Agritrop
Accueil

Genetic parameters of several biochemical compounds from green coffee, Coffea canephora

Montagnon Christophe, Guyot Bernard, Cilas Christian, Leroy Thierry. 1998. Genetic parameters of several biochemical compounds from green coffee, Coffea canephora. Plant Breeding, 117 (6) : 576-578.

Article de revue ; Article de revue à facteur d'impact
[img] Version publiée - Anglais
Accès réservé aux personnels Cirad
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
ID390448.pdf

Télécharger (923kB) | Demander une copie

Autre titre : Paramètres génétiques de plusieurs composés biochimiques du café vert, Coffea canephora

Résumé : A factorial crossing scheme of #Coffea canephora# (two parents from the Congolese group crossed to 14 parents of the Guinean group) was used to evaluate genetic parameters of several biochemical compounds, bean weight and crop outturn (ration of dry bean weight to fresh berry weight). For most characters studied, additive genetic effects were preponderant. Narrow-sense heritability was high for caffeine content (h2(ns): 0.80), fat matter content (h2(ns): 0.74), bean weight (h2(ns): 0.73) and crop outturn (h2(ns): 1). It was intermediate for trigonelline (h2(ns): 0.38) and chlorogenic acid (h2(ns): 0.36) content. Only sucrose content had a low narrow-sense heritability (h2(ns): 0.11 ). There were few genetic and environmental correlations. Consequences for breeding, in relation to coffee drinking quality, are discussed.

Mots-clés Agrovoc : Coffea canephora, fève de café, paramètre génétique, méthode statistique, caféine, acide chlorogénique, trigonelline, saccharose, teneur en lipides, poids, corrélation génétique, héritabilité, phénotype

Classification Agris : F30 - Génétique et amélioration des plantes
F60 - Physiologie et biochimie végétale
U10 - Informatique, mathématiques et statistiques

Auteurs et affiliations

  • Montagnon Christophe, CIRAD-CP-CAFE (CIV)
  • Guyot Bernard, CIRAD-CP-CAFE (FRA)
  • Cilas Christian, CIRAD-CP-DIR (FRA)
  • Leroy Thierry, CIRAD-CP-CAFE (FRA)

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/390448/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-08-16 ]