Agritrop
Home

Browse by CIRAD authors

Export as [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0
Group by: Item Type | Date | No Grouping
Number of items: 59.

Journal article

Systemic sustainability of the french organic rice and PGI Einkorn value chains: A preliminary assessment based on network analysis. Quiedeville Sylvain, Bassene Jean Baptiste, Lançon Frédéric, Chabrol Didier, Moustier Paule. 2018. Sustainability, 10 (7):2344, 22 p.
[img]
Preview

[img]
Preview

Manger, un acte culturel. Chabrol Didier. 2008. Projet (307) : pp. 54-60.

Les sentinelles du goût au secours de la biodiversité. Chabrol Didier. 2006. Pour (192) : pp. 10-14.

Reformuler l'information en fonction des usagers : l'expérience du GRET. Chabrol Didier. 1989. Afrique Contemporaine, 28 (151) : pp. 192-196.

Book

Practical manual on geographical indications for ACP countries. Ngo Bagal Monique (ed.), Vittori Massimo (ed.), Barjolle Dominique (collab.), Chabrol Didier (collab.), Marie-Vivien Delphine (collab.), Kumar K.Subodh (collab.), Samper Luis Fernando (collab.), Charrouf Zoubida (collab.). 2011. Wageningen : CTA, 63 p. ISBN 978-92-9081-477-1
[img]

Technologies douces : solaire, biomasse, micro-informatique...des outils pour chacun, une nouvelle politique ? Blanc Gérard (ed.), Chabrol Didier (ed.). 1980. Paris : Ed. du Seuil, 255 p. (Autrement, 27)

Book chapter

Innovation, a precondition for the sustainability of localized agrifood systems. Fournier Stéphane, Boucher François, Cerdan Claire, Ferré Thierry, Sautier Denis, Chabrol Didier, Bridier Bernard, Danflous Jean-Paul, Marie-Vivien Delphine, Robineau Ophélie. 2018. In : Innovation and development in agricultural and food systems. Faure Guy (ed.), Chiffoleau Yuna (ed.), Goulet Frédéric (ed.), Temple Ludovic (ed.), Touzard Jean-Marc (ed.). Versailles : Ed. Quae, pp. 83-95. (Synthèses : Quae) ISBN 978-2-7592-2960-4
[img]
Preview

L'innovation, condition de la pérennité des systèmes agroalimentaires localisés. Fournier Stéphane, Boucher François, Cerdan Claire, Ferré Thierry, Sautier Denis, Chabrol Didier, Bridier Bernard, Danflous Jean-Paul, Marie-Vivien Delphine, Robineau Ophélie. 2018. In : Innovation et développement dans les systèmes agricoles et alimentaires. Faure Guy (ed.), Chiffoleau Yuna (ed.), Goulet Frédéric (ed.), Temple Ludovic (ed.), Touzard Jean-Marc (ed.). Versailles : Ed. Quae, pp. 95-108. (Synthèses : Quae) ISBN 978-2-7592-2813-3
[img]
Preview

Une analyse comparée de la gouvernance des indications géographiques: des interactions entre global et local et entre public et privé. Marie-Vivien Delphine, Sautier Denis, Biénabe Estelle, Chabrol Didier, Wallet Frédéric. 2016. In : Production et circulation des normes pour l'action territoriale. Bonnal Philippe (ed.), Chevalier Pascal (ed.), Dedeire Marc (ed.), Sourisseau Jean-Michel (ed.). Montpellier : Presses Universitaires de La Méditerranée - PULM, pp. 149-160. ISBN 978-2-36781-236-6
[img]

Food systems. Colonna Paul, Fournier Stéphane, Touzard Jean-Marc, Abécassis Joël (collab.), Broutin Cécile (collab.), Chabrol Didier (collab.), Champenois Armelle (collab.), Deverre Christian (collab.), François Martine (collab.), Lo Stimolo Danièle (collab.), Méry Vanessa (collab.), Moustier Paule (collab.), Trystram Gilles (collab.). 2013. In : Food system sustainability : Insights from duALIne. Esnouf Catherine (ed.), Russel Marie (ed.), Bricas Nicolas (ed.). Cambridge : Cambridge University Press, pp. 69-100. ISBN 978-1-107-03646-8
[img]

