Agritrop
Home

Browse by CIRAD authors

Export as [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0
Group by: Item Type | Date | No Grouping
Number of items: 46.

Journal article

An untargeted metabolomic assessment of cocoa beans during fermentation. Mayorga-Gross A.L., Quirós-Guerrero L.M., Fourny Gérard, Vaillant Fabrice. 2016. Food Research International, 89 (Part 2) : pp. 901-909.
[img]

Pantoea coffeiphila sp. nov., cause of the potato taste of Arabica coffee from the African Great Lakes region. Gueule Dominique, Fourny Gérard, Ageron Elisabeth, Le Flèche-Matéos Anne, Vandenbogaert Mathias, Grimont Patrick A. D., Cilas Christian. 2015. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology, 65 (1) : pp. 23-29.
[img]

Les contaminants du café. Durand Noël, Gueule Dominique, Fourny Gérard. 2012. Cahiers Agricultures, 21 (2-3) : pp. 192-196.
[img]

Impact of cocoa processing technologies in free fatty acids formation in stored raw cocoa beans. Guehi Tagro Simplice, Dingkuhn Michaël, Cros Emile, Fourny Gérard, Ratomahenina Robert, Moulin Guy, Clément Anne. 2008. African Journal of Agricultural Research, 3 (3) : pp. 174-179.
[img]
Preview

Identification and lipase-producing abilities of moulds isolated from ivorian raw cocoa beans. Guehi Tagro Simplice, Dingkuhn Michaël, Cros Emile, Fourny Gérard, Ratomahenina Robert, Moulin Guy, Clément Anne. 2007. Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 3 (6) : pp. 838-843.
[img]

L'élimination du "goût de pomme de terre" dans le café Arabica du Burundi. Bouyjou Bernard, Decazy Bernard, Fourny Gérard. 1999. Plantations, Recherche, Développement, 6 (2) : pp. 107-115.
[img]
Preview

Essais de détermination de la teneur en chicorée dans les mélanges solubles de café et de chicorée. Promayon J., Barel Michel, Fourny Gérard, Vincent Jean-Claude. 1976. Café, Cacao, Thé, 20 (3) : pp. 209-218.

Book

Etude de faisabilité d'un projet de développement de la culture du café Arabica. Doan Trieu Nhan, Bui Dinh Tru, Nguyen Van Thuong, Phan Si Thuc, Nguyen Thi Yen, Vu Hong Thuy, Lobry J.C., Victor Pujebet B., Buigues H., Duris Daniel, Fourny Gérard. 1996. Paris : BDPA-SCETAGRI, 230 p.

Paper with proceedings

Up-to-date knowledge on the "potato taste" of the arabica coffee coming from african great lakes region. Gueule Dominique, Fourny Gérard, Ageron Elisabeth, Lefleche A., Grimont Patrick A. D., Cilas Christian. 2013. In : Proceedings of the 24th International Conference on Coffee Science, San José, Costa Rica, 12th-16th November 2012 = Actes du 24ème Colloque scientifique international sur le café, San José, Costa Rica, 12-16 novembre 2012. ASIC. Paris : ASIC, pp. 1126-1129. ISBN 978-2-900212-23-3 International Conference on Coffee Science. 24, San José, Costa Rica, 11 November 2012/16 November 2012.
[img]

Identification of Ochratoxin a sources during cocoa post-harvest processing : influence of harvest quality and climatic factors. Bastide Philippe, Fourny Gérard, Durand Noël, Petithuguenin Philippe, Guyot Bernard, Gilmour M., Lindblom M.. 2010. In : 15th International Cocoa Research Conference : cocoa productivity, quality, profitability, human health and the environment = 15e Conférence internationale sur la recherche cacaoyère : Productivité, qualité, rentabilité du cacao, santé humaine et environnement ; 15 Conferencia Internacional de Pesquisas em Cacau. Cacau : produtividade, qualidade, rentabilidade, saude humanna e amb. Lagos : Cocoa Producers' Alliance, pp. 1171-1178. Conférence internationale sur la recherche cacaoyère. 15, San José, Costa Rica, 9 October 2006/14 October 2006.
[img]

