Agritrop
Accueil

Synthesis, characterization and free radical scavenging properties of rosmarinic acid fatty esters

Lecomte Jérôme, Lopez Giraldo Luis Javier, Laguerre Mickaël, Baréa Bruno, Villeneuve Pierre. 2010. Synthesis, characterization and free radical scavenging properties of rosmarinic acid fatty esters. Journal of the American Oil Chemists' Society, 87 (6) : 615-620.

Article de revue ; Article de revue à facteur d'impact
[img] Version publiée - Anglais
Accès réservé aux personnels Cirad
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
document_554962.pdf

Télécharger (297kB)

Quartile : Q2, Sujet : FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY / Quartile : Q2, Sujet : CHEMISTRY, APPLIED

Résumé : The hydrophobation of rosmarinic acid with saturated aliphatic primary alcohols of various chain lengths (methanol to eicosanol) was achieved via an acidcatalyzed esterification in the presence of a highly acidic sulfonic resin. The resulting alkyl rosmarinates were isolated, characterized and their global free radical scavenging activity was determined by the 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl method in the stationary state. Only the dodecyl ester showed a stronger activity than rosmarinic acid.

Mots-clés Agrovoc : ester, estérification, acide gras, acide phénolique, alcool, radical libre, antioxydant, extrait d'origine végétale

Mots-clés complémentaires : Acide rosmarinique

Classification Agris : Q53 - Contamination et toxicologie des aliments pour animaux

Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2005-2013) - Alimentation accessible et de qualité

Auteurs et affiliations

Autres liens de la publication

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/554962/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-12-18 ]