Agritrop
Accueil

Résultats pour Sujet : "S30 - Régimes alimentaires et maladies nutritionnelles"

Format d'export [feed] RSS 1.0 [feed] RSS 2.0
Grouper par : Type de document | Année de publication | Aucun

Nombre de documents : 84.

Article de revue

Barriers and facilitators in the use of iron and folic acid and vitamin A supplementation and improving dietary practices: A qualitative study in Zinder and Maradi, Niger [OAB(T2)3-6]. Landais Edwige, Miotto-Plessis Mathilda, Bene Christophe, Maître d'Hôtel Elodie, Mai Truong T., Somé Jérome W., Verger Eric O.. 2023. Annals of Nutrition and Metabolism, 79, suppl. 1, Résumé : p. 308. International Congress of Nutrition. 22, Tokyo, Japon, 6 Décembre 2022/11 Décembre 2022.
[img]
Prévisualisation

Community perceptions on the factors in the social food environment that influence dietary behaviour in cities of Kenya and Ghana: A Photovoice study. Wanjohi Milka Njeri, Pradeilles Rebecca, Asiki Gershim, Holdsworth Michelle, Kimani-Murage Elizabeth W., Muthuri Stella, Irache Ana, Laar Amos, Zotor Francis, Tandoh Akua, Klomegah Senam, Graham Fiona, Osei-Kwasi Hibbah Araba, Green Mark Alan, Coleman Nathaniel, Mensah Kobby, Akparibo Robert, Aryeteey Richmond, Rousham Emily, Bricas Nicolas, Bohr Marco, Griffiths Paula. 2023. Public Health Nutrition, 26 (3) : 661-673.
[img]
Prévisualisation

Exploring the complementarity of fortification and dietary diversification to combat micronutrient deficiencies: A scoping review. Bechoff Aurélie, de Bruyn Julia, Alpha Arlène, Wieringa Frank T., Greffeuille Valérie. 2023. Current Developments in Nutrition, 7 (2):100033, 19 p.
[img]
Prévisualisation

Factors associated with minimum dietary diversity, minimum meal frequency and minimum acceptable diet practices among children 6-23 months of age in Bobo-Dioulasso, Burkina Faso. Hien A., Some J.W., Toe L.C., Sombie O., Meda N.T.R., Ilboudo B., Kassie Daouda, Fournet Florence, Ouedraogo A.G., Zeba Augustin Nawidimbasba. 2023. African Journal of Food, Agriculture, Nutrition and Development, 23 (3) : 22831-22852.
[img]
Prévisualisation

Optimizing local diet using linear programming to improve micronutrient intakes of lactating women in rural area of Senegal [PAB(T6)-106]. Thiam Mbeugué, Diouf Adama, Ndiaye Babacar Mbaye, Coly Ousseynou Baba, Kébé Saliou Diombo, Badiane Abdou, Diongue Ousmane, Idohou-Dossou Nicole, Medoc Jean-Michel. 2023. Annals of Nutrition and Metabolism, 79, suppl. 1, Résumé : p. 849. International Congress of Nutrition. 22, Tokyo, Japon, 6 Décembre 2022/11 Décembre 2022.
[img]
Prévisualisation

Nutritional quality of ready-to-use therapeutic foods: Focus on lipid composition and vitamin content. Moustiés Célia, Bourlieu-Lacanal Claire, Hemery Youna Morgane, Baréa Bruno, Villeneuve Pierre, Servent Adrien, Alter Pascaline, Lebrun Marc, Laillou Arnaud, Wieringa Frank T., Avallone Sylvie. 2022. OCL. Oilseeds and Fats, Crops and Lipids, 29:13, 12 p.
[img]
Prévisualisation