Systèmes alimentaires. Colonna Paul, Fournier Stéphane, Touzard Jean-Marc, Broutin Cécile (collab.), Chabrol Didier (collab.), Champenois Armelle (collab.), Deverre Christian (collab.), François Martine (collab.), Lo Stimolo Danièle (collab.), Méry Vanessa (collab.), Moustier Paule (collab.), Trystram Gilles (collab.). 2011. In : Pour une alimentation durable : réflexion stratégique duALIne. Esnouf Catherine (ed.), Russel Marie (ed.), Bricas Nicolas (ed.). Versailles : Ed. Quae, pp. 79-108. (Matière à débattre et décider) ISBN 978-2-7592-1670-3

Les céréales ont-elles une image ? Enquête. Chabrol Didier. 2010. In : Couscous, boulgour et polenta : transformer et consommer les céréales dans le monde. Paris : Karthala, pp. 31-43. (Hommes et sociétés) ISBN 978-2-8111-0285-2

Slow Food : protéger et promouvoir le goût. Chabrol Didier. 2005. In : Biodiversité et savoirs naturalistes locaux en France. Bérard Laurence (ed.), Cegarra Marie (ed.), Djama Marcel (ed.), Louafi Selim (ed.), Marchenay Philippe (ed.), Roussel Bernard (ed.), Verdeaux François (ed.). Montpellier : CIRAD, pp. 211-213. ISBN 2-7380-1218-3
[img]

Slow food : protecting and promoting taste. Chabrol Didier. 2005. In : Biodiversity and local ecological knowledge in France. Bérard Laurence (ed.), Cegarra Marie (ed.), Djama Marcel (ed.), Louafi Selim (ed.), Marchenay Philippe (ed.), Roussel Bernard (ed.), Verdeaux François (ed.). Paris : INRA, pp. 209-211. ISBN 2-7380-1222-1
[img]

Terroir-fiction. Chabrol Didier. 2001. In : Systèmes agroalimentaires localisés : terroirs, savoir-faire, innovations. Moity Maizi Pascale (ed.), De Sainte Marie Christine (ed.), Geslin Philippe (ed.), Muchnik José (ed.), Sautier Denis (ed.). INRA, CIRAD-TERA, CNEARC. Paris : INRA, pp. 11-15. (Etudes et recherches sur les systèmes agraires et le développement, 32) ISBN 2-7380-1015-6
[img]

Proceedings

Documents de la Réunion d'experts ACP-UE sur les enjeux liés aux indications géographiques (IG), 24-27 Mars 2009, Montpellier (France). Chabrol Didier. 2009. Montpellier : CIRAD, 1 Cd-Rom Réunion d'experts ACP-UE sur les enjeux liés aux indications géographiques (IG), Montpellier, France, 24 March 2009/27 March 2009.

Geographical indications : a way forward for local development, Mai 12th-23rd 2008, Montpellier, France. Proceedings. Chabrol Didier (ed.). 2008. Montpellier : CIRAD, 1 Cd-Rom Geographical Indications : a way forward for local development, Montpellier, France, 12 May 2008/23 May 2008.
[img]

Pour une recherche agronomique ouverte sur le monde. Le point sur quelques débats internationaux : Journée d'échanges Cirad, 4 septembre 2007. Caron Patrick (ed.), Lasbennes Florence (ed.), Chabrol Didier (ed.). 2007. Montpellier : CIRAD, 1 DVD ISBN 978-2-87614-654-9 Journée d'Echanges Cirad, Montpellier, France, 4 September 2007.

Paper with proceedings

Organisation en réseau et durabilité systémique de deux filières alimentaires (riz biologique et petit épeautre en France). Bassene Jean Baptiste, Quiedeville Sylvain, Chabrol Didier, Lançon Frédéric, Moustier Paule. 2014. In : Actes des 8èmes Journées de recherches en sciences sociales, Grenoble, France, 11-12 décembre 2014. INRA, SFER, CIRAD. s.l. : s.n., 24 p. Journées de recherches en sciences sociales. 8, Grenoble, France, 11 December 2014/12 December 2014.
[img]
Preview

Actual and expected effects of the GI recognition of the Penja Pepper. Spinsanti Greta, Belletti Giovanni, Chabrol Didier. 2013. In : eProceeding of the XXVth Congress of the European Society for Rural Sociology, Florence, Italy, 29 July - 1 August 2013. Pisa : Laboratorio di studi rurali SISMONDI, pp. 355-356. ISBN 978 8 8908 9600 2 ESRS Congress. 25, Florence, Italie, 29 July 2013/1 August 2013.
[img] [img]

