Agritrop
Home

Items where Author is "Pons, Brigitte"

Export as [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0
Group by: Item Type | Date | No Grouping
Number of items: 56.

Journal article

Modelling of brown rice and limited-water cooking modes and its potential use for texture prediction. Briffaz Aurélien, Bohuon Philippe, Méot Jean-Michel, Pons Brigitte, Matencio Françoise, Dornier Manuel, Mestres Christian. 2014. Journal of Food Engineering, 141 : pp. 99-106.
[img]

Modelling starch phase transitions and water uptake of rice kernels during cooking. Briffaz Aurélien, Mestres Christian, Matencio Françoise, Pons Brigitte, Dornier Manuel. 2013. Journal of Cereal Science, 58 (3) : pp. 387-392.
[img]

Evaluation de la qualité de quelques variétés de riz de Madagascar. Rahanitrarivony Veronirina, Ralison Charlotte, Pons Brigitte, Mestres Christian. 2012. Bulletin de l'Académie Nationale des Arts, des Lettres et des Sciences, 91 (1) : pp. 133-137.
[img]

Physico-chemical characterization of starches extracted from potatoes of the group Phureja. Caceres Marleny, Mestres Christian, Pons Brigitte, Gibert Olivier, Amoros Walter, Salas Elisa, Dufour Dominique, Bonierbale Merideth, Pallet Dominique. 2012. Starch - Stärke, 64 (8) : pp. 621-630.
[img]

Effects of cultivar and harvesting conditions (age, season) on the texture and taste of boiled cassava roots. Hongbete Franck, Mestres Christian, Akissoé Noël H., Pons Brigitte, Hounhouigan Joseph D., Cornet Denis, Mathurin Nago C.. 2011. Food Chemistry, 126 (1) : pp. 127-133.
[img]

Sensory texture of cooked rice is rather linked to chemical than to physical characteristics of raw grain. Mestres Christian, Ribeyre Fabienne, Pons Brigitte, Fallet Véronique, Matencio Françoise. 2011. Journal of Cereal Science, 53 (1) : pp. 81-89.
[img]

Des consommateurs malgache sensibles à la qualité du riz. Dabat Marie-Hélène, Pons Brigitte, Razafimandimby Simon. 2008. Economie Rurale (308) : pp. 6-18.
[img]
Preview

Cooking behavior of rice in relation to kernel physicochemical and structural properties. Vidal Véronique, Pons Brigitte, Brunnschweiler Judith, Handschin Stephan, Rouau Xavier, Mestres Christian. 2007. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55 (2) : pp. 336-346.
[img]

Grain quality variation and relationships with morpho-physiological traits in rice (Oryza sativa L.) genetic resources in Europe. Koutroubas Spyridon D., Mazzini Flavio, Pons Brigitte, Ntanos Dimitrios. 2004. Field Crops Research, 86 (2-3) : pp. 115-130.
[img]

Physico-chemical and cooking characteristics of some rice varieties. Gonzalez Rolando J., Livore Alberto, Pons Brigitte. 2004. Brazilian Archives of Biology and Technology, 47 (1) : pp. 71-76.

Identifying objective characteristics that predict clusters produced by sensory attributes in cooked rice. Rousset Sylvie, Pons Brigitte, Martin Jean François. 1999. Journal of Texture Studies, 30 (5) : pp. 509-532.

A rapid method for the determination of amylose content by using differential-scanning calorimetry. Mestres Christian, Matencio Françoise, Pons Brigitte, Yajid M., Fliedel Geneviève. 1996. Starch - Stärke, 48 (1) : pp. 2-6.

Qualité du riz : enquête auprès des consommateurs ivoiriens et évaluation instrumentale des variétés. Dallard J., Pons Brigitte. 1994. Agriculture et Développement (2) : pp. 29-34.
[img]
Preview

Le problème de l'évaluation de la qualité du riz : les riz de type indica cultivés dans la Communauté économique européenne. Pons Brigitte, Mestres Christian, Faure Jacques. 1992. L'Agronomie Tropicale (1975), 46 (1) : pp. 59-64.

Book chapter

Le riz. Jacquot Michel, Clément Guy, Guiderdoni Emmanuel, Pons Brigitte. 1992. In : Amélioration des espèces végétales cultivées. Objectifs et critères de sélection = Improving cultivated plant species. Objectives and selection criteria. Galais A., Bannerot H. Paris : INRA, pp. 71-88.

Paper with proceedings

Analysis of the diversity of rice genetic resources for use in Europe-determination of a core collection. Feyt Henri, Dubois Cécile, Clément Guy, Jacquemard Jean-Charles, Giner Michel, Luce Claude, Noyer Jean-Louis, Pons Brigitte, Risterucci Ange-Marie, Tharreau Didier, Perrier Xavier. 2002. In : Rice genetic resources and breeding for Europe and other temperate areas : proceedings of Eurorice 2001 Symposium, Cirad, Ird, Ksau, Krasnodar Territory, Vniirisa, September, 3-8, 2001, Krasnodar, Russia. CIRAD, IRD, KSAU, Krasnodar. Montpellier : CIRAD ISBN 2-87614-504-9 Eurorice 2001 Symposium, Krasnodar, Russie, 3 September 2001/8 September 2001.

Dureté, caractéristiques physicochimiques et aptitude au décorticage des grains de sorgho. Fliedel Geneviève, Grenet C., Gontard Nathalie, Pons Brigitte. 1989. In : Céréales en régions chaudes : conservation et transformation. Parmentier M. (ed.), Foua Bi K. (ed.). AUPELF-UREF, OUA. Montrouge : John libbey eurotext, pp. 187-201. (Universités francophones) ISBN 0-86196-218-4 Colloque international de technologie céréales en régions chaudes : conservation et transformation, N'Gaoundere, Cameroun, 22 February 1988/27 February 1988.

Poster

Physico-chemical characterization of starches extracted from native potatoes of group Solanum phureja. Caceres Marleny, Mestres Christian, Pons Brigitte, Gibert Olivier, Amoros Walter, Salas Elisa, Bonierbale Merideth, Dufour Dominique, Pallet Dominique. 2009. In : 15th Triennal Symposium of the International Society for Tropical Root Crops (ISTRC). Tropical roots and tubers in a changing climate: A convement opportunity for the world, 2-6 November 2009, Lima, Peru. s.l. : s.n., 1 p. Symposium of the International Society for Tropical Root Crops. 15, Lima, Pérou, 2 November 2009/6 November 2009.

Paper without proceedings

Discrimination between aromatic and non-aromatic rice by near infrared spectroscopy : a preliminary study. Davrieux Fabrice, El Ouadrhiri Youssef, Pons Brigitte, Bastianelli Denis. 2007. In : Near infrared spectroscopy : Proceedings of the 12th International Conference, Auckland, New Zealand, 9th - 15th April 2005. Burling-Claridge G.R. (ed.), Holroyd S.E. (ed.), Sumner R.M.W. (ed.). NIRCE. Chichester : IM Publications, pp. 394-396. ISBN 978-0-473-11646-0|978-0-473-11746-7 International Conference on Near Infrared Spectroscopy. 12, Auckland, Nouvelle-Zélande, 9 April 2005/15 April 2005.
[img]
Preview

Prediction of protein and amylose content and gelatinization temperature of rice at different stages of processing. Davrieux Fabrice, Pons Brigitte, El Ouadrhiri Youssef, Fallet Véronique, Francalanci Philippe, Matencio Françoise, Bastianelli Denis. 2007. In : Near infrared spectroscopy : Proceedings of the 12th International Conference, Auckland, New Zealand, 9th - 15th April 2005. Burling-Claridge G.R. (ed.), Holroyd S.E. (ed.), Sumner R.M.W. (ed.). NIRCE. Chichester : IM Publications, pp. 391-393. ISBN 978-0-473-11646-0|978-0-473-11746-7 International Conference on Near Infrared Spectroscopy. 12, Auckland, Nouvelle-Zélande, 9 April 2005/15 April 2005.
[img]
Preview

Préférences des consommateurs et message des prix : le riz pluvial à Madagascar [Draft]. Dabat Marie-Hélène, Pons Brigitte, Razafimandimby Simon. 2005. In : Colloque SFER au nom de la qualité : quelle(s) qualité(s) demain, pour quelle(s) demande(s) ? 5-6 octobre 2005, Clermont ferrand. SFER. s.l. : s.n., 11 p. Colloque SFER au nom de la qualité, Clermont-Ferrand, France, 5 October 2005/6 October 2005.

Description et préférences de produits alimentaires analysées par la cartographie des préférences et l'analyse des correspondances. Rousset Sylvie, Martin Jean François, Rousseau F., Pons Brigitte. 2000. In : Sixièmes journées européennes agro-industrie et méthodes statistiques, Pau, 19-21 janvier 2000. s.l. : s.n., 8 p. Journées européennes agro industrie et méthodes statistiques. 6, Pau, France, 19 January 2000/21 January 2000.

Analysis of the rice commodity channel in Romania, focusing on the quality of local and imported rice, and factors governing sales. Mendez Del Villar Patricio, Pons Brigitte, Munteanu M.. 1999. In : The research strategy for rice in transition and economic situation, Bucarest, Roumanie, 2nd to 4th september 1999. s.l. : s.n., 14 p. The research strategy for rice in transition and economic situation, Bucarest, Roumanie, 2 September 1999/4 September 1999.

Approche de la filière riz en Roumanie axée sur la qualité du riz commercialisé et importé, et les déterminants d'achat. Mendez Del Villar Patricio, Pons Brigitte, Munteanu M.. 1999. In : The research strategy for rice in transition and economic situation, Bucarest, Roumanie, 2nd to 4th september 1999. s.l. : s.n., 13 p. The research strategy for rice in transition and economic situation, Bucarest, Roumanie, 2 September 1999/4 September 1999.

Genetic and biochemical analysis of aroma in rice. Lorieux Mathias, Petrov Marina, Pons Brigitte, Clément Guy, Faure Jacques, Ghesquière Alain. 1998. In : International symposium on rice quality: communications = [Symposium international sur la qualité du riz : communications]. CCE; INRA. Bruxelles : CCE, pp. 1-9. International Symposium on Rice Quality, Nottingham, Royaume-Uni, 24 November 1997/27 November 1997.

Sensory profile of cooked rice and consumer preferences. Martin Jean François, Rousset Akrim S., Pons Brigitte, Rousseau F.. 1997. In : International Symposium on Rice Quality. Montpellier : CIRAD-CA, 11 p. International Symposium on Rice Quality, Nottingham, Royaume-Uni, 24 November 1997/27 November 1997.

Cooking quality of rice : instrumental measurements and sensory analysis. Pons Brigitte, Rousset Akrim S., Martin Jean François, Faure Jacques. 1996. In : International Cereal and Bread Congress = [Congrés international sur les céréales et le pain]. Association Internationale de Chimie Céréalière. Schwechat : ICC, 11 p. International Cereal and Bread Congress. 10, Porto Carras, Grèce, 9 June 1996/12 June 1996.

The influence of climatic conditions on the technological quality of rice. Ndjiondjop Marie-Noëlle, Pons Brigitte, Courtois Brigitte. 1996. In : International upland rice breeders workshop, Djakarta, Indonesia, 09-10 February, 1996. s.l. : s.n., 9 p. International Upland Rice Breeders Workshop, Djakarta, Indonésie, 9 February 1996/10 February 1996.

Development of a texture profile following sensory analysis of cooked rice. Relationships between grain physico-chemical characteristics, instrumental measurement and sensory analysis of cooked rice. Rousset Sylvie, Pons Brigitte, Pilandon C.. 1994. In : Temperate rice conference on temperate rice. Achievements and potential, Yanco, Australia, 1994 February 21-24. s.l. : s.n., pp. 199-210. Temperate Rice Conference, Yanco, Australie, 21 February 1994/24 February 1994.

Improvement of paddy quality by optimisation of drying conditions. Bonazzi Catherine, Courtois F., Geneste C., Pons Brigitte, Lahon Marie-Christine, Bimbenet Jean-Jacques. 1994. In : Drying 94. Vol A and B. Rudolph V., Keey R.B., Mujumdar Arun S.. Montréal : McGill University, pp. 1031-1035. International Drying Symposium. 9, Gold Coast, Australie, 1 August 1994/4 August 1994.

La qualité des riz de type indica cultivés dans la CEE. Faure Jacques, Mestres Christian, Pons Brigitte. 1989. In : Prémices du riz. Arles : Centre français du riz, pp. 1-15. Colloque européen de recherche rizicole, prémices du riz, Arles, France, 5 September 1989/6 September 1989.

Critères de qualité des riz dans la CEE. Faure Jacques, Mestres Christian, Pons Brigitte. 1988. In : Congrès annuel de l'Association Américaine des Chimistes des Céréales (AACC). Montpellier : CIRAD-IRAT, pp. 10-30. Annual Congress of the American Association of Cereal Chemists. 73, San Diego, États-Unis, 9 October 1988/13 October 1988.

Evaluation de la dureté du sorgho. Relation avec certaines caractéristiques physicochimiques des grains et leur aptitude au décorticage. Fliedel Geneviève, Grenet C., Gontard Nathalie, Pons Brigitte. 1988. In : Stockage et transformation des céréales tropicales. Montpellier : CIRAD-IRAT, 22 p. Congrès AUPELF, N'Gaoundéré, Cameroun, 22 February 1988/26 February 1988.

Activités du laboratoire de technologie de l'IRAT en matière de riz. Pons Brigitte, Faure Jacques. 1987. In : Réunion des sélectionneurs riz. CIRAD-IRAT. Montpellier : CIRAD-IRAT, pp. 106-108. Réunion des sélectionneurs riz, Montpellier, France, 1 September 1987/3 September 1987.

Technical and research document

France AgriMer Convention d'exécution PRIZ 2008-2, compte rendu année 5-2009. Optimisation des conditions de traitement et de conservation du riz pour la qualité aromatique : Plan d'adaptation de la filière riz camarguaise. Boulanger Renaud, Poonlaphdecha Srisupaph, Pons Brigitte, Méot Jean-Michel, Lahon Marie-Christine, Günata Ziya, Mestres Christian. 2009. Montpellier : CIRAD, 23 p.
[img]

Compte rendu Action 4, Axe 3. Modélisation de la texture du riz cuit : plan d'aptation de la filière riz camarguaise, convention d'execution ONIC/CIRAD. Mestres Christian, Pons Brigitte, Ribeyre Fabienne, Grabulos Joël, Matencio Françoise, Fallet Véronique, Faure P., Vidal Véronique. 2006. Montpellier : CIRAD, 50 p.

Activité n° 13. Amélioration et conception d'équipements : étude et mise au point d'un décortiqueur Engelberg pour le fonio et étude de la séparation dimensionnelle. Marouzé Claude, Thaunay Patrice, Seige Christophe, Pons Brigitte. 2001. Montpellier : CIRAD, 28 p. N° de rapport : CIRAD-AMIS N°80/01
[img]

Spectrométrie proche infrarouge. Détermination de différentes caractéristiques physico-chimiques du riz blanchi (broyé et grain), des riz cargo, du maïs en grains et du sorgho non décortiqué broyé. Davrieux Fabrice, Mestres Christian, Pons Brigitte, Matencio Françoise, Francalanci Philippe, El Ouadrhiri Youssef, Fallet Véronique, Rami Jean-François, Fliedel Geneviève. 2000. Montpellier : CIRAD-CA, 66 p.
[img]

Aptitude technologique du riz camarguais pour la transformation appertisée. Tisne Corine, Bartholin Gérard, Faure Jacques, Pons Brigitte, Francalanci Philippe. 1997. Paris : CTCPA, 83 p. (Information technique CTCPA, 132)

Compte-rendu d'activité du laboratoire de technologie des céréales. Convention Centre Français du Riz 1995. Secteur d'activité : transformation du riz. Faure Jacques, Mestres Christian, Pons Brigitte, Matencio Françoise. 1996. Montpellier : CIRAD-CA, 18 p.

Convention Centre français du riz 1991. Secteur d'activité transformation du riz. Compte-rendu d'activité du laboratoire de Technologie des Céréales. Mestres Christian, Pons Brigitte, Matencio Françoise, Francalanci Philippe. 1993. Montpellier : CIRAD-CA, 18 p.

Compte-rendu d'activité 1990. Convention "Centre Français du Riz" N.9016.Secteur d'activité : transformation du riz. Mestres Christian, Pons Brigitte, Matencio Françoise, Francalanci Philippe, Faure Jacques. 1991. Montpellier : CIRAD-IRAT, 11 p.

Mission report

Compte-rendu de mission à Madagascar, 6/02/06 - 15/02/06. Pons Brigitte. 2006. Montpellier : CIRAD-FLHOR, 14 p.

Compte-rendu de mission en Hongrie, 15-18 septembre 1997. Pons Brigitte, Feyt Henri. 1997. Montpellier : CIRAD-CA, 18 p.

This list was generated on Sun Nov 22 04:21:56 2020 CET.