Agritrop
Accueil

Lipase-catalyzed interesterification reactions for human milk fat substitutes production: A review

Soumanou Mohamed Mansourou, Perignon Marlène, Villeneuve Pierre. 2013. Lipase-catalyzed interesterification reactions for human milk fat substitutes production: A review. European Journal of Lipid Science and Technology, 115 (3) : 270-285.

Article de revue ; Article de revue à facteur d'impact
[img] Version publiée - Anglais
Accès réservé aux personnels Cirad
Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad.
document_567968.pdf

Télécharger (211kB)

Quartile : Q2, Sujet : FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY / Quartile : Q3, Sujet : NUTRITION & DIETETICS

Résumé : The synthesis of human milk fat substitutes (HMFS) which show a high degree of similarity to human milk fat (HFM) is of great interest to ensure a supply in infant nutrition with a triacylglyceride composition as close as possible to mothers milk. Biocatalyzed modifications of natural oils using microbial or plant-derived enzymes enable the production of high-value HMFS. Due to the mild reaction conditions and the exceptionally high sn-1,3-regioselectivity of these enzymes, they are preferred over chemical catalysis in the development of these lipids with desired nutritional and functional properties. In this article, research spanning over 20 years of lipase-catalysis for the production HMFS is reviewed. Specific attention is paid to the evaluation of the regiospecificity of the biocatalysts, choice of natural oils and acyl donors, production processes, purification of the HMFS, and analytical procedures for their characterization.

Mots-clés Agrovoc : aliment pour nourrisson, lait humain, succédané d'aliment pour homme, lipase, estérification, structure chimique, activité enzymatique, réaction chimique, corps gras, huile

Mots-clés complémentaires : Transestérification

Classification Agris : Q04 - Composition des produits alimentaires
Q02 - Traitement et conservation des produits alimentaires

Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2005-2013) - Alimentation accessible et de qualité

Auteurs et affiliations

  • Soumanou Mohamed Mansourou, UAC (BEN)
  • Perignon Marlène, CIRAD-PERSYST-UMR IATE (FRA)
  • Villeneuve Pierre, CIRAD-PERSYST-UMR IATE (FRA) ORCID: 0000-0003-1685-1494

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/567968/)

Voir la notice (accès réservé à Agritrop) Voir la notice (accès réservé à Agritrop)

[ Page générée et mise en cache le 2024-10-31 ]