Agritrop
Accueil

Risks of smallholder exclusion from upgrading food chains

Soullier Guillaume, Moustier Paule, Lançon Frédéric. 2019. Risks of smallholder exclusion from upgrading food chains. In : Food systems at risk. New trends and challenges. Dury Sandrine (ed.), Bendjebbar Pauline (ed), Hainzelin Etienne (ed.), Giordano Thierry (ed.), Bricas Nicolas (ed.). Rome : CIRAD-FAO, 79-82. ISBN 978-2-87614-751-5

Chapitre d'ouvrage
[img]
Prévisualisation
Version publiée - Anglais
Sous licence Licence Creative Commons.
ID593646.pdf

Télécharger (862kB) | Prévisualisation

Note générale : ISBN 978-92-5-131732-7 (FAO)

Résumé : Large agri-industries fuel the upgrading of certain food chains. This chapter presents the risks of smallholders not benefitting from this upgrading. The first risk is that upgrading does not spread to all food value chains, generating territorial inequalities. The second is that the most endowed smallholders are included while the poorest are excluded. The third risk is that those smallholders who are included tend to be in a weak bargaining position against large agri-industries. As a result, most smallholders do not get higher incomes from upgrading food chains.

Mots-clés Agrovoc : chaîne alimentaire, petit agriculteur, agro-industrie, chaîne d'approvisionnement alimentaire, revenu, bénéfice

Classification Agris : Q01 - Sciences et technologies alimentaires - Considérations générales
E21 - Agro-industrie
E16 - Économie de la production

Auteurs et affiliations

Autres liens de la publication

Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/593646/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-12-17 ]