Agritrop
Accueil

Extensive experimental validation of a model for pneumatic drying of cassava starch

Chapuis Arnaud, Lancement Charlène, Giraldo Francisco, Precoppe Marcelo, Moreno Martin A., Dufour Dominique, Tran Thierry. 2023. Extensive experimental validation of a model for pneumatic drying of cassava starch. Drying Technology, 41 (1) : 122-136.

Article de revue ; Article de recherche ; Article de revue à facteur d'impact
[img] Version Online first - Anglais
Accès réservé aux personnels Cirad
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
601240.pdf

Télécharger (2MB) | Demander une copie
[img] Version publiée - Anglais
Accès réservé aux personnels Cirad
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
601240-ed.pdf

Télécharger (2MB) | Demander une copie

Résumé : A pneumatic drying model, developed in a previous work, was tested and validated based on a series of 56 experiments of cassava starch drying conducted on a pilot-scale pneumatic dryer. After fitting two parameters, the average diameter of starch particles and a heat loss factor, the model predicted the effects of main operating conditions with a level of accuracy comparable to that of the experimental measurements. Transient phases with sudden variations of product feed rate were also successfully simulated. The model is therefore suitable for equipment design purposes. The experimental results showed that the size of starch particles considerably decreases with increasing air velocity. As a result, at high air velocity, despite the shorter residence time in the drying pipe, the overall drying performance is improved due to the smaller particle size. It is therefore possible to increase air velocity, and hence product feed rate and production capacity, without detrimental effect on the drying efficiency.

Mots-clés Agrovoc : manioc, séchage artificiel, traitement des aliments, séchoir, séchage par ventilation, technologie après récolte

Mots-clés libres : Cassava, Dryer design, Modeling, Pneumatic dryer, Starch

Classification Agris : Q02 - Traitement et conservation des produits alimentaires
N20 - Machines et matériels agricoles
J10 - Manutention, transport, stockage et conservation des produits agricoles

Champ stratégique Cirad : CTS 3 (2019-) - Systèmes alimentaires

Auteurs et affiliations

  • Chapuis Arnaud, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA) ORCID: 0000-0002-7833-2641 - auteur correspondant
  • Lancement Charlène, Université de Montpellier (FRA)
  • Giraldo Francisco, CIAT (COL)
  • Precoppe Marcelo, University of Greenwich (GBR)
  • Moreno Martin A., Universidad del Valle (COL)
  • Dufour Dominique, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA) ORCID: 0000-0002-7794-8671
  • Tran Thierry, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (COL) ORCID: 0000-0002-9557-3340

Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/601240/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-12-21 ]