Chapuis Arnaud, Precoppe Marcelo, Méot Jean-Michel, Sriroth Klanarong, Tran Thierry. 2017. Pneumatic drying of cassava starch: Numerical analysis and guidelines for the design of efficient small-scale dryers. Drying Technology, 35 (4) : 393-408.
Version Online first
- Anglais
Accès réservé aux personnels Cirad Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad. Pneumatic drying of cassava starch 2016.pdf Télécharger (1MB) | Demander une copie |
|
Version publiée
- Anglais
Accès réservé aux personnels Cirad Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad. Pneumatic drying of cassava starch Numerical analysis and guidelines for the design of efficient small scale dryers.pdf Télécharger (1MB) | Demander une copie |
Quartile : Q2, Sujet : ENGINEERING, MECHANICAL / Quartile : Q2, Sujet : ENGINEERING, CHEMICAL
Résumé : In a number of tropical countries, the expansion of cassava processing is tied to the development of small-scale, energy-efficient pneumatic dryers used to dry flour and starch. To facilitate this development, in this study a model of the pneumatic drying of starch particles was developed, to be fitted to measurements taken from large cassava processing factories. After that, numerical simulations were performed to analyse the effects of geometry and operating conditions on the energy efficiency and pipe length required to dry the product. The results clarified the influence of processing capacity, air inlet conditions and starch particle size, emphasizing that air velocity, as well as the dilution of the starch, should be minimised. In light of the findings described here, we offer guidelines for the design of efficient small-capacity flash dryers.
Mots-clés Agrovoc : manioc, amidon, séchage à l'air, conception, séchoir, modèle mathématique, modèle de simulation, performance du matériel, bilan énergétique, échange d'énergie, transfert de masse, consommation d'énergie, propriété physicochimique, température de l'air, petite entreprise, petite exploitation agricole, zone tropicale, pays en développement
Mots-clés géographiques Agrovoc : Thaïlande
Classification Agris : Q02 - Traitement et conservation des produits alimentaires
U10 - Informatique, mathématiques et statistiques
N20 - Machines et matériels agricoles
Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2014-2018) - Alimentation durable
Auteurs et affiliations
- Chapuis Arnaud, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (THA) ORCID: 0000-0002-7833-2641
- Precoppe Marcelo, IITA (TZA)
- Méot Jean-Michel, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA)
- Sriroth Klanarong, Kasetsart University (THA)
- Tran Thierry, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (THA) ORCID: 0000-0002-9557-3340
Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/581123/)
[ Page générée et mise en cache le 2024-11-26 ]