A one-health approach to investigating an outbreak of alimentary tick-borne encephalitis in a non-endemic area in France (Ain, Eastern France): A longitudinal serological study in livestock, detection in ticks, and the first tick-borne encephalitis virus isolation and molecular characterisation. Gonzalez Gaëlle, Bournez Laure, Moares Rayane Amaral, Dumarest Marine, Galon Clémence, Vorimore Fabien, Cochin Maxime, Nougairède Antoine, Hennechart-Collette Catherine, Perelle Sylvie, Leparc-Goffart Isabelle, Durand Guillaume André, Grard Gilda, Bénet Thomas, Danjou Nathalie, Blanchin Martine, Lacour Sandrine A., Boué Franck, Chenut Guillaume, Mainguet Catherine, Simon Catherine, Brémont Laurence, Zientara Stéphan, Moutailler Sara, Martin-Latil Sandra, Dheilly Nolwenn M., Beck Cécile, Lecollinet Sylvie. 2022. Frontiers in Microbiology, 13:863725, 15 p.
[img]
Prévisualisation

Effets bénéfiques potentiels des acides gras furaniques, des lipides alimentaires bioactifs. Alvarado Katherine, Durand Erwann, Vaysse Laurent, Liengprayoon Siriluck, Gaillet Sylvie, Coudray Charles, Casas François, Feillet-Coudray Christine. 2021. Cahiers de Nutrition et de Diététique, 56 (2) : 117-125.

Hypolipidaemic, hypoglycaemic and antioxidant effects of a tropical highland blackberry beverage consumption in healthy individuals on a high-fat, high-carbohydrate diet challenge. Quesada-Morúa María S., Hidalgo Olman, Morera Jéssica, Rojas Gustavo, Perez Ana, Vaillant Fabrice, Fonseca Lidiette. 2020. Journal of Berry Research, 10 (3) : 459-474.
[img]

Les repas des Marocains. Comparaison entre Casablanca et des communes rurales du Souss (enquête de 2013). Tibère Laurence, Poulain Jean-Pierre, Bricas Nicolas, Boumeggouti Driss, Fischler Claude. 2020. Anthropology of the Middle East, 15 (2) : 136-151.
[img]
Prévisualisation

Unhealthy eating practices of city-dwelling Africans in deprived neighbourhoods: Evidence for policy action from Ghana and Kenya. Holdsworth Michelle, Pradeilles Rebecca, Tandoh Akua, Green Mark Alan, Wanjohi Milka Njeri, Zotor Francis, Asiki Gershim, Klomegah Senam, Abdul-Haq Zakia, Osei-Kwasi Hibbah Araba, Akparibo Robert, Bricas Nicolas, Auma Carol, Griffiths Paula, Laar Amos. 2020. Global Food Security, 26:100452, 13 p.
[img]
Prévisualisation
[img]
Prévisualisation

How to meet nutritional recommendations and reduce diet environmental impact in the Mediterranean region? An optimization study to identify more sustainable diets in Tunisia. Perignon Marlène, Sinfort Carole, El Ati Jalila, Traissac Pierre, Drogué Sophie, Darmon Nicole, Amiot Marie Josèphe, Achir Nawel, Alouane L., Bellagha Sihem, Bosc Pierre-Marie, Broin Mélanie, Darmon Nicole, Dhuique-Mayer Claudie, Dop Marie-Claude, Drogué Sophie, Dury Sandrine, Ferchoui A., Gaillard Cédric, et al.. 2019. Global Food Security, 23 : 227-235.
[img]

Long-term follow-up of muscle lipid accumulation, mitochondrial activity and oxidative stress and their relationship with impaired glucose homeostasis in high fat high fructose diet-fed rats. Wang Yang, Fouret Gilles, Bonafos Béatrice, Blachnio-Zabielska Agnieszka, Leroy Thibault, Crouzier David, Baréa Bruno, Gaillet Sylvie, Moro Cedric, Lecomte Jérôme, Coudray Charles, Feillet-Coudray Christine. 2019. Journal of Nutritional Biochemistry, 64 : 182-197.
[img] [img]
Prévisualisation

Reforzar el diálogo en sanidad global: conectar las redes regionales de investigación en los países en desarrollo. Roger François, De Romemont Aurelle, Binot Aurélie, Loire Etienne, Girard Philippe. 2019. Perspective (53) : 1-4.
[img]
Prévisualisation

