Durand Erwann, Lecomte Jérôme, Villeneuve Pierre. 2017. The biological and antimicrobial activities of phenolipids. Lipid Technology, 29 (7-8) : 67-70.
Version publiée
- Anglais
Accès réservé aux personnels Cirad Utilisation soumise à autorisation de l'auteur ou du Cirad. Durand_et_al-2017-Lipid_Technology.pdf Télécharger (1MB) | Demander une copie |
Résumé : Phenolipids correspond to the covalent grafting of a lipophilic moiety to a phenolic compound in order to modify its hydrophilic/lipophilic balance and adjust its properties. These compounds have already proven to be excellent antioxidants against lipid oxidation in heterogeneous systems such as food emulsions or cosmetic formulations. Herein, we discuss the potential of phenolipids as biological agents in cells or as new antimicrobials.
Mots-clés Agrovoc : composé phénolique, propriété antimicrobienne, antioxydant, greffage, antimicrobien, propriété biologique, composé bioactif
Classification Agris : Q02 - Traitement et conservation des produits alimentaires
Q04 - Composition des produits alimentaires
Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2014-2018) - Alimentation durable
Auteurs et affiliations
- Durand Erwann, CIRAD-PERSYST-UMR IATE (FRA) ORCID: 0000-0002-0306-8081
- Lecomte Jérôme, CIRAD-PERSYST-UMR IATE (FRA) ORCID: 0000-0001-9942-5858
- Villeneuve Pierre, CIRAD-PERSYST-UMR IATE (FRA) ORCID: 0000-0003-1685-1494
Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/585210/)
[ Page générée et mise en cache le 2024-12-15 ]