Détermination de l'origine de l'activité enzymatique impliquée dans la formation des acides libres du cacao. Guehi Tagro Simplice, Dingkuhn Michaël, Clément-Vidal Anne, Cros Emile, Fourny Gérard, Ratomahenina Robert, Moulin Guy. 2005. In : 14th International Cocoa Research Conference. Proceedings : rumo a uma economia sustentavel do cacau - quais as estrategias para este fim ? = 14th International Cocoa Research Conference. Proccedings ; 14e Conférence internationale sur la recherche cacaoyère. Actes ; 14 Conferencia Internacional de Pesquisas em Cacau. Atas ; 14 Conferencia Internacional de Investigacion en Cacao. Actas : towards a sustainable cocoa economy - what strategies to this end ? ; vers une économie cacaoyère durable : quelles stratégies d'approche ? ; rumo a uma economia sustentavel do cacau - quais as estrategias para este fim ? ; hacia una economia sustentable del ca. CEPLAC, CRIG, MCB. Lagos : Cocoa Producers' Alliance, pp. 869-873. ISBN 978-065-959-5 Conférence Internationale sur la Recherche Cacaoyère. 14, Accra, Ghana, 13 October 2003/18 October 2003.

Evolution de la qualité du cacao au cours du stockage en atmosphère contrôlée simulant les conditions portuaires. Assemat Sophie, Cros Emile, Davrieux Fabrice, Fourny Gérard. 2005. In : 14th International Cocoa Research Conference. Proceedings : rumo a uma economia sustentavel do cacau - quais as estrategias para este fim ? = 14th International Cocoa Research Conference. Proccedings ; 14e Conférence internationale sur la recherche cacaoyère. Actes ; 14 Conferencia Internacional de Pesquisas em Cacau. Atas ; 14 Conferencia Internacional de Investigacion en Cacao. Actas : towards a sustainable cocoa economy - what strategies to this end ? ; vers une économie cacaoyère durable : quelles stratégies d'approche ? ; rumo a uma economia sustentavel do cacau - quais as estrategias para este fim ? ; hacia una economia sustentable del ca. CEPLAC, CRIG, MCB. Lagos : Cocoa Producers' Alliance, pp. 1111-1117. ISBN 978-065-959-5 Conférence Internationale sur la Recherche Cacaoyère. 14, Accra, Ghana, 13 October 2003/18 October 2003.

Le goût de pomme de terre du café arabica au Burundi. Bouyjou Bernard, Fourny Gérard, Perreaux D.. 1993. In : Quinzième colloque scientifique international sur le café, Montpellier (France), 6-11 juin 1993 = Fifteenth international scientific colloquium on coffee. ASIC. Paris : ASIC, pp. 357-369. ISBN 2-900212-14-6 Colloque scientifique international sur le café. 15, Montpellier, France, 6 June 1993/11 June 1993.
[img]

Le triage électronique colorimétrique du cacao marchand. Vincent Jean-Claude, Gueule Dominique, Fourny Gérard, Guyot Bernard. 1985. In : 9. Conférence internationale sur la recherche cacaoyère. Lagos : Cacao Producers' Alliance, pp. 705-709. ISBN 0-9507691-0-X Conférence internationale sur la recherche cacaoyère. 9, Lomé, Togo, 12 February 1984/18 February 1984.

