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Food safety perspectives in Costa Rica

Kopper G.. 2002. Food safety perspectives in Costa Rica. In : Food safety management in developing countries : Proceedings of the international workshop, CIRAD-FAO, 11-13 December 2000, Montpellier (France) = Gestion de la sécurité des aliments dans les pays en développement : actes de l'atelier international CIRAD-FAO, 11-13 décembre 2000, Montpellier, France. Hanak Ellen (ed.), Boutrif Ezzedine (ed.), Fabre Pierre (ed.), Pineiro Maya (ed.). CIRAD, FAO. Montpellier : CIRAD, 1-4. International Workshop on Food Safety Management in Developing Countries, Montpellier, France, 11 Décembre 2000/13 Décembre 2000.

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Titre français : Les perspectives du Costa Rica en matière de sécurité sanitaire des aliments : le marché d'exportation et le marché local pour les produits frais

Résumé : In Costa Rica, the agri-food sector is a major provider of jobs, income and export earnings. Since 1997, under pressure from food safety agencies in the United States of America, Costa Rica's main export market, the government and the country's large-scale export-oriented industries have been undergoing major efforts to ensure compliance with new, stricter standards on fresh produce. While these efforts have been crowned with success, much remains to be done to ensure a safer food supply to the local market. Most of these suppliers are small and medium-scale enterprises, who have weak management systems and often poor technologies, and who cannot afford the investments required to introduce sophisticated quality control systems such as full-scale HACCP. Nevertheless, three recent examples from the fresh produce sector show how collaborative efforts between the public sector, the university and the private sector can raise quality for the local market.

Mots-clés Agrovoc : hygiène des aliments, secteur agroindustriel, norme, produit alimentaire, petite entreprise, fruits, légume, coopération

Mots-clés géographiques Agrovoc : Costa Rica

Mots-clés complémentaires : Sécurité des aliments

Classification Agris : Q03 - Contamination et toxicologie alimentaires

Auteurs et affiliations

  • Kopper G., UCR (CRI)

Autres liens de la publication

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/514097/)

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