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Tsiperifery, the wild pepper from Madagascar, emerging on the international spice market whose exploitation is unchecked: current knowledge and future prospects

Razafimandimby Harizoly, Bénard Anne-Gaëlle, Andrianoelisoa Hanitra, Leong Pock Tsy Jean-Michel, Touati Guillaume, Levesque Annaïg, Weil Mathieu, Randrianaivo Romule Joseph, Ramamonjisoa Ralalaharisoa Z., Queste Jérôme, Aubert Sigrid, Danflous Jean-Paul, Danthu Pascal. 2017. Tsiperifery, the wild pepper from Madagascar, emerging on the international spice market whose exploitation is unchecked: current knowledge and future prospects. Fruits, 72 (6) : 331-340.

Article de revue ; Article de synthèse ; Article de revue à facteur d'impact
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Url - éditeur : https://revues.cirad.fr/index.php/fruits

Quartile : Q3, Sujet : HORTICULTURE

Résumé : Introduction – A new spice on the international market. Tsiperifery is a wild pepper from Madagascar belonging to the genus Piper. This new culinary spice, which is gaining gourmet notoriety due to its unique organoleptic properties and its endemic and exotic origin, is attracting a growing number of actors to harvest and trade it. Scientific challenges – This growing appetite for tsiperifery is making collection of the plant unsustainable and contributing to the degradation of Malagasy forests with the felling of lianas, as well as host trees, and subsequent deforestation. Little is known about the plant, and its trade has developed in the relative absence of any scientific knowledge. There is not even the most basic of information available regarding its geographic distribution, taxonomy, ecology or reproductive mode. Moreover, tsiperifery is regarded simply as black pepper by Malagasy and international regulations. Socio-economic challenge – Poorly paid harvesters. The peppercorns are harvested by pickers from the poorest sector of the local population, earning them a valued income, which is nonetheless derisory compared to the gains made by the other market players. Results and discussion – Lay the bases for a sustainable management of tsiperifery. This finding indicates that scientific backing aimed at reducing uncertainties about the biology, exploitation and transformation of the plant is required to establish the bases for sustainable management of the plant. We suggest supporting the sector in producing sustainably exploited tsiperifery by exploring different innovations, which would include creating a 'label' that guarantees the product's quality through association with its origin and implementing a participative process for domesticating the plant. Conclusion – Advocating for the involvement of all stakeholders. Research has limited impact in a context devoid of economic and political partners, and funders. Without the involvement of major stakeholders, it will be no time before tsiperifery finds its way into the CITES Appendix II.

Résumé (autre langue) : Le tsiperifery, le poivre sauvage de Madagascar Introduction – une épice nouvelle sur le marché international. Le tsiperifery est un poivre sauvage de Madagascar appartenant au genre Piper. Ses qualités organoleptiques uniques, son origine endémique et exotique lui ont conféré, récemment, une forte notoriété sur le marché international et ont incité nombre d'acteurs à s'investir dans sa récolte et son commerce. Enjeux scientifiques – En conséquence de cet engouement, la collecte du tsiperifery est un facteur de dégradation des forêts malgaches: abattage des lianes, voire des arbres-support, déforestation. La filière s'est organisée alors que très peu de connaissances scientifiques sont disponibles. Des informations aussi basiques que son aire de répartition, sa taxonomie, son écologie, ses modes de reproduction ne sont pas actuellement disponibles. Par ailleurs, aucune réglementation malgache ne reconnaît le tsiperifery, assimilé au poivre noir. Enjeux socio-économiques – une filière qui rémunère mal les récolteurs locaux. La récolte est réalisée par les populations locales (parmi les plus pauvres de Madagascar) qui en retirent un revenu appréciable, même s'il est faible comparé aux plus-values des autres acteurs de la filière. Résultats et discussion – poser les bases d'une gestion durable du tsiperifery. Ce constat nous suggère une démarche de recherche d'accompagnement visant à réduire les incertitudes sur la biologie de la plante, son exploitation, sa transformation. Nous proposons d'accompagner la filière vers une exploitation durable en explorant différentes innovations: une démarche de création d'un signe de qualité et d'origine et la mise en oeuvre d'un processus participatif de domestication. Conclusion – plaidoyer pour l'implication de tous les acteurs. Toutefois, sans appui ou relais politique, des partenaires économiques ou des grands bailleurs, la recherche ne pourra pas éviter que le tsiperifery rejoigne, à brève échéance, l'Annexe II de la CITES.

Mots-clés Agrovoc : poivre, plante sauvage, Piper, produit forestier non ligneux, développement durable, composition chimique, marketing, conservation des ressources, ressource naturelle, produit nouveau

Mots-clés géographiques Agrovoc : Madagascar

Mots-clés libres : Madagascar, Tsiperifery, Wild pepper, Piper spp., Sustainable exploitation, Non-timber forest product

Classification Agris : K01 - Foresterie - Considérations générales
K10 - Production forestière
F01 - Culture des plantes
Q04 - Composition des produits alimentaires

Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2014-2018) - Alimentation durable

Auteurs et affiliations

  • Razafimandimby Harizoly, CIRAD-BIOS-UMR AGAP (FRA)
  • Bénard Anne-Gaëlle, FOFIFA (MDG)
  • Andrianoelisoa Hanitra, FOFIFA (MDG)
  • Leong Pock Tsy Jean-Michel, DP Forests and Biodiversity (MDG)
  • Touati Guillaume, ISTOM (FRA)
  • Levesque Annaïg
  • Weil Mathieu, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (REU)
  • Randrianaivo Romule Joseph, CENDRADERU (MDG)
  • Ramamonjisoa Ralalaharisoa Z., Université d'Antananarivo (MDG)
  • Queste Jérôme, CIRAD-ES-UPR GREEN (MDG) ORCID: 0000-0001-7855-9574
  • Aubert Sigrid, CIRAD-ES-UPR GREEN (FRA) ORCID: 0009-0003-4791-677X
  • Danflous Jean-Paul, CIRAD-ES-UMR INNOVATION (REU)
  • Danthu Pascal, CIRAD-PERSYST-UPR HortSys (FRA) ORCID: 0000-0002-9607-8253

Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/586611/)

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