Evolution d'un café Arabica torréfié stocké dans quatre emballages modèles. Analyse sensorielle. Evolution de la fraction volatile. Comparaison par rapport à un témoin. Date limite d'utilisation optimale. Cros Emile, Fourny Gérard, Guyot Bernard, Rouly Myren, Vincent Jean-Claude. 1981. In : Neuvième colloque scientifique international sur le café = 9th International Scientific Colloquium on Coffee ; 9. Internationales Wissenschaftliches Kolloquium über Kaffee ; 9° Coloquio Cientifico Internacional sobre el Café. ASIC. Paris : ASIC, pp. 345-352. Colloque Scientifique International sur le Café. 9, Londres, Royaume-Uni, 16 June 1980/20 June 1980.
[img]

Métabolisme lipidique des Phytophthora du cacaoyer : premiers résultats. Blaha Georges, Fourny Gérard, Guyot Bernard. 1979. In : Actes : 7e Conférence internationale sur la recherche cacaoyère, Douala, Cameroun, 4-12 novembre 1979 = Proceedings: 7th International Cocoa Research Conference, Douala, Cameroon, 4-12 November 1979 ; Actas: 7a Conferencia Internacional de Investigacion en Cacao, Douala, Camerun, 4-12 Noviembre 1979. Lagos : Cocoa Producers' Alliance, pp. 329-337. ISBN 0-9507691-0X Conférence internationale sur la recherche cacaoyère. 7, Douala, Cameroun, 4 November 1979/12 November 1979.
[img]

Poster

The integral role of trees in coffee systems coping with coffee Wilt Disease: Case of smallholders in Mukono District, Uganda. Nguyen Ba Sabine, Fourny Gérard, Pinard Fabrice, Sibelet Nicole. 2009. In : 2nd World Congress of Agroforestry, 23-28 August 2009, Nairobi, Kenya. s.l. : s.n., 1 p. World Congress of Agroforestry. 2, Nairobi, Kenya, 23 August 2009/28 August 2009.
[img]
Preview

Study on the origin of lipolytic activity involved in free fatty acid formation in cocoa beans. Guehi Tagro Simplice, Dingkuhn Michaël, Cros Emile, Fourny Gérard, Ratomahenina Robert, Moulin Guy, Clément-Vidal Anne. 2003. In : 14th International Cocoa Research Conference, 13-18 October 2003, Accra, Ghana. Montpellier : Cirad, 1 p. Conférence Internationale sur la Recherche Cacaoyère. 14, Accra, Ghana, 13 October 2003/18 October 2003.
[img]
Preview

Paper without proceedings

Effects of selected Saccharomyces cerevisiae yeasts inoculation on cocoa fermentation and quality. Berthiot Laurent, Fourny Gérard, Durand Noël, Meile Jean-Christophe, Maraval Isabelle, Forestier-Chiron Nelly, Sieczkowski N., Ortiz-Julien A.. 2015. . Aveiro : Elsevier, Résumé, 1 p. International Congress on Cocoa Coffee and Tea. 3, Aveiro, Portugal, 22 June 2015/24 June 2015.
[img]

Fermentation à petite échelle pour une quantité limite de matériel génétique de cabosses. Fourny Gérard, Reynes Max. 2012. In : 17th Conférence Internationale sur la Recherche Cacaoyère : Résumés = 17th International Cocoa Research Conference ; 17th Conferencia Internacional De Investigaçao Sobre 0 Cacau ; 17th Conferencia International de Investigacion en Cacao. Lagos : Alliance des Pays Producteurs de Cacao, Résumé, p. 235. Conférence Internationale sur la Recherche Cacaoyère. 17, Yaoundé, Cameroun, 15 October 2012/20 October 2012.
[img]
Preview

Comparaison des procédés de traitement post récolte du café utilisés au Burundi avec ceux des autres pays caféicoles. Les axes de recherche définis en technologie et leur état d'avancement. Fourny Gérard. 1992. In : Deuxième symposium sur la recherche caféière au Burundi. ISABU. Bujumbura : ISABU, pp. 148-154. Symposium sur la recherche caféière au Burundi. 2, Bujumbura, Burundi, 20 October 1992/21 October 1992.

La problématique du goût pomme de terre du café au Burundi : état actuel de la recherche, perspectives d'avenir. Bouyjou Bernard, Fourny Gérard, Perreaux D.. 1992. In : Deuxième symposium sur la recherche caféière au Burundi. ISABU. Bujumbura : ISABU, pp. 87-104. Symposium sur la recherche caféière au Burundi. 2, Bujumbura, Burundi, 20 October 1992/21 October 1992.

