Agritrop
Accueil

Influence of post-harvest technology treatments on polycyclic aromatic hydrocarbons formation in cocoa beans and derived products

Sess Tchotch Didier Axel, Kouame N'Guessan, Guehi Tagro Simplice, Koné Koumba Maî, Durand Noël, Fontana-Tachon Angélique, Grabulos Joël, Boulanger Renaud, Montet Didier. 2022. Influence of post-harvest technology treatments on polycyclic aromatic hydrocarbons formation in cocoa beans and derived products. Asian Journal of Food Research and Nutrition, 1 (2):AJFRN.91507 : 41-55.

Article de revue ; Article de recherche ; Article de revue à comité de lecture Revue en libre accès total
[img]
Prévisualisation
Version publiée - Anglais
Sous licence Licence Creative Commons.
axel 2022.pdf

Télécharger (848kB) | Prévisualisation

Résumé : Aims: This study aimed to determine influence of post-harvest treatments on PAH's formation in raw cocoa. Study Design: A total of 370 samples were analyzed during 2014 and 2015 cocoa harvesting. Methodology: A method based on a solid-liquid and liquid-liquid extraction followed by an HPLC- Fluorescence assay was optimized and validated for PAHs analysis in cocoa. Results: Whatever the post-harvest treatment, cocoa PAH's contents were under 6.19 ± 0.30.

Mots-clés Agrovoc : technologie après récolte, fève de cacao, hydrocarbure aromatique polycyclique

Mots-clés géographiques Agrovoc : Côte d'Ivoire

Mots-clés libres : Cocoa, Pah, Post harvest processing, Côte d'Ivoire

Classification Agris : Q02 - Traitement et conservation des produits alimentaires
Q04 - Composition des produits alimentaires

Champ stratégique Cirad : CTS 3 (2019-) - Systèmes alimentaires

Auteurs et affiliations

  • Sess Tchotch Didier Axel, INJS (CIV) ORCID: 0000-0002-9264-6807 - auteur correspondant
  • Kouame N'Guessan, INJS (CIV)
  • Guehi Tagro Simplice, UNA [Université Nangui Abrogoua] (CIV)
  • Koné Koumba Maî, UNA [Université Nangui Abrogoua] (CIV)
  • Durand Noël, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA) ORCID: 0000-0003-1627-6848
  • Fontana-Tachon Angélique, UM2 (FRA)
  • Grabulos Joël, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA) ORCID: 0000-0002-1342-0341
  • Boulanger Renaud, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA) ORCID: 0000-0001-9396-5634
  • Montet Didier, CIRAD-PERSYST-UMR Qualisud (FRA)

Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/602253/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-10-18 ]