L'échalote Dogon (Mali) face à la mondialisation du Marché des alliacées. Fournier Stéphane, Chabrol Didier, De Bon Hubert, Meyer Anne. 2010. . EAAE, GIS SYAL. s.l. : s.n., Résumé, pp. 58-60. ISBN 978-88-7847-348-5 International EAAE-SYAL Seminar, Parme, Italie, 27 October 2010/30 October 2010.

Le pouvoir des consommateurs. Chabrol Didier. 2009. In : Sciences en campagne. Regards croisés, passés et à venir : Colloque de Cerisy. Hervieu Bertrand (ed.), Hubert Bernard (ed.). INRA. La Tour d'Aigues : Editions de l'aube, pp. 337-340. (Société et territoire) ISBN 978-2-8159-0012-6 Colloque de l'étude des sociétés rurales à la gestion du vivant : 50 ans de savoirs confrontés, Cerisy-la-Salle, France, 19 September 2007/26 September 2007.
[img]

Qualification des produits et développement local : des coordinations nécessaires entre acteurs et produits. Goulet Frédéric, Fournier Stéphane, Maïzi Pascale, Chabrol Didier, Barbier Jean-Marc. 2008. In : IV Congreso Internacion de la Red SIAL Sistemas Agroalimentarios Localizados : Alimentacion, Agricultura Familiar y Territorio. (ALFATER 2008). Cerro Azul : INTA, 4 p. ISBN 978-987-521-328-9 Congreso Internacional de la Red SIAL Sistmas Agroalimentarios Localizados. 4, Mar del Plata, Argentine, 27 October 2008/31 October 2008.
[img]

Poster

Comment valoriser les savoirs traditionnels? Le rôle des Indications géographiques. Chabrol Didier. 2014. In : Report on the AFTER Congress: Promoting traditional African foods: innovations, quality and market access. ESP-UCAD, CIRAD, AAFEX. Dakar : UCAD-CIRAD, Résumé, p. 25. AFTER Congress. 1, Dakar, Sénégal, 11 November 2014/12 November 2014.
[img]
Preview

Paper without proceedings

La protection des savoirs traditionnels : rôles des Indications géographiques. Chabrol Didier. 2014. In : 1er Congrès international sur les aliments traditionnels africains AFTER (African food tradition revisited by research) 'Valorisation des aliments traditionnels africains : innovations, qualité et accès au marché', Dakar, Sénégal, 11-12 novembre 2014. Ec. s.l. : s.n., Diaporama, (18 vues) Congrès international sur les aliments traditionnels africains AFTER. 1, Dakar, Sénégal, 11 November 2014/12 November 2014.
[img]
Preview

Les Indications géographiques comme outil de valorisation de productions localisées : bilan et leçons du projet PAMPIG en Afrique de l'Ouest et du Centre 2008-2014. Chabrol Didier. 2014. In : Atelier PRODuits de terroir : des Instruments innovants de VALorisation de la biodiversité en Afrique (PRODIVALA), Mbour, Sénégal, 6-11 novembre 2014. IRD. s.l. : s.n., Diaporama, (69 vues) Atelier "PRODuits de terroir : des Instruments innovants de VAlorisation de la biodiversité en Afrique", Mbour, Sénégal, 6 November 2014/11 November 2014.
[img]
Preview

Petit épeautre de Haute-Provence : quand l'IGP est le pivot d'un système associant différents signes de qualité. Chabrol Didier, Bassene Jean Baptiste, Fournier Stéphane. 2013. In : Symposium internationa sur l'agriculture biologique méditerranéenne et les signes distinctifs de qualité liés à l'origine, Agardi, Maroc, 2 au 4 décembre 2013. s.l. : s.n., 18 p. Symposium international sur l'agriculture biologique méditerranéenne et les signes distinctifs de qualité liés à l'origine, Agadir, Maroc, 2 December 2013/4 December 2013.
[img]
Preview