Les tocophérols du café : dosage par chromatographie liquide haute pression. Rôle anti-oxydant. Cros Emile, Fourny Gérard, Vincent Jean-Claude. 1986. In : Onzième Colloque Scientifique International sur le Café. ASIC. Paris : ASIC, pp. 263-271. Colloque scientifique international sur le café. 11, Lomé, Togo, 11 February 1985/15 February 1985.
[img]

Etude préliminaire de l'oxydation de l'huile de café. Fourny Gérard, Cros Emile, Vincent Jean-Claude. 1983. In : Dixième colloque scientifique international sur le café. ASIC. Paris : ASIC, pp. 235-246. Colloque Scientifique International sur le Café. 10, Salvador, Brésil, 11 October 1982/14 October 1982.
[img]

Appraisal report

Projet "VALCACO" en Martinique : Rapport de mission 30 janvier - 11 février 2012. Lachenaud Philippe, Fourny Gérard. 2012. Montpellier : CIRAD, 39 p. N° de rapport : CIRAD-BIOS N°A-106 2012-01
[img]

Technical and research document

Projet Recherche Café - Burundi. Rapport d'activité : juin 1994 - juin 1995. Fourny Gérard, Bouyjou Bernard, Snoeck Didier. 1995. Paris : CIRAD-CP, 80 p.

Etude comparée des qualités obtenues pour des cafés traités par voie sèche et par voie humide chez le producteur. Fourny Gérard, Descroix Frédéric, Duchene R.. 1994. Bujumbura : ISABU, 24 p.

Le goût de pomme de terre du café au Burundi. Fourny Gérard, Bouyjou Bernard, Perreaux D.. 1994. Paris : CIRAD-CP, 13 p.

Projet recherche "Café"-Burundi. Rapport d'activité du laboratoire de technologie : juin 1993-juin 1994. Fourny Gérard. 1994. Paris : CIRAD-CP, 18 p. N° de rapport : CO_SIC 289
[img]

Etude de la qualité des cerises traitées par les stations de lavage du Burundi. Fourny Gérard. 1992. Montpellier : CIRAD-CP, 67 p.

Mission report

Rapport de mission en Afrique de l'est, Kenya (14-16 mai 2006). Rouzière André, Fourny Gérard. 2006. Montpellier : CIRAD-CP, 16 p. N° de rapport : CIRAD-CP N° 2070

Rapport de mission en Afrique de l'est, Ouganda (17-19 mai 2006). Rouzière André, Fourny Gérard. 2006. Montpellier : CIRAD-CP, 21 p. N° de rapport : CIRAD-CP N° 2071

Rapport de mission en Afrique de l'est, Rwanda (16 - 17 mai 2006). Rouzière André, Fourny Gérard. 2006. Montpellier : CIRAD, 16 p. N° de rapport : CIRAD-CP N° 2072

Report on the mission to East Africa, Kenya (14-16 May 2006). Rouzière André, Fourny Gérard. 2006. Montpellier : CIRAD-CP, 16 p. N° de rapport : CIRAD-CP N° 2070bis

Report on the mission to East Africa, Uganda (17-19 May 2006). Rouzière André, Fourny Gérard. 2006. Montpellier : CIRAD-CP, 22 p. N° de rapport : CIRAD-CP N° 2071

Report on the mission to east Africa, Rwanda (16 - 17 May 2006). Rouzière André, Fourny Gérard. 2006. Montpellier : CIRAD, 16 p. N° de rapport : CIRAD-CP N° 2072bis

Mission d'expertise et d'appui technique au laboratoire de technologie de l'IRAD, Cameroun, du 30 juin - 4 juillet 1997. Fourny Gérard. 1999. Montpellier : CIRAD-CP, 22 p. N° de rapport : CP_SIC 1107

This list was generated on Sun Nov 29 11:21:38 2020 CET.