Nombre de documents : 38.
Article de revue
Characterising quality traits of boiled yam: Texture and taste for enhanced breeding efficiency and impact.
Adinsi Laurent, Djibril Moussa Imayath, Honfozo Laurenda, Bouniol Alexandre, Meghar Karima, Alamu Emmanuel Oladeji, Adesokan Michael, Arufe Vilas Santiago, Ofoeze Miriam, Okoye Benjamin, Madu Tessy, Hotegni Francis, Chijioke Ugo, Otegbayo Bolanle Omolara, Dufour Dominique, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Ceballos Hernan, Mestres Christian, Akissoé Noël H..
2023.
Journal of the Science of Food and Agriculture, 29 p.
Cross-approaches for advising cassava trait-preferences for boiling.
Honfozo Laurenda, Djibril Moussa Imayath, Adinsi Laurent, Bouniol Alexandre, Adétonah Sounkoura, Chadare Flora J., Padonou Segla Wilfrid, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Forsythe Lora, Akissoé Noël H..
2023.
Cogent Food and Agriculture,
9 (1):2253716, 15 p.
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Boiled yam end-user preferences and implications for trait evaluation.
Honfozo Fifamè Laurenda, Adinsi Laurent, Bouniol Alexandre, Adétonah Sounkoura, Forsythe Lora, Kleih Ulrich, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Fliedel Geneviève, Akissoé Noël.
2021.
International Journal of Food Science and,
56 (3), n.spéc. Consumers have their say: Assessing preferred quality traits of roots, tubers and cooking bananas, and implications for breeding : 1447-1457.
Rheological and textural properties of lafun, a stiff dough, from improved cassava varieties.
Bouniol Alexandre, Adinsi Laurent, Padonou Segla Wilfrid, Hotegni Francis, Gnanvossou Désiré, Tran Thierry, Dufour Dominique, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Akissoé Noël.
2021.
International Journal of Food Science and Technology,
56 (3), n.spéc. Consumers have their say: Assessing preferred quality traits of roots, tubers and cooking bananas, and implications for breeding : 1278-1288.
Cross-cultural acceptance of a traditional yoghurt-like product made from fermented cereal.
Akissoé Noël, Sacca Carole, Declemy Anne-Laure, Bechoff Aurélie, Anihouvi Victor, Dalodé-Vieira Générose, Pallet Dominique, Fliedel Geneviève, Mestres Christian, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Tomlins Keith I..
2015.
Journal of the Science of Food and Agriculture,
95 (9) : 1876-1884.
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Ouvrage
La transformation des grains.
Cruz Jean-François, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Havard Michel, Ferré Thierry.
2019.
Versailles : Ed. Quae-PAG, 201 p. (Agricultures tropicales en poche) ISBN 978-2-7592-2783-9
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La conservation des grains après récolte.
Cruz Jean-François, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Fleurat-Lessard Francis,
Troude
Francis (collab.).
2016.
Versailles : Ed. Quae-CTA, 232 p. (Agricultures tropicales en poche) ISBN 978-2-7592-2436-4
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Communication avec actes
Consumers acceptability of fortified gari, a cassava product in Benin. [S24-17].
Adinsi Laurent, Prin Laure, Kougblenou Nadège, Sacca Carole, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Akissoé Noël, Fliedel Geneviève.
2016.
In : Electronic Proceedings of World Congress on Root and Tuber Crops. WCRTC
. Nanning : WCRTC, Résumé, 1 p.
World Congress on Root and Tuber Crops. 1, Nanning, Chine, 18 Janvier 2016/22 Janvier 2016.
Modeling lactic acid fermentation of gowé, a sorghum-based fermented beverage.
Munanga Bettencourt de Jesus, Mestres Christian, Loiseau Gérard, Adinsi Laurent, Fliedel Geneviève, Sacca Carole, Akissoé Noël, Kouame Christelle, Grabulos Joël, Hounhouigan Joseph Djidjoho.
2014.
In : Report on the AFTER Congress: Promoting traditional African foods: innovations, quality and market access. ESP-UCAD, CIRAD, AAFEX
. Dakar : UCAD-CIRAD, Résumé, 2 p.
AFTER Congress. 1, Dakar, Sénégal, 11 Novembre 2014/12 Novembre 2014.
