Dury Sandrine.
2017. Agri-chains (or filières) and food and nutrition security: two independent concepts.
In : Sustainable development and tropical agri-chains. Biénabe Estelle (ed.), Rival Alain (ed.), Loeillet Denis (ed.)
Version publiée
- Anglais
Accès réservé aux personnels Cirad Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad. ID584547.pdf Télécharger (2MB) | Demander une copie |
Résumé : Agricultural production and food security are now systematically linked in the narratives. And yet, in the literature, the nature of their linkages remains unclear. Agri-chains can represent one way of conceptualizing the pathways between production and consumption and be designed to have beneficial effects on food and nutrition security. Identifying several impact pathways and questions to be asked to analyze the effects on nutrition of an intervention in agriculture, this chapter proposes some approaches to specialists and proponents of agri-chains to question and assess the effects of agri-chain expansion on food and nutrition security.
Mots-clés Agrovoc : sécurité alimentaire, secteur agricole, nutrition humaine, malnutrition, produit agricole, produit alimentaire, revenu, prix, disponibilité alimentaire, rôle des femmes, danger pour la santé
Mots-clés complémentaires : Filière, Filière agro-alimentaire, Sécurité des aliments, Inégalité
Classification Agris : S01 - Nutrition humaine - Considérations générales
Q01 - Sciences et technologies alimentaires - Considérations générales
E14 - Économie et politique du développement
Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2014-2018) - Alimentation durable
Auteurs et affiliations
- Dury Sandrine, CIRAD-ES-UMR MOISA (FRA) ORCID: 0000-0001-9052-6441
Autres liens de la publication
Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/584547/)
[ Page générée et mise en cache le 2024-06-10 ]