Majdi Mohammed.
2002. Towards better food safety regulatory systems : the Moroccan experience.
In : Food safety management in developing countries : Proceedings of the international workshop, CIRAD-FAO, 11-13 December 2000, Montpellier (France) = Gestion de la sécurité des aliments dans les pays en développement : actes de l'atelier international CIRAD-FAO, 11-13 décembre 2000, Montpellier, France. Hanak Ellen (ed.), Boutrif Ezzedine (ed.), Fabre Pierre (ed.), Pineiro Maya (ed.). CIRAD, FAO
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Version publiée
- Anglais
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Titre français : Vers des systèmes de régulation de la sûreté alimentaire plus performants : expérience du Maroc
Résumé : Increasingly, governments are recognizing that the traditional approach to food safety regulation, relying on end-product sampling and repressive measures against regulatory violations, is inadequate to meet both public health and commercial goals for product quality. Modern control systems, based on public-private partnerships, shift the emphasis to preventive measures and industry self-monitoring. This requires both regulators and industry staff to gain a wider set of skills in quality control. To be more effective, regulatory systems should streamline their efforts to avoid confusion from overlapping jurisdictions. Consumer organizations also need to play a bigger role in standard setting. This article describes Morocco's recent efforts to modernize its regulatory system using these principles.
Mots-clés Agrovoc : produit alimentaire, hygiène des aliments, contrôle de qualité, protection de la santé, consommateur, secteur économique, secteur agroindustriel, modernisation
Mots-clés géographiques Agrovoc : Maroc
Mots-clés complémentaires : Sécurité des aliments
Classification Agris : Q03 - Contamination et toxicologie alimentaires
Auteurs et affiliations
- Majdi Mohammed
Autres liens de la publication
Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/514120/)
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