Nombre de documents : 76.
2024
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2023
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Sugar profile and volatile aroma composition in fermented dried beans and roasted nibs from six controlled pollinated Cameroonian fine-flavor cocoa (Theobroma cacao L.) hybrids.
Perrez Akoa Simon, Boulanger Renaud, Effa Onomo Pierre, Lebrun Marc, Ondobo Martine Louise, Lahon Marie-Christine, Ntyam Mendo Samuel Arsene, Niemenak Nicolas, Djocgoue Pierre-François.
2023.
Food Bioscience,
53:102603, 15 p.
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2022
2021
Multi-block classification of chocolate and cocoa samples into sensory poles.
Biancolillo Alessandra, Preys Sébastien, Gaci Belal, Le Quéré Jean-Luc, Labouré Hélène, Deuscher Zoé, Cheynier Véronique, Sommerer Nicolas, Fayeulle Noémie, Costet Pierre, Hue Clotilde, Boulanger Renaud, Alary Karine, Lebrun Marc, Lahon Marie-Christine, Morel Gilles, Maraval Isabelle, Davrieux Fabrice, Roger Jean-Michel.
2021.
Food Chemistry,
340:127904, 9 p.
2020
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2019
Effect of aroma potential of Saccharomyces cerevisiae fermentation on the volatile profile of raw cocoa and sensory attributes of chocolate produced thereof.
Assi Clair Brice Judicaël, Koné Mai Koumba, Kouamé K., Lahon Marie-Christine, Berthiot Laurent, Durand Noel, Lebrun Marc, Julien-Ortiz A., Maraval Isabelle, Boulanger Renaud, Guehi Tagro Simplice.
2019.
European Food Research and Technology,
245 (7) : 1459-1471.
2018
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2012
2011
2010
Caracateristicas sensoriales del cacao Criollo de Venezuela en funcion del tratamiento poscosecha.
Portillo Elvis, Labarca María, Grazziani Lucia, Cros Emile, Assemat Sophie, Davrieux Fabrice, Boulanger Renaud.
2010.
In : 16th International Cocoa Research Conference. Proceedings : towards rational cocoa production and efficient use ofr a sustainable world cocoa economy = 16e Conférence internationale sur la recherche cacaoyère.Actes ; 16 Conferencia Internacional de Pesquisas em Cacau. Actas ; 16 Conferencia Internacional de investigacion en cacao. Actas : vers une économie cacaoyère durable : quelles stratégies d'approche ? ; para uma produção racional de cacau e o seu uso eficiente para uma economia mundial sustentada do cacau ; hacia una produccion racional y un uso eficiente del cacao para la sustentabilitd
. Lagos : Cocoa Producers' Alliance, 1333-1338.
ISBN 978-065-959-5 Conférence Internationale sur la Recherche Cacaoyère. 16, Bali, Indonésie, 16 Novembre 2009/21 Novembre 2009.
Le chocolat est-il bon pour la santé ?
Barel Michel.
2010.
In : La chimie et l'alimentation, pour le bien-être de l'homme. Dinh-Audouin Minh-Thu (ed.), Jacquesy Rose Agnès (ed.), Olivier Danièle (ed.), Rigny Paul (ed.)
. Les Ulis : EDP Sciences, 123-134.
(L'actualité chimique livres)
ISBN 978-2-7598-0562-4
2009
2008
2007
Le vocabulaire du chocolat.
Barel Michel, Assemat Sophie.
2007.
Chocolat et Confiserie Magazine (423) : 54-60. Atelier d'Analyse Sensorielle des Chocolats, Aix-en-Provence, France, 16 Septembre 2007/18 Septembre 2007.
2006
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2004
Commercialisation autrement ? Le cas du cacao dans la filière " bio - équitable " en Equateur.
Roche Gilles, Deberdt André.
2004.
= Sustainable development and globalization of agri-food markets: AIEA2 International Conference and Workshop of the CAES, Laval University, Quebec City, August 23-24, 2004. AIEA2, SCAE
. s.l. : s.n., 1103-1119.
AIEA2 colloque International sur le Développement Durable et Globalisation dans l'Agroalimentaire, Québec, Canada, 23 Août 2004/24 Août 2004.
