Moustier Paule, Dao Thê Anh. 2010. Farmers organisations and quality chains in Vietnam: Promoting information and cooperation. Perspective (5) : 1-4.
|
Version publiée
- Anglais
Sous licence . Perspective_5_Moustier_ENG.pdf Télécharger (624kB) | Prévisualisation |
Résumé : In all countries, demand for quality food is on the increase. Governments and multinationals are promulgating rules and standards regarding production conditions, inspections and certification. But smallholders often struggle to meet such conditions and to take advantage of these new opportunities. Vietnam provides a good example of this issue. Demand for safe and tasty food is rapidly increasing in domestic and international markets. Family farmers cultivating small areas - the vast majority of producers – cannot meet this demand adequately, despite active public policies in favour of quality. What can be done to remedy this situation?
Mots-clés Agrovoc : exploitation agricole familiale, intervention de l'état, produit alimentaire, biosécurité, politique sanitaire, qualité, réglementation des marchés, norme, étude de cas, riz, viande bovine, légume, marketing, comportement du consommateur, document d'orientation
Mots-clés géographiques Agrovoc : Viet Nam
Mots-clés complémentaires : Politique publique, Sécurité des aliments, Filière agro-alimentaire
Classification Agris : E70 - Commerce, commercialisation et distribution
D50 - Législation
E73 - Économie de la consommation
Q04 - Composition des produits alimentaires
Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2005-2013) - Alimentation accessible et de qualité
Auteurs et affiliations
- Moustier Paule, CIRAD-ES-UMR MOISA (FRA) ORCID: 0000-0003-2916-6496 - auteur correspondant
- Dao Thê Anh, Vietnamese Academy of Agricultural Science (VNM)
Autres liens de la publication
Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/589277/)
[ Page générée et mise en cache le 2024-12-07 ]