Duboc Soraya, De Lattre-Gasquet Marie. 2012. Dimensions éthiques de la dynamique des modèles de consommation alimentaires. OCL. Oléagineux Corps gras Lipides, 19 (5) : 270-275.
|
Version publiée
- Français
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad. document_568304.pdf Télécharger (110kB) | Prévisualisation |
Titre anglais : Ethical dimensions of the dynamics of food consumption models
Résumé : Consumption patterns are part of a globalized context of interdependence with major uncertainties and increasing constraints. Linking them with food security is essential. Challenges are therefore political, economic, environmental, social but also ethical. Ethics is, mainly, a reflexive intellectual attitude based on problematisation and questioning. One must questions one's own actions and relationships with others, both in intention and impact. With regard to consumption patterns and food security, the areas in which ''concern [should be] necessary and endless'' are numerous. Nine major ethical issues can be stated; they are related to agricultural production, consumption, traceability and research priorities.
Mots-clés Agrovoc : sécurité alimentaire, consommation alimentaire, assurance qualité, certification, bioéthique, impact sur l'environnement, agriculture durable, sociologie rurale, éthique
Classification Agris : E73 - Économie de la consommation
E50 - Sociologie rurale
S01 - Nutrition humaine - Considérations générales
000 - Autres thèmes
Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2005-2013) - Alimentation accessible et de qualité
Auteurs et affiliations
- Duboc Soraya
- De Lattre-Gasquet Marie, CIRAD-DGDRS (FRA) ORCID: 0000-0002-7874-9762
Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/568304/)
[ Page générée et mise en cache le 2024-01-28 ]