Communication par affiche
ICOWPEA - L'innovation participative pour le développement de produits à base de niébé au Bénin.
Briffaz Aurélien, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Aboudou Faridath Atchabi, Hemery Youna Morgane, Mouquet-Rivier Claire, Vernière Christèle, Chapuis Arnaud, Ferré Thierry, Madode Yann Emeric, Mestres Christian, Rivier Michel.
2019.
. Projet ICOWPEA
. Cotonou : Projet ICOWPEA, 1 p.
Journée du niébé AIZAN, Cotonou, Bénin, 4 Décembre 2019/4 Décembre 2019.
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L'artisanat de transformation du niébé à Cotonou.
Ferré Thierry, Aboudou Faridath Atchabi, Kpossilande Claudia, Honfoga Gbènoukpo Barthélémy, Madode Yann Emeric, Hounhouigan Joseph Djidjoho.
2019.
. Projet ICOWPEA
. Cotonou : Projet ICOWPEA, 1 p.
Journée du niébé AIZAN, Cotonou, Bénin, 4 Décembre 2019/4 Décembre 2019.
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Caractérisation sensorielle en milieu urbain du Ablo, un pain traditionnel cuit à la vapeur en Afrique de l'Ouest.
Madode Yann Emeric, Akissoé Noël, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Manful John, Mestres Christian.
2014.
In : Report on the AFTER Congress: Promoting traditional African foods: innovations, quality and market access. ESP-UCAD, CIRAD, AAFEX
. Dakar : UCAD-CIRAD, Résumé, 37.
AFTER Congress. 1, Dakar, Sénégal, 11 Novembre 2014/12 Novembre 2014.
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Le gowé: du savoir-faire traditionnel à une technologie innovante pour les marchés africains et européens.
Adinsi Laurent, Vieira-Dalodé Générose, Akissoé Noël, Anihouvi Victor, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Mestres Christian.
2014.
In : Report on the AFTER Congress: Promoting traditional African foods: innovations, quality and market access. ESP-UCAD, CIRAD, AAFEX
. Dakar : UCAD-CIRAD, Résumé, 29.
AFTER Congress. 1, Dakar, Sénégal, 11 Novembre 2014/12 Novembre 2014.
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Optimization of cereal malt processing for Gowe production.
Adinsi Laurent, Akissoé Noël, Vieira-Dalodé Générose, Mestres Christian, Hounhouigan Joseph Djidjoho.
2013.
. SAAFoST
. Pretoria : SAAFoST, 1 p.
SAAFoST Biennial lnternational Congress and Exhibition. 20, Pretoria, Afrique du Sud, 7 Octobre 2013/9 Octobre 2013.
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Communication sans actes
Upgrading of traditional food processing : Improvement of akpan, a traditional yoghourt-like maize-based beverage from Benin.
Madode Yann Emeric, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Mestres Christian.
2005.
In : Innovations in Traditional Foods Conference (IntraFood 2005), Valencia, 25 to 28 October 2005, vol. 2. By Pedro Fito and Fidel Toldra
. Londres : Elsevier, 1281-1284.
Innovations in Traditional Foods Conference (IntraFood 2005), Valence, Espagne, 25 Octobre 2005/28 Octobre 2005.
Document technique et de recherche
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Consumer testing of boiled cassava in rural and urban areas in Benin. Understanding the drivers of trait preferences and the development of multi-user RTB product profiles, WP1, Step 4.
Adinsi Laurent, Honfozo Fifamè Laurenda, Djibril Moussa Imayath, Bouniol Alexandre, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Akissoé Noël,
Fliedel
Geneviève (collab.), Bechoff
Aurélie (collab.).
2022.
Cotonou : RTBfoods Project-CIRAD, 23 p.
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Consumer testing of boiled yam in rural and urban areas in Benin. Understanding the drivers of trait preferences and the development of multi-user RTB product profiles, WP1, Step 4.
Adinsi Laurent, Honfozo Fifamè Laurenda, Djibril Moussa Imayath, Bouniol Alexandre, Hounhouigan Joseph Djidjoho, Akissoé Noël,
Bechoff
Aurélie (), Fliedel
Geneviève ().
2021.
Cotonou : RTBfoods Project-CIRAD, 20 p.
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Chapitre de rapport
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