Une analyse comparée de la gouvernance des indications géographiques : des interactions global-local et public-privé. Marie-Vivien Delphine, Sautier Denis, Biénabe Estelle, Chabrol Didier, Wallet Frédéric. 2013. In : Colloque international CANAL2013 Circulations et appropriations des normes et des modèles de l'action locale, Montpellier, France, 20-23 mars 2013. s.l. : s.n., pp. 1-13. Colloque international CANAL2013 Circulations et appropriations des normes et des modèles de l'action locale, Montpellier, France, 20 March 2013/23 March 2013.
[img]
Preview

Geographical Indications and poverty alleviation in rural areas. Chabrol Didier. 2011. In : Launching Meeting of the Oku Honey GI, Bamenda, Cameroon, January 28, 2011. s.l. : s.n., Diaporama, (20 vues) Launching Meeting of the Oku Honey GI, Bamenda, Cameroun, 28 January 2011.
[img]

Indications géographiques en Afrique de l'Ouest et du Cantre : raisonner la diversité. Bridier Bernard, Chabrol Didier. 2010. In : Savanes africaines en développement : innover pour durer. Actes du colloque, Garoua, Cameroun, 20-23 avril 2009. Seiny Boukar L. (ed.), Boumard Philippe (ed.). PRASAC. N'Djamena : PRASAC, 17 p. Colloque Savanes africaines en développement : Innover pour durer, Garoua, Cameroun, 20 April 2009/23 April 2009.
[img]
Preview

La construction de ressources territoriales : l'échalote du plateau dogon (Mali) face à la mondialisation du marché des alliacées. Fournier Stéphane, Chabrol Didier, De Bon Hubert, Meyer Anne. 2010. In : Proceedings of the EAAE-SYAL Seminar. Spatial dynamics in agri-food systems: Implications for sustainability and consumer welfare, October 27th-30th, 2010. s.l. : s.n., 16 p. International EAAE-SYAL Seminar, Parme, Italie, 27 October 2010/30 October 2010.
[img]

Les Indications géographiques: comment peuvent-elles lutter contre la pauvreté en milieu rural? Chabrol Didier. 2010. In : Conseil d'administration de l'Organisation africaine de la propriété intellectuelle (OAPI), Libreville, Gabon, 13 décembre 2010. s.l. : s.n., Diaporama, (19 vues) Conseil d'administration de l¿Organisation africaine de la propriété intellectuelle (OAPI), Libreville, République du Congo, 13 December 2010.
[img]

De la protection d'une forêt à la qualification d'un produit : la forêt de Kilum-Ijim et le miel d'Oku. Chabrol Didier. 2009. In : Colloque Localisation et Circulation des Savoir-Faire en Afrique, 19-20 mars 2009, Aix-en-Provence, France. s.l. : s.n., 12 p. Colloque Localisation et Circulation des Savoir-Faire en Afrique, Aix-en-Provence, France, 19 March 2009/20 March 2009.
[img]
Preview

Le petit épeautre en Haute Provence : état des lieux d'une filière innovante. Chabrol Didier. 2009. In : Conférence sur le petit épeautre de Haute Provence, Forcalquier, France, 23 avril 2009. s.l. : s.n., Diaporama, (44 vues) Conférence sur le petit épeautre de Haute Provence, Forcalquier, France, 23 April 2009.
[img]

Les indications géographiques : définition, processus, acteurs, enjeux. Le cas de l'Afrique de l'Ouest et du Centre. Chabrol Didier, Sautier Denis. 2008. In : Séminaire Biodivalloc, Niamey, Niger, 2-3 avril 2008. s.l. : s.n., Diaporama, (33 vues) Séminaire Biodivalloc, Niamey, Niger, 2 April 2008/3 April 2008.
[img]
Preview

" Sauvez le meilleur du monde! " : l'utopie concrète du mouvement Slow Food. Chabrol Didier. 2004. . s.l. : s.n., pp. 1-4. Festival International de Géographie. 15, Saint-Dié-des-Vosges, France, 30 September 2004/4 October 2004.
[img]
Preview

Slow Food s'exprime auprès de la FAO. Chabrol Didier. 2004. In : XXIV Conference Régionale pour l'Europe, 5-7 mai 2004, Montpellier, France. FAO. s.l. : s.n., 5 p. Conférence Régionale pour l'Europe. 24, Montpellier, France, 5 May 2004/7 May 2004.
[img]
Preview

