Agritrop
Accueil

The sustainability challenge to the dairy sector : The growing importance of non-cattle milk production worldwide

Faye Bernard, Konuspayeva Gaukhar. 2012. The sustainability challenge to the dairy sector : The growing importance of non-cattle milk production worldwide. International Dairy Journal, 24 (2) : 50-56.

Article de revue ; Article de revue à facteur d'impact
[img] Version publiée - Anglais
Accès réservé aux personnels Cirad
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
document_563857.pdf

Télécharger (571kB)

Quartile : Q1, Sujet : FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY

Résumé : Globally, 16.9% of milk consumed by humans comes from species other than cattle. Non-cattle milk is linked more to territories than cows' milk: sheep in the Mediterranean basin, horse in Central Asia, yak in Himalayas, camel in desert regions. These links contribute to the building of dairy ecosystems including specific dairy species, traditional products, farmer know-how, landscape maintenance, cultural activities, market sector and identity markers. According to the variability of milk composition, nutritional and medicinal properties (true or postulated) could be potentially an important added value for producers and dairy sector. Most of non-cattle milk production occurs in emerging or developing countries where population growth and protein demand are increasing. It is not necessary to adapt the western model for intensive dairy production (Holstein-soya-silage) e non-cattle dairy systems, whether intensive or not, appear to be a sustainable alternative to meet the increasing demand both in terms of quantity and quality.

Mots-clés Agrovoc : production laitière, lait de chamelle, lait de chèvre, lait de bufflesse, lait de brebis, lait de jument, lait de vache, yack, lait, composition chimique, données de production, produit laitier, traitement des aliments, pays en développement

Mots-clés complémentaires : Filière

Classification Agris : E21 - Agro-industrie
Q04 - Composition des produits alimentaires
L01 - Élevage - Considérations générales
E16 - Économie de la production

Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2005-2013) - Alimentation accessible et de qualité

Auteurs et affiliations

  • Faye Bernard, CIRAD-ES-UMR SELMET (SAU)
  • Konuspayeva Gaukhar, Al-Farabi Kazakh National University (KAZ)

Autres liens de la publication

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/563857/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-12-18 ]