2003
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2002
2001
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Les arômes du chocolat.
Barel Michel.
2001.
In : Chocolats et friandises. Académie Française du Chocolat et de la Confiserie ; Eric Zipper (coord.)
. Lucerne : Dormonval, 99.
ISBN 3-907-499-74-3
1999
Les mondes du cacao.
Hébert Anne (ed.),
Ammar-Khodja Pascale.
1999.
Montpellier : CIRAD, 15 p. Salon international de l'agriculture. 36, Paris, France, 27 Février 1999/7 Mars 1999.
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1998
Méthodes analytiques pour le cacao et produits dérivés.
Pontillon J., Cros Emile.
1998.
In : Cacao et chocolat. Production, utilisation, caractéristiques. Pontillon J. (ed.)
. Paris : Technique et documentation Lavoisier, 447-545.
(Collection sciences et techniques agro-alimentaires)
ISBN 2-7430-0174-7
1997
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1996
Formation de l'arôme cacao.
Cros Emile.
1996.
In : Rencontres cacao. Les différents aspects de la qualité. Actes du séminaire = Cocoa meetings. The various aspects of quality. Seminar proceedings. CIRAD-CP
. Montpellier : CIRAD, 63-73.
(Colloques)
ISBN 2-87614-224-4 Rencontres cacao, les différents aspects de la qualité, Montpellier, France, 30 Juin 1995.
Le cacao.
Barel Michel, Cros Emile, Jacquet Michel.
1996.
Montpellier : CIRAD-CP, 82 p.
Relation entre la variété de cacaoyer et la qualité.
Lockwood G., Eskes Albertus.
1996.
In : Rencontres cacao. Les différents aspects de la qualité. Actes du séminaire = Cocoa meetings. The various aspects of quality. Seminar proceedings. CIRAD-CP
. Montpellier : CIRAD, 53-62.
(Colloques)
ISBN 2-87614-224-4 Rencontres cacao, les différents aspects de la qualité, Montpellier, France, 30 Juin 1995.
1995
1994
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Organoleptic quality assessment of small samples from different cacao genotypes fermented under similar conditions in Ivory Coast.
Clément Didier, Eskes Albertus, Guyot Bernard, Perriot Jean-Jacques, Bastide Philippe.
1994.
In : Proceedings. International cocoa conference : challenges in the 90s. Tay E.B. (ed.), Lee M.T. (ed.), Yap T.N. (ed.), Zulkarnain B.I. (ed.), Thong F.T. (ed.), Bong S.L. (ed.), Tee S.K. (ed.)
. Kota Kinabalu : MCB, 479-484.
ISBN 983-99969-0-8 International cocoa conference, Kuala Lumpur, Malaisie, 25 Septembre 1991/28 Septembre 1991.
1993
After four centuries of cocoa, what is the future ? : Abstracts of the International Conference on Cocoa Economy, 19-22 October 1993, Bali, Indonesia.
Ruf François (ed.), Indranada T.K. (ed.), Siswoputranto P.S. (ed.), Genner M. (ed.).
1993.
Jakarta : ASKINDO, 130 p. International Conference on Cocoa Economy, Bali, Indonésie, 19 Octobre 1993/22 Octobre 1993.
1992
Cocoa.
Mossu Guy.
1992.
London : MacMillan, 103 p. (The Tropical Agriculturalist) ISBN 0-333-57076-6
1990
Le cacaoyer.
Mossu Guy.
1990.
Paris : Maisonneuve et Larose, 159 p. (Le Technicien d'agriculture tropicale, 14) ISBN 2-7068-1013-0 ; 92-9028-167-7
1986
Mechanization of cocoa processing.
Vincent Jean-Claude, Stessels Louis.
1986.
In : Cocoa and coconuts: progress and outlook. Pushparajah E. (ed.), Chew Poh Soon (ed.). ISP
. Kuala Lumpur : ISP, 577-585.
ISBN 967-9949-21-4 International Conference on Cocoa and Coconuts, Kuala Lumpur, Malaisie, 15 Octobre 1984/17 Octobre 1984.
1985
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1984
1982
1977
1970
1962
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