Valorisation des produits spécifiques et éducation des consommateurs. Chabrol Didier. 2004. In : Promouvoir la compétitivité de l'agriculture par les savoir-faire locaux : Atelier sur les indications géographiques pour les produits agroalimentaires du Moyen-Orient et d'Afrique du Nord. Synthèse de l'atelier, 7-10 juin 2004, Montpellier, France. Devautour Hubert (ed.), Gerz Astrid (ed.), Danflous Jean-Paul (ed.), Cerdan Claire (ed.). World Bank, France-Ministère de l'agriculture de l'alimentation de la pêche et des affaires rurales. Washington : World Bank, pp. 49-50. Atelier sur les indications géographiques au Moyen-Orient et en Afrique du Nord, Montpellier, France, 7 June 2004/10 June 2004.

Valorization of specific products and consumer education. Chabrol Didier, Danflous Jean-Paul. 2004. In : Promoting agricultural competitiveness through local know-how : a Workshop on Geographic Indication of Middle Eastern and North African Agri-Food Products. Summary of the Workshop, June 7-10 2004, Montpellier, France. Gerz Astrid (ed.), Danflous Jean-Paul (ed.), Cerdan Claire (ed.), Devautour Hubert (ed.). World Bank, France-Ministère de l'agriculture de l'alimentation de la pêche et des affaires rurales. Washington : World Bank, pp. 37-38. Workshop on Geographic Indications for Middle Eastern and North African Agri-Food Products, Montpellier, France, 7 June 2004/10 June 2004.

La patrimonialisation : synthèse atelier 4. Bérard Laurence, Chabrol Didier, Linck Thierry. 2003. In : Les systèmes agroalimentaires localisés : produits, entreprises et dynamiques locales, Montpellier, France, 16 - 18 octobre 2002 = Local agri-food systems, Montpellier (France), October, 16th to 18th, 2002 ; Sistemas agroalimentarios localizados, Montpellier (Francia), del 16 al 18 de octubre de 2002 : Held in Montpellier (France), on october, 16th to 18th, 2002. GIS SYAL, INRA, CIRAD, CNEARC, Agropolis muséum, Université de Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines, UM1. Montpellier : CIRAD-TERA Colloque International sur les Systèmes Agroalimentaires Localisés (SYAL), Montpellier, France, 16 October 2002/18 October 2002.

Appraisal report

Rapport de synthèse des expériences internationales concernant les institutions nationales de gestion des IGs et recommandations pour le Vietnam. Marie-Vivien Delphine, Chabrol Didier, Durand Claire, Sautier Denis. 2018. Montpellier : CIRAD-ES-UMR INNOVATION, 39 p.
[img]

Elaboration d'une méthodologie d'enregistrement des indications géographiques au Vietnam. Marie-Vivien Delphine, Chabrol Didier. 2016. Hanoï : CIRAD-National Office Of Intellectual Property, 73 p.
[img]

Technical and research document

Indications géographiques : défis et opportunités pour le secteur café-cacao au Cameroun. Hinzen Louis, Fautrel Vincent, Vittori Massimo, Etoa Pierre, Chabrol Didier. 2010. Wageningen : CTA, 43
[img]

Indications géographiques, développement local et préservation des diversités biologiques et culturelles. Amsallem Isabelle, Rolland Edith, Cornu Jean-François, Thirion Marie-Cécile, Du Castel Christophe, Chabrol Didier. 2010. Paris : AFD, 99 p. (Savoirs communs : AFD, 9)
[img]

International expert consultation on Geographical Indications (GIs) for coffee and cocoa sectors in Cameroon. Hinzen Louis, Fautrel Vincent, Vittori Massimo, Etoa Pierre, Chabrol Didier. 2010. Wageningen : CTA, 41
[img]

Geographical Indications (GIs) a way forward for local development : International training module, monday 12th-friday 23rd of May, 2008. Summary report. Chabrol Didier. 2008. Montpellier : INRA-UMR Innovation, 16 p. Geographical Indications : a way forward for local development, Montpellier, France, 12 May 2008/23 May 2008.

Mission report

Cours materials

Training module about geographical indications : Amma, Jordan, Febr. 22-23, 2011. Chabrol Didier. 2011. s.l. : s.n., 1 diaporama (23 vues)
[img]
Preview

Section of report

This list was generated on Sun Nov 29 10:28:12 2020 CET.