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The biological and antimicrobial activities of phenolipids

Durand Erwann, Lecomte Jérôme, Villeneuve Pierre. 2017. The biological and antimicrobial activities of phenolipids. Lipid Technology, 29 (7-8) : 67-70.

Article de revue ; Article de recherche ; Article de revue à comité de lecture
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Durand_et_al-2017-Lipid_Technology.pdf

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Résumé : Phenolipids correspond to the covalent grafting of a lipophilic moiety to a phenolic compound in order to modify its hydrophilic/lipophilic balance and adjust its properties. These compounds have already proven to be excellent antioxidants against lipid oxidation in heterogeneous systems such as food emulsions or cosmetic formulations. Herein, we discuss the potential of phenolipids as biological agents in cells or as new antimicrobials.

Mots-clés Agrovoc : composé phénolique, propriété antimicrobienne, antioxydant, greffage, antimicrobien, propriété biologique, composé bioactif

Classification Agris : Q02 - Traitement et conservation des produits alimentaires
Q04 - Composition des produits alimentaires

Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2014-2018) - Alimentation durable

Auteurs et affiliations

Source : Cirad-Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/585210/)

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