Renforcer le dialogue en santé globale : connecter les réseaux régionaux de recherche au Sud. Roger François, De Romemont Aurelle, Binot Aurélie, Loire Etienne, Girard Philippe. 2019. Perspective (53) : 1-4.
[img]
Prévisualisation

Strengthening the global health dialogue: linking research networks in the Global South. Roger François, De Romemont Aurelle, Binot Aurélie, Loire Etienne, Girard Philippe. 2019. Perspective (53) : 1-4.
[img]
Prévisualisation

Supplementing food for health: Practices amongst French adults aged 60 to 75 years. Lepiller Olivier, Cazes-Valette Geneviève. 2018. Review of Agricultural, Food and Environmental Studies, 99 (3-4) : 253-279.
[img]
Prévisualisation
[img]

Influence of soil properties on Ni accumulation in food crops and corresponding dietary health risk with a typical Chinese diet. Luo D., Zheng H., Chen Y., Deleporte Philippe, Xie T., Staunton Siobhán, Wang G.. 2017. Soil Use and Management, 33 (4) : 653-662.
[img]

Le riz : bénéfices et risques pour la santé. Goyon Annabelle, Mestres Christian. 2017. Cahiers de Nutrition et de Diététique, 52 (4) : 202-209.
[img]

Stevia derivative and its potential uses in diabetic-directed foods. Review. Perez Elevina, González Cesar, Vaillant Fabrice, Lares Mary. 2016. Journal of Nutrients, 3 (1) : 1-20.
[img]

Valoriser le naturel dans l'alimentation. Lepiller Olivier. 2016. Cahiers de Nutrition et de Diététique, 51 (2) : 73-80.
[img]

[img]
Prévisualisation

Diets of Malian and Moroccan people living in their home countries and in France and its association with economic status. Fortin Sonia, Landais Edwige, Hibbi N., Lebrun Marc, Calandre Natacha, Derouiche A.F., Bricas Nicolas, Maire Bernard. 2013. Annals of Nutrition and Metabolism, 63, suppl.1, Résumé : 185. European Nutrition Conference. 20, Grenade, Espagne, 15 Septembre 2013/20 Septembre 2013.
[img]

Protection against lead contamination by strains of lactic acid bacteria from fermented camel milk. Akhmetsadykova Shynar, Konuspayeva Gaukhar, Loiseau Gérard, Baubekova Almagul, kanayat Shattik, Akhmetsadykov Nourlan, Faye Bernard. 2013. Emirates Journal of Food and Agriculture, 25 (4) : 274-282.
[img]
Prévisualisation

Avian influenza in Vietnam : chicken-hearted consumers ? Figuié Muriel, Fournier Tristan. 2008. Risk Analysis, 28 (2) : 441-541.
[img]

Regular users of supermarkets in Greater Tunis have a slightly improved diet quality. Tessier Sophie, Traissac Pierre, Maire Bernard, Bricas Nicolas, Eymard-Duvernay Sabrina, El Ati Jalila, Delpeuch Francis. 2008. Journal of Nutrition, 138 (4) : 768-774.
[img]

Pesticide residues in heterogeneous plant populations, a model-based approach applied to nematicides in banana (Musa spp.). Tixier Philippe, Chabrier Christian, Malezieux Eric. 2007. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 55 (6) : 2504-2508.
[img]

Nutrition. La vérité sur... le café. Lamirand Clémence, Montagnon Christophe (collab.). 2005. Sciences et Avenir (698) : 70-71.

Evolution de la consommation alimentaire et de l'état nutritionnel des populations urbaines au Vietnam au cours des vingt dernières années. La Danh Tuyen, Le Bach Mai, Figuié Muriel, Bricas Nicolas, Maire Bernard, Dop Marie-Claude, Nguyen Dinh Chung, Nguyen Cong Khan. 2004. Cahiers Agricultures, 13 (1) : 31-38.
[img]
Prévisualisation

Alimentation et santé : le point de vue des consommateurs. Figuié Muriel. 2003. Le Consommateur (132), 1 p.
[img]

Comportements alimentaires les leçons du Sud ? Bricas Nicolas. 2002. Pour (175) : 180-186.

