. 2025 - Circularity in food systems.pdf

Télécharger (752kB) | Prévisualisation

Résumé : Circularity is a powerful strategy for decreasing the use of non-renewable resources, nutrient pollution, and greenhouse gas emissions from food systems. To enhance food system sustainability, circularity and its trade-offs should be considered along with productivity, efficiency, or self-sufficiency strategies.

Mots-clés Agrovoc : autosuffisance, systèmes agroalimentaires, impact sur l'environnement, systèmes alimentaires, agroécologie, diversification, système de production, réglementation

Mots-clés libres : Circular food systems, Crop-livestock integration, Agricultural policies, Nutrient cycling, Environmental impacts

Auteurs et affiliations

  • Chary Killian Thibaud, CIRAD-PERSYST-UMR ISEM (FRA) ORCID: 0000-0001-9549-9227 - auteur correspondant
  • Soulé Emma, INRAE (FRA)
  • Harchaoui Souhil, INRAE (FRA)

Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/614839/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2025-09-30 ]