Sess Tchotch Didier Axel, Kouame N'Guessan, Guehi Tagro Simplice, Koné Koumba Maî, Durand Noël, Fontana-Tachon Angélique, Grabulos Joël, Boulanger Renaud, Montet Didier. 2022. Influence of post-harvest technology treatments on polycyclic aromatic hydrocarbons formation in cocoa beans and derived products. Asian Journal of Food Research and Nutrition, 1 (2):AJFRN.91507 : 41-55.
|
Version publiée
- Anglais
Sous licence . axel 2022.pdf Télécharger (848kB) | Prévisualisation |
Résumé : Aims: This study aimed to determine influence of post-harvest treatments on PAH's formation in raw cocoa. Study Design: A total of 370 samples were analyzed during 2014 and 2015 cocoa harvesting. Methodology: A method based on a solid-liquid and liquid-liquid extraction followed by an HPLC- Fluorescence assay was optimized and validated for PAHs analysis in cocoa. Results: Whatever the post-harvest treatment, cocoa PAH's contents were under 6.19 ± 0.30.
Mots-clés Agrovoc : technologie après récolte, fève de cacao, hydrocarbure aromatique polycyclique
Mots-clés géographiques Agrovoc : Côte d'Ivoire
Mots-clés libres : Cocoa, Pah, Post harvest processing, Côte d'Ivoire
Classification Agris : Q02 - Traitement et conservation des produits alimentaires
Q04 - Composition des produits alimentaires
Champ stratégique Cirad : CTS 3 (2019-) - Systèmes alimentaires
Auteurs et affiliations
- Sess Tchotch Didier Axel, INJS (CIV) ORCID: 0000-0002-9264-6807 - auteur correspondant
- Kouame N'Guessan, INJS (CIV)
- Guehi Tagro Simplice, UNA [Université Nangui Abrogoua] (CIV)
- Koné Koumba Maî, UNA [Université Nangui Abrogoua] (CIV)
- Durand Noël, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA) ORCID: 0000-0003-1627-6848
- Fontana-Tachon Angélique, UM2 (FRA)
- Grabulos Joël, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA) ORCID: 0000-0002-1342-0341
- Boulanger Renaud, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA) ORCID: 0000-0001-9396-5634
- Montet Didier, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA)
Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/602253/)
[ Page générée et mise en cache le 2024-10-18 ]