Agritrop
Accueil

Effects of season and agro-ecological zone on the microbial quality of raw milk along the various levels of the value chain in Uganda

Grimaud Patrice, Sserunjogi Mohamed L., Wesuta Milton, Grillet Nelly, Kato Moses, Faye Bernard. 2009. Effects of season and agro-ecological zone on the microbial quality of raw milk along the various levels of the value chain in Uganda. Tropical Animal Health and Production, 41 (6) : 883-890.

Article de revue ; Article de revue à facteur d'impact
[img] Version publiée - Anglais
Accès réservé aux personnels Cirad
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
document_554687.pdf

Télécharger (153kB)

Quartile : Q2, Sujet : VETERINARY SCIENCES

Résumé : Dairy production in Uganda is pasturebased and traditional Ankole cattle make up 80% of the cattle herd, reared in both pastoral and agropastoral ecological zones. Regardless of the zone, milk quality is lowest in production basin during the dry season when ambient temperatures are highest and water is scarce. Poor hygiene and quality management contributed to the deterioration of raw milk quality during its storage and delivery to the final consumer, and concealed the seasonal effect when milk reached urban consumption areas. Poor milk quality is a challenge for the Ugandan Dairy Development Authorities who wish to make the milk value chain safe. This study provides baseline information for the implementation of an HACCPbased system to ensure the hygienic quality of milk from the farm to the market place.

Mots-clés Agrovoc : lait cru, qualité, HACCP, pastoralisme, hygiène du lait, système agropastoral, vache laitière, variation saisonnière, contamination biologique, agroécologie

Mots-clés géographiques Agrovoc : Ouganda

Mots-clés complémentaires : Filière agro-alimentaire

Classification Agris : Q04 - Composition des produits alimentaires
Q03 - Contamination et toxicologie alimentaires
L70 - Sciences et hygiène vétérinaires - Considérations générales
U30 - Méthodes de recherche

Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2005-2013) - Alimentation accessible et de qualité

Auteurs et affiliations

  • Grimaud Patrice, CIRAD-ES-UPR Systèmes d'élevage (TCD)
  • Sserunjogi Mohamed L., Makerere University (UGA)
  • Wesuta Milton, MUST (UGA)
  • Grillet Nelly, ASODIA (VNM)
  • Kato Moses, Makerere University (UGA)
  • Faye Bernard, CIRAD-ES-UPR Systèmes d'élevage (FRA)

Autres liens de la publication

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/554687/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-12-20 ]