Fruit and vegetables and nutritional issues. Harzig Jean. 2001. Fruitrop (English ed.) (85) : 4-6. Journée professionnelle Technofruits 2001, Montpellier, France, 5 Septembre 2001.
[img]
Prévisualisation

Fruits et légumes et enjeux nutritionnels. Harzig Jean. 2001. Fruitrop (Ed. Française) (85) : 4-6. Journée professionnelle Technofruits 2001, Montpellier, France, 5 Septembre 2001.
[img]
Prévisualisation

Garlic and health. Kik Chris, Kahane Rémi, Gebhardt Rolf. 2001. Nutrition Metabolism and Cardiovascular Diseases, 11 (4), suppl. : 57-65.

L'alimentation hors du domicile des écoliers de Cotonou (Bénin). Chauliac M., Bricas Nicolas, Ategbo Eric-Alain, Amoussa W., Zohoun I.. 1998. Santé, 8 (2) : 101-108.

L'arachide et l'allergie alimentaire. Synthèse bibliographique sommaire, juillet 1998. Gautreau Jean. 1998. Arachide Infos - CORAF (8) : 8-11. Peanut Allergy Seminar, Leatherhead, Royaume-Uni, 11 Mars 1994.

Le retour de la cuisine locale. Bricas Nicolas. 1996. Vivre Autrement, 6 (9), n.p

Facteurs associés au retard de croissance dans une vallée andine. Sautier Denis. 1991. Cahiers d'Etudes et de Recherches Francophones. Cahiers Santé, 1 (5) : 388-396.

Sahel. Alimentation : au-delà des céréales. Bricas Nicolas, Sauvinet Rachel. 1989. La Lettre de Solagral. Stratégies Alimentaires (30) : 4-5.

Utilisation alimentaire des dérivés des cotonniers sans gossypol. Marquié Catherine. 1987. Coton et Fibres Tropicales, 42 (1) : 65-73.
[img]
Prévisualisation

Café et santé. Coste René. 1984. Café, Cacao, Thé, 28 (3) : 217-218.

Chapitre d'ouvrage

Des villes plus carnivores que végétariennes : un essai d'écologie politique urbaine. Bruckert Michaël. 2020. In : Villes voraces et villes frugales. Fumey Gilles (ed.), Paquot Thierry (ed.). Paris : CNRS Editions, 159-188. ISBN 978-2-271-12465-4
[img]
Prévisualisation
[img]

Conclusion: The elusive and unstable linkages between food consumption and food production. Dury Sandrine, Bricas Nicolas, David-Benz Hélène. 2019. In : Food systems at risk. New trends and challenges. Dury Sandrine (ed.), Bendjebbar Pauline (ed), Hainzelin Etienne (ed.), Giordano Thierry (ed.), Bricas Nicolas (ed.). Rome : CIRAD-FAO, p. 119. ISBN 978-2-87614-751-5
[img]
Prévisualisation

Nutritional risks of unhealthy diets. Dury Sandrine, Martin-Prével Yves. 2019. In : Food systems at risk. New trends and challenges. Dury Sandrine (ed.), Bendjebbar Pauline (ed), Hainzelin Etienne (ed.), Giordano Thierry (ed.), Bricas Nicolas (ed.). Rome : CIRAD-FAO, 111-114. ISBN 978-2-87614-751-5
[img]
Prévisualisation

Changement climatique: impact sur la consommation alimentaire et la nutrition. Holdsworth Michelle, Bricas Nicolas. 2015. In : Changement climatique et agricultures du monde. Torquebiau Emmanuel (ed.). Versailles : Ed. Quae, 213-224. (Agricultures et défis du monde)
[img]

Alimentation et nutrition en Afrique subsaharienne : les recherches entre problèmes persistants et changements majeurs. Delpeuch Francis, Bricas Nicolas, Maire Bernard. 2006. In : Sciences et pays en développement : Afrique subsaharienne francophone. Gros François (ed.). Les Ulis : EDP Sciences, 151-165. (Académie des sciences, 21) ISBN 2-86883-819-7

L'Indonésie face au défi de l'autosuffisance. Bourgeois Robin, Gérard Françoise. 2004. In : Déméter 2005 : économie et stratégies agricoles. Club Déméter. Paris : Club Déméter, 77-105.
[img]

Identification des indicateurs de la surveillance alimentaire et nutritionnelle en Tunisie. Bricas Nicolas, Mokni Ridha, Le Bihan Geneviève. 2002. In : L'approche causale appliquée à la surveillance alimentaire et nutritionnelle en Tunisie. Le Bihan Geneviève (ed.). Paris : CIHEAM, 137-148. (Options méditerranéennes, 41) ISBN 2-85352-245-8
[img]

L'évolution des styles alimentaires. Bricas Nicolas. 1992. In : Le développement agricole au Sahel. Tome 1. Milieux et défis. Bosc Pierre-Marie (ed.), Dollé Vincent (ed.), Garin P. (ed.), Yung Jean-Michel (ed.). Montpellier : CIRAD-SAR, 179-209. (Collection documents systèmes agraires, 17) ISBN 2-906390-17-8

Communication avec actes

Food consumption patterns in urban areas and consequences for local food processing in Africa. Bricas Nicolas. 1994. In : Changes in food consumption in Asia : effects on production and use upland crops. Bottema J.W.T., De Silva G.A.C., Stoltz D.R.. CGPRT. Bogor : CGPRT, 149-152. (CGPRT Centre Monographs, n. 28) ISBN 979-8059-53-0 Changes in Food Consumption in Asia: Effects on Production and use Upland Crops, Kandy, Sri Lanka, 6 Octobre 1992/9 Octobre 1992.

Communication sans actes

Formulacion de mezcla para elaborar torta para regimenes especiales. Cueto Bautista Davdmary, Perez Elevina, Dufour Dominique. 2011. In : VIII Congreso Iberoamericano de Ingenieria en Alimentos (CIBIA 8): Llave de la innovacion, 23-26 octubre del 2011, Lima, Peru. s.l. : s.n., 5 p. Congreso Iberoamericano de Ingenieria en Alimentos. 8, Lima, Pérou, 23 Octobre 2011/26 Octobre 2011.
[img]
Prévisualisation

Intérêt de l'étude de la perception des risques nutritionnels liés à l'alimentation chez les enfants (carences, pléthore) pour comprendre les décalages entre recommandations nutritionnelles et comportements alimtaires : une comparaison mères-experts au Vietnam. Calandre Natacha. 2005. In : 7èmes Journées Jeunes chercheurs du département sciences sociales : Université des sciences sociales, Toulouse les 14 et 15 mars 2005. s.l. : s.n., 15 p. Journées Jeunes Chercheurs du Département Sciences Sociales. 7, Toulouse, France, 14 Mars 2005/15 Mars 2005.
[img]
Prévisualisation

Perception of nutritional risks (malnutrition, obesity) by vietnamese mothers. Calandre Natacha. 2005. In : Economics and Social Science Research in Food, Agriculture, Environment and Development : European PhD Workshop, Wageningen, Netherlands, 22-23 September 2005. s.l. : s.n., 15 p. Workshop on "Economics and Social Science Research in Food, Agriculture, Environment and Development", Wageningen, Pays-Bas, 22 Septembre 2005/23 Septembre 2005.
[img]
Prévisualisation

Perception of nutritional risks (malnutrition, overweight). A case study in Vietnam : Implications for risk management. Calandre Natacha. 2005. In : 97th EAAE Seminar on "The economics and policy of diet and health", 21-22 April 2005, Reading. EAAE. s.l. : s.n., 24 p. EAAE Seminar. 97, Reading, Royaume-Uni, 21 Avril 2005/22 Avril 2005.
[img]
Prévisualisation

La conduite des animaux au pâturage, facteur décisif de la durabilité des prairies et de la valeur des rations ingérées, méthodes d'aide à la décision : Fonds commun INRA/CIRAD année 1999 - Projet n°7. Guérin Hubert, Duru Michel, Lecomte Philippe. 2004. In : Séminaire de restitution. Appels à proposition 2000 et 2001 du fonds commun Inra-Cirad, Montpellier 7 et 8 septembre 2004. CIRAD, INRA. Montpellier : CIRAD, 42-45. Séminaire de restitution du fonds commun Inra-Cirad, Montpellier, France, 7 Septembre 2004/8 Septembre 2004.
[img]
Prévisualisation

Le blé en Inde : l'auto-suffisance en question. Aymar Honoré, Nicoletti Jean-Pierre. 2003. In : Regards des sciences sociales françaises sur l'agriculture indienne : diapositives ou exposés présentés à l'atelier du 18 mars 2003 au Jardin tropical de Paris, Nogent-sur-Marne, France. Maison des sciences de l'homme, INRA, CIRAD-AMIS-ECOPOL, ENGREF, CEMAGREF, IRD. Montpellier : CIRAD-AMIS, 1 Cd-Rom Atelier "Regards des sciences sociales françaises sur l'agriculture indienne", Nogent-sur-Marne, France, 18 Mars 2003.

Valeur-santé des aliments : les caroténoïdes : nature, sources et propriétés. Brat Pierre, Reynes Max, Brillouet Jean-Marc. 2003. In : Productions maraîchères et horticoles : sessions lutte intégrée et agronomie. Kahane Rémi (ed.). CIRAD-FLHOR-PMH. Montpellier : CIRAD-FLHOR, 1 Cd-Rom Journées annuelles du FLHOR, Montpellier, France, 26 Août 2002/27 Août 2002.

Pour le développement de recherches en sociologie alimentaire au Vietnam. Figuié Muriel, Vu Pham Nguyen Thanh, Bricas Nicolas. 2002. In : Séminaire franco-vietnamien sur la recherche contemporaine en sciences sociales et humaines au Vietnam, Hanoi, Vientam, 23-24 mai 2002. s.l. : s.n., 5 p. Séminaire franco-vietnamien sur la recherche contemporaine en sciences sociales et humaines au Vietnam, Hanoi, Viet Nam, 23 Mai 2002/24 Mai 2002.

The trend towards diversification in Sahelian food habits. Bricas Nicolas, Sauvinet Rachel. 1989. In : Regional Cereals Market in West Africa. Paris : OCDE, 23 p. Regional cereals market in West Africa, Lomé, Togo, 6 Novembre 1989/11 Novembre 1989.

Thèse

L'utilisation des enquêtes de conditions de vie des ménages pour l'analyse de la consommation alimentaire et de la sous-alimentation : illustrations sur les données camerounaises. Ambagna Jean Joël. 2018. Montpellier : Montpellier SupAgro, 181 p. Thèse de doctorat : Sciences économiques : Montpellier SupAgro
[img]
Prévisualisation

Pratiques et perception des risques nutritionnels : les mères face aux malnutritions infantiles au Vietnam. Calandre Natacha. 2006. Montpellier : UM1, 753 p. Thèse de doctorat : Economie et gestion du développement agricole, agro-alimentaire et rural : Université Montpellier 1
[img]
Prévisualisation
[img]
Prévisualisation

Mémoire

Alimentation, nutrition et sciences sociales : concepts, méthodes pour l'analyse des représentations et pratiques nutritionnelles des consommateurs. Calandre Natacha. 2002. Montpellier : ENSAM, 153 p. Mémoire DEA : Economie du développement agricole, agro-alimentaire et rural : Ecole nationale supérieure agronomique de Montpellier

Etude de l'influence de la consommation de fonio dans le traitement du diabète sucre au Mali. Besancon Stéphane. 2000. Montpellier : UM2, 94 p. Mémoire DESS : Nutrition et alimentation dans les pays en voie de développement : Université Montpellier 2
[img]

Document technique et de recherche

ATP Pilotage par l'aval de l'innovation technologique dans les filières courtes : état d'avancement des travaux au 30 octobre 1989. Griffon Dany, Muchnik José, Bricas Nicolas, Devautour Hubert, Ferré Thierry. 1989. Montpellier : CIRAD-CEEMAT, 17 p.

Rapport de mission

Article de site web

[img]
Prévisualisation

[img]
Prévisualisation

Liste générée le Tue Dec 17 03:20:32 2024 CET.