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Changes of lipids in insect (Rhynchophorus phoenicis) during cooking and storage

Tiencheu Bernard, Womeni Hilaire Macaire, Linder Michel, Tchouanguep Mbiapo Félicité, Villeneuve Pierre, Fanni Jacques, Parmentier Michel. 2013. Changes of lipids in insect (Rhynchophorus phoenicis) during cooking and storage. European Journal of Lipid Science and Technology, 115 (2) : 186-195.

Article de revue ; Article de revue à facteur d'impact
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Quartile : Q2, Sujet : FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY / Quartile : Q3, Sujet : NUTRITION & DIETETICS

Résumé : Lipid stability of Rhynchophorus phoenicis (RP) larvae extract (edible oil) was evaluated, including the usual analytical indices and analysis by Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy at different periods of freezing, refrigeration storage conditions and cooking methods. A study of the quality of oil obtained showed that boiling before smoking reduced the acidity of the oil. Boiling, refrigeration for 3 days or more, freezing, sun drying, and electrical drying increased the acidity of the oil. Culinary and dehydration methods significantly increased the peroxide value, especially when boiling preceded dehydration. Cool storage had protective effects on lipid oxidation of RP larvae. Smoking methods produced good quality products.

Mots-clés Agrovoc : Rhynchophorus, animal utile, larve, huile animale, produit alimentaire, teneur en lipides, qualité, aptitude à la conservation, spectroscopie infrarouge, stockage au froid, cuisson, séchage, fumage, péroxyde

Mots-clés géographiques Agrovoc : Cameroun

Mots-clés complémentaires : Indice de péroxyde, Rhynchophorus phoenicis

Classification Agris : Q04 - Composition des produits alimentaires
Q02 - Traitement et conservation des produits alimentaires
J13 - Manutention, transport, stockage et conservation des produits d'origine animale

Champ stratégique Cirad : Axe 3 (2005-2013) - Alimentation accessible et de qualité

Auteurs et affiliations

  • Tiencheu Bernard, Université de Dschang (CMR)
  • Womeni Hilaire Macaire, Université de Dschang (CMR)
  • Linder Michel, ENSAIA (FRA)
  • Tchouanguep Mbiapo Félicité, Université de Dschang (CMR)
  • Villeneuve Pierre, CIRAD-PERSYST-UMR IATE (FRA) ORCID: 0000-0003-1685-1494
  • Fanni Jacques, ENSAIA (FRA)
  • Parmentier Michel, ENSAIA (FRA)

Source : Cirad - Agritrop (https://agritrop.cirad